Atklāta tālākā Piena Ceļam līdzīgā galaktika

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Galaktika "SPT0418-47".
Galaktika "SPT0418-47". Foto: AFP / Scanpix

Astronomi atklājuši Piena Ceļam līdzīgu galaktiku, kas atrodas 12 miljardu gaismas gadu lielā attālumā. Tā ir tālākā Piena Ceļam līdzīgā galaktika, kas zināma astronomiem. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka vismaz 12 miljardus gadu senā galaktika ir tikai nedaudz jaunāka par visumu, kas radās pēc Lielā sprādziena vien 1,4 miljardus gadu agrāk. 

Astronomi saka, ka tik stabilas un neskartas galaktikas atrašana viņiem bijis liels pārsteigums. 

“Galaktikas agrīnajā visumā parasti ir vietas, kur norisinājušies kādi spēcīgi fenomeni, piemēram, supernova, kuras laikā izdalās liels daudzums enerģijas,” izdevumam “UPI” komentēja viena no pētījuma autorēm Simona Vegetī. 

Lai arī lielākā daļa teoriju par kosmosa evolūciju vēsta, ka pirmatnējais visums bija turbulences un haosa pilns, tomēr jaunatklātajā galaktikā “SPT0418-47” atklātās gāzes  šķiet visai viendabīgas.

“Tās mierīgi rotē ap galaktikas centru. Ir ļoti grūti izskaidrot tādu uzvedību, ņemot vērā pēdējā laika galaktiku simulācijas,” komentēja Vegetī. 

Atakamas lielais milimetru/submilimetru masīva (ALMA) teleskops, kas atrodas Čīlē, ir lielākais teleskops pasaulē un, pateicoties fenomenam, kas zināms kā gravitācijas lēca, spēja uztvert tālo galaktiku un tajā mierīgi plūstošās gāzes. 

Kad tuvākas galaktikas gravitācija izliec tālākas gravitācijas izstaroto gaismu, tā pastiprinās kā caur palielināmo stiklu. Šo fenomenu bieži izmanto astronomijā, lai pētītu galaktikas, kas atrodas ļoti tālu. 

Ņemot vērā, ka lēcas efekts gan palielināja, gan izkropļoja jaunatklātās galaktikas gaismu, pētniekiem vajadzēja izmantot datormodeļus, lai reālistiski attēlotu galaktiku un tajā plūstošās gāzes. Analīze atklāja, ka galaktika ir pārsteidzoši līdzīga Piena Ceļa galaktikai. Tiesa, jaunā galaktika ir mazāka un tai nav spirālveida “roku”. 

“Mēs sakām, ka šī galaktika ir līdzīga Piena Ceļam tāpēc, ka tai ir pastāvīgi rotējošs disks. Tiesa, tā izskatās pēc tā saucamās diska galaktikas,” teica viens no pētījuma autoriem Filipo Fraternālī. 

Pētnieki tagad cenšas noteikt, cik bieži visumā sastopamas šāda veida galaktikas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu