Kariņš: nepieļaušu jaunas kadastrālās vērtības pārrēķināšanu, ja tai paralēli netiks aprēķināti samērīgi nodokļi (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neļaus īstenot Valsts zemes dienesta izstrādātā īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodiku un projektētās kadastrālās vērtības 2022.gadam, ja tai paralēli netiks aprēķināti samērīgi nodokļi, tādējādi uz tā rēķina nepalielinot nekustamā īpašuma nodokļa likmi (NĪN), šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Kariņš.

"Galvenais uzdevums ir sakārtot sistēmu, un es nelikšu uz galda kā piedāvājumu jaunās kadastrālās vērtības, ja paralēli netiks veikti visi aprēķini, lai NĪN likme netiktu palielināta, tādējādi nepalielinot nodokļu maksātāju slogu. Mēs to nevaram pieļaut," sacīja Kariņš.

Kariņš piebilda, ka Finanšu ministrija vēl strādā pie konkrētiem aprēķiniem un par tiem notiks plašas diskusijas, tāpēc satraukumam šajā jautājumā nav vietas, jo, kamēr tas netiks izrunāts, tikmēr jauna kadastrālā vērtēšanas metodika un jaunās kadastrālās vērtības netiks virzītas tālāk.

Jau ziņots, ka Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) un tās biedri pagājušajā nedēļā sākuši "balto karogu" protesta akciju, kurai pievienojušies vairāk nekā 50 īpašumu Rīgā.

Akcija sākta, lai pievērstu lēmumu pieņēmēju un sabiedrības uzmanību Latvijas Valsts zemes dienesta izstrādātās īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodikas un plānoto 2022.gada kadastrālo vērtību postošajām sekām uz nekustamā īpašuma attīstību Latvijā. Akcija izpaudīsies kā baltu karogu izkāršana pie alianses biedru nekustamajiem īpašumiem.

No piektdienas karogi izvietoti pie vairāk nekā 50 NĪAA biedru celtnēm Rīgā, tostarp pie biroju ēkas "Place Eleven", dzīvokļu un biroju ēkām Jaunajā Teikā, augstceltnes "Z-Towers", kā arī pie biroju ēkas "Blaumaņa centrs", viesnīcas "Hotel Bergs" un tirdzniecības centriem "Origo" un "Galleria Riga". Tuvākajā laikā turpināsies karogu izvietošana pie citiem īpašumiem, lai paplašinātu akcijas mērogu.

NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags uzsvēra, ka pat jauno kadastrālo vērtību paziņošana pirms to stāšanās spēkā jau ir nodarījusi kaitējumu investīciju videi Latvijā, liekot daudziem investoriem nogaidīt ar lēmuma pieņemšanu.

Vanags skaidroja, ka atbilstoši NĪAA biedru veiktajai izpētei alianses biedru nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumi izmaiņu rezultātā var palielināties vairākkārtīgi - pat trīs līdz piecas reizes.

"Šādas potenciālas nodokļu izmaiņas ir pilnīgi nesamērīgs un nesaprotams slogs, kam nav analogu mūsu kaimiņvalstīs, ar kurām konkurējam par investīciju piesaisti," sacīja Vanags.

Kā piemēru Vanags minēja līdzīgas platības "Radisson Blu Hotel" viesnīcas Rīgā, Tallinā un Viļņā. Jau patlaban Tallinas viesnīca nekustamo īpašumu nodoklī maksā 47 000 eiro gadā, Viļņas viesnīca - 220 000 eiro gadā, bet Rīgas viesnīca - 375 000 eiro gadā. Atbilstoši jaunajām kadastrālajām vērtībām Rīgas viesnīcai nodoklī būs jāmaksā miljons eiro gadā.

Nekustamā īpašuma nodokļu apmērs rodas no divām komponentēm - kadastrālās vērtības un NĪN likmes. Vanags uzsvēra, ka mainīt kādu no komponentēm bez kopējas politikas ir kļūdaini, jo šāda rīcība ieguldītājiem, tostarp ārvalstu investoriem sūta bīstamu signālu par pēctecības un ilgtermiņa politikas trūkumu attiecībā uz vitāli svarīgu nozari, kas sabiedrības un valsts attīstībā var dot būtisku pienesumu.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija 29.jūlijā nosūtīja Finanšu ministrijai, kā arī citām saskaņošanā iesaistītajām institūcijām precizētos priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa reformai. Tieslietu ministrija aicina ieviest neapliekamo minimumu 100 000 eiro apmērā uz katru deklarēto personu, kā arī samazināt nodokli dzīvojamās apbūves zemei piecas reizes - no 1,5% līdz 0,3%.

Precizētie priekšlikumi paredz noteikt, ka neapliekamo minimumu nosaka uz katru deklarēto personu 100 000 eiro apmērā, bet vērtības atlikumam, ja tāds ir, piemēro samazinošo koeficientu 0,2. Piemēram, ja mājokļa kadastrālā vērtība ir 80 000 eiro un tajā ir deklarējusies viena persona, nodoklis par mājokli nebūtu jāmaksā. Ja, piemēram, mājokļa vērtība ir 300 000 eiro un tajā deklarējušās divas personas, tad nodokli rēķinātu no 20 000 eiro. Minētais samazinošais koeficients darbotos tikai mājokļiem ar vērtību līdz 500 000 eiro.

Pēc Tieslietu ministrijas aprēķiniem, īstenojot šīs izmaiņas, pašvaldību kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2022.gadā būtu vismaz 232 miljoni eiro, kamēr 2018.gadā pašvaldības faktiski iekasēja 207 miljonus eiro.

Jūlija vidū Valsts zemes dienests sabiedriskajai apspriešanai nodeva 2022.gadam projektētās kadastrālās vērtības, kas saskaņā ar valdības dotu uzdevumu pārrēķinātas atbilstoši nekustamo īpašumu vērtībai tirgū. Lai šīs kadastrālās vērtības 2022.gadā stātos spēkā, tās ir jāapstiprina Ministru kabinetā. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) iepriekš paudis nostāju, ka nevirzīs šo projektu apstiprināšanai valdībā kamēr nav garantiju, ka tiek ieviests neapliekamais minimums primārajam mājoklim un mazinātas nodokļu likmes komersantiem.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju lomu Latvijas ekonomikā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu