"Kam mums alga, ja mūs tāpat piekaus?" jeb kā notika protesti lielākajos Baltkrievijas uzņēmumos (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Baltkrievijas iedzīvotāju protestu piektajā dienā aktivizējās lielāko Baltkrievijas uzņēmumu darbinieki. Lielākā daļa protestu notika sapulču formā, taču vairākos lielajos uzņēmumos ir sācies beztermiņa streiks. Piedāvājam ieskatu, kā protesti notika lielākajos Baltkrievijas uzņēmumos un nozarēs.

“BelAz” (Žodina)

Ceturtdien viens no pamanāmākajiem protesta pasākumiem notika vienā no lielākajiem Baltkrievijas uzņēmumiem – smagās tehnikas rūpnīcā “BelAz”, kas atrodas Žodinā, netālu no Minskas. Kā vēsta TUT.BY, ap pusdienas laiku strādnieki izgāja pa galvenajām rūpnīcas durvīm, un līdz ar viņiem uz sarunām iznāca arī uzņēmuma vadība. Uz šo sapulci ieradās arī Žodinas mērs Dmitrijs Zablockis.

Strādājošie pieprasīja rīkot godīgas vēlēšanas, kā arī izvest OMON specvienības no pilsētas. Vēl strādājošie neapmierinātību pauda par to, ka spēka struktūras izmantojušas uzņēmuma autobusus. Pilsētas mērs norādīja, ka OMON vienības pilsētā ir nepieciešamas, lai “nodrošinātu administratīvo ēku drošību, un, ja situācija būs pietiekami droša, specvienības aizbrauks pusstundas laikā”.

Portāls TUT.BY vēsta, ka darbu pārtrauca vairāki simti rūpnīcas darbinieku. Pie rūpnīcas pulcējās arī Žodinas iedzīvotāji, kuri izkliedza saukļus “Vara ir tautai!”, “Paldies, “BelAz”!”, savukārt pāri ielai cilvēki izveidoja solidaritātes ķēdi. Milicijas notikuma vietā nebija.

Tāpat tika novērota situācija, ka viens no kompānijas vadības menedžeriem aicināja strādājošos atgriezties darba vietās, lai visi saņemtu algu, taču

strādājošie atbildēja: “Kādēļ gan mums alga, ja mūs tāpat piekaus?”

Protesta akcijas dalībnieki pilsētas mēram Zablockim nodeva sarakstu ar savām prasībām – veikt atkārtotas un godīgas vēlēšanas, kā arī panākt OMON specvienību izvešanu no pilsētas.

Tiek norādīts, ka šajā uzņēmumā darbs turpinās, un protestējošie darbinieki atgriezās savās darba vietās. Tiesa gan, nevar izslēgt iespēju, ka šajā uzņēmumā sāksies streiks, ja strādājošo prasības netiks izpildītas.

“Minskas automobiļu rūpnīca” (MAZ)

MAZ darbinieki ceturtdien pameta savas darba vietas un pulcējās uzņēmuma teritorijā. “Telegram” kanāls “Беларусь головного мозга” bija viens no pirmajiem, kas publicēja video, kurā redzami vairāki desmiti cilvēku, kas pulcējās pie vienas no rūpnīcas ēkām. Sanākušie skandēja saukli: “Ej prom!” Rūpnīcas strādnieks portālam TUT.BY stāstīja, ka cilvēki pulcējās pie rūpnīcas pārvaldes ēkas.

“Ar ko tas beigsies, mēs nezinām, jo pašlaik esam maz, taču ceram, ka mūs atbalstīs arī pārējie strādnieki,” teica viens no protestējošajiem.

Tiek vēstīts, ka MAZ strādnieki arī pieprasīja OMON specvienību izvešanu no pilsētas ielām, tāpat arī pieprasīja apturēt vardarbību pret iedzīvotājiem un aicināja rīkot jaunas, godīgas vēlēšanas. “Onliner” norāda, ka protesta sapulce noslēdzās ar vienošanos – piektdienas pusdienlaikā notiks vēl viena protesta akcija, kur uzņēmuma teritorijā tiksies uzņēmuma darbinieki un vadība.

“Grodno Azot”

Avīze “Bečernij Grodno” ziņoja, ka uzņēmumā “Grodno Azot” ceturtdien notika strādnieku tikšanās ar kompānijas vadību, to vidū arī ģenerāldirektoru Igoru Bobiru. Uz tikšanos ieradās aptuveni 100 cilvēku. Tiek norādīts, ka tikšanās laikā panākta vienošanās, ka rūpnīcas administrācija sagatavos un nosūtīs uz varasiestādēm aicinājumu risināt “sasāpējušos jautājumus”, savukārt rūpnīca turpinās darboties ierastā režīmā.

Vēl 12. augustā uzņēmuma “Grodno Azot” un tā meitas uzņēmuma “Himvolokno” arodbiedrības parakstīja aicinājumu, kurā pieprasīja ģenerālprokuratūrai veikt balsu pārskatīšanu, izbeigt vardarbību, spēka lietošanu, kā arī veikt neattaisnotas aizturēšanas. Tāpat pieprasīts atbrīvot ieslodzītos, kuri neko nav pārkāpuši, kā arī nodrošināt nepārtrauktu pieeju internetam.

Viens no “Grodno Azot” strādājošajiem paziņoja, ka “streiks bija divos cehos, taču pēc tikšanās ar vadību streiks tika pārtraukts – tika panākta vienošanās, ka neviens netiks atlaists”.

“Grodnožilstroj”

Vēl vienā Grodņas uzņēmumā pie uzņēmuma ēkas pulcējās “Grodnožilstroj” darbinieki. Cilvēku prasības – apturēt izvērsto vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kā arī godīgu vēlēšanu rīkošana. Pie protestējošajiem ieradās arī Grodņas apgabala izpildkomitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Deško. Tiek norādīts, ka uz Deško aicinājumu “priecāties, ka cilvēkiem vispār ir darbs” protestējošie sāka skandināt saukli “Kauns!”.

“Belsat” vēsta, ka “Grodnožilstroj” kolektīvs ir pieņēmis atklātu aicinājumu, izsakot neapmierinātību ar vēlēšanu rezultātiem. “Onliner” vēsta, ka divi rūpnīcas darbinieki apstiprinājuši, ka uzņēmumā ir sācies streiks, taču uzņēmuma vadība to noliedza. Šajā protesta akcijā piedalījās vairāk nekā 200 cilvēku.

“Belkard” (Grodņa)

Auto detaļu ražošanas uzņēmuma “Belkard” aptuveni 200 strādājošo vērsās pie vadības ar aicinājumu pieprasīt no vietējām varasiestādēm vardarbības izbeigšanu, kā arī izbeigt pārmērīgu spēka lietošanu un nevainīgu cilvēku nepamatotu aizturēšanu.

“VIRPIL Controls”

Vēl vienā Grodņas uzņēmumā, kur tiek ražotas vadības ierīces aviosimulatoriem, tika pieteikts beztermiņa streiks. Vairāk nekā 130 cilvēki izteica savas prasības un atteicās doties uz darbu. Kompānijas vadītājs Andrejs Lukjanovs paziņoja, ka streiks tiks izbeigts tad, kad mainīsies pastāvošā vara.

IBA (Minska)

Sistēmu integrācijas uzņēmuma IBA darbinieki spriež par petīciju, kurā pieprasa kompānijas vadībai atteikties no jebkāda veida līgumiem ar valsti, kā arī iesaldēt pašreizējos darbus. Pēc “dev.by” rīcībā esošās informācijas, šo petīciju ir parakstījuši ne mazāk kā 50 cilvēki. Tiesa gan, IBA preses dienests paziņoja, ka tam nav nekādas informācijas par šādu dokumentu.

“Belmedpreparati” (Minska)

Pusdienu pārtraukumā protesta akciju rīkoja “Belmedpreparati” darbinieki, vēsta “Onliner”. Uzņēmuma ēkas priekšā uz Majakovska ielas cilvēki baltos halātos izveidoja dzīvo ķēdi protestējošo atbalstam. Uzņēmums gan turpina darbu ierastā režīmā.

“Minskpromstroj” (Minska)

“Onliner” vēsta, ka šā uzņēmuma darbinieki ir izveidojuši dokumentu ar prasībām, kuru plāno nosūtīt uz arodbiedrību federāciju.

“Mēs negribam streikot – mēs iestājamies par mierīgām metodēm. Tādēļ mēs pieprasām apturēt vardarbību, nodrošināt godīgumu un caurspīdīgumu,”

tiek citēts uzņēmuma darbinieku veidotais dokuments. Savukārt uzņēmuma vadības pārstāvis paziņoja, ka tā ir provokācija: “Mēs neko neesam sastādījuši, un no kurienes ir tāda informācija, nezinu.”

Tiesa gan, šā dokumenta fotogrāfija tika publicēta “Telegram”, un tajā redzams, ka strādājošie pieprasa pārtraukt vardarbību un izbeigt pilsoņu tiesību pārkāpšanu, kā arī nodrošināt vārda un izteikšanās brīvību, kā arī saņemt uzticamu informāciju no valsts orgāniem. Tāpat dokumentā pieprasīts saukt pie atbildības tos varasiestāžu darbiniekus, kas ir pārkāpuši savas pilnvaras, atbrīvot aizturētos un atzīt prezidenta vēlēšanu rezultātus par nederīgiem, kā arī – organizēt jaunas, godīgas vēlēšanas ar publisku balsu skaitīšanu un neatkarīgu novērotāju klātbūtni.

“Terrazit Plus” (Grodņa)

Grodņā esošās rūpnīcas “Terrazit Plus” darbinieki ir pieteikuši beztermiņa streiku. Strādājošie pieprasa izbeigt varasiestāžu īstenoto vardarbību pret tautu, atbrīvot visus pēdējo dienu laikā aizturētos, kā arī anulēt prezidenta vēlēšanu rezultātus. Tāpat pieprasīt organizēt jaunas vēlēšanas, kas notiktu stingrā starptautisko novērotāju uzraudzībā, kā arī nodrošināt Baltkrievijas iedzīvotājiem un visai pasaulei uzticamu informāciju par to, kas patiesībā notiek valstī. Kopumā prasības atbalstījuši 135 uzņēmuma darbinieki.

“Keramin” (Minska)

Pie šā būvniecības materiālu ražošanas uzņēmuma galvenās ēkas pulcējās ap 300 cilvēku – sievietes, kuras strādā uzņēmumā. Viņas sita plaukstas un skandināja saukļus: “Ej prom!”, “Dzīvo, Baltkrievija! (Жыве Беларусь)”, “Mēs esam mierīgi cilvēki!” Protestējošo atbalstam signalizēja arī garām braucošās automašīnas. Tiek norādīts, ka arī šā uzņēma darbinieki ir gatavi pieteikt beztermiņa streiku.

“Telegram” kanāls “Моя краiна Беларусь” vēstīja, ka cilvēki sastājās dzīvajā ķēdē. Uzņēmuma administrācija apstiprināja, ka uzņēmuma darbinieces pusdienas pārtraukumā rīkoja protesta akciju, taču pēc tam atgriezušās darba vietās.

“Integral” (Minsk)

“Telegram” kanāls “Беларусь головного мозга” publicēja video, kurā redzams notiekošais rūpnīcā “Integral”. “Tā bija sapulce, kur koordinējām tālāko rīcības plānu, ko un kā darīt, streikot vai ne. Lēmām arī par to, vai masveidā iet prom no uzņēmuma arodbiedrības,” sacīja rūpnīcas strādnieks. Pēc viņa vārdiem, rūpnīcas vadība neko konkrētu nepateica, bet arodbiedrības pārstāve sastādīja prasību sarakstu.

Minskas Traktoru rūpnīca (MTZ)

MTZ darbinieki vēsta, ka viņi esot izsaukti uz pārrunām pie uzņēmuma vadības, kur brīdināti par sekām, kas notiks, ja darbinieki piedalīsies mītiņos vai streikos.

“Uzņēmuma vadība ir ieguvusi sarakstus ar darbiniekiem, kas varētu piedalīties mītiņos vai kā citādi paust neapmierinātību. Atsevišķi tika runāts ar visiem cilvēkiem, kas plānoja piedalīties streikos. Vairāki kolēģi ir gatavi iesaistīties sarunās par problēmu risinājumiem,” sacīja MTZ darbinieks.

TUT.BY vadītais “Telegraf” kanāls publicēja video no MTZ, kur cilvēku kolonna  virzās gar rūpnīcas korpusiem un skandē saukli: “Ej prom!”

Kultūras iestādes

Aptuveni 80 Baltkrievijas filharmonijas mākslinieki un darbinieki piedalījās akcijā – turēja plakātus saukļiem “Stop vardarbībai!”, “Man nozaga balsi”, “Mēs, baltkrievi, esam mierīgi cilvēki”, vēsta TUT.BY. Tāpat mākslinieki vairākas reizes izpildīja dziesmu “Магутны Божа” (“Visvarenais Dievs)”.

Grodņas Drāmas teātra darbinieki parakstīja atklātu vēstuli, kurā aicina varasiestādes atbrīvot visus aizturētos, organizēt jaunas vēlēšanas ar atklātu balsu skaitīšanu, kā arī spēka struktūras tika aicinātas ievērot likumu un nepārkāpt savas pilnvaras.

Savukārt Nacionālā Mākslas muzeja darbinieki stāvēja muzeja priekšpusē ar lapām, no kurām izveidoja frāzi “Mēs esam pret vardarbību!”

Medicīnas darbinieki

Solidaritātes akcijā ceturtdien piedalījās arī vairāku slimnīcu mediķi. Tā, piemēram, Minskas dienvidos esošā slimnīcas laukumā pulcējās 20 cilvēki, taču dažu minūšu laikā tur ieradās aptuveni 200 cilvēku. Pie Republikas zinātniski praktiskā kardioloģijas centra pulcējās aptuveni 400 mediķu. Tāpat pie vairākām citām slimnīcām visā valstī tika rīkotas protesta akcijas un iedzīvotāji sastājās “solidaritātes ķēdē”.

Ļidas tirgus

Tirgus, protestējot pret notiekošo valstī, ceturtdien bija slēgts.

Baltkrievijas drošības dienestiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem prezidenta vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā tika aizturēti gandrīz 7000 cilvēku un simtiem ievainoti. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Ceturtdien protestētāji galvenokārt veidoja “solidaritātes ķēdes” ar ziediem rokās, savukārt daudzu Baltkrievijas uzņēmumu darbinieki gatavojās streikiem, tādējādi paužot atbalstu protestētājiem.

Ceturtdienas protesta akciju galvenais lozungs bija “Nē vardarbībai!”.

Cilvēki Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja gan ceturtdien pa dienu, gan arī vakarā, tomēr spēka struktūru pārstāvji iedzīvotāju aktivitātēs gandrīz nemaz neiejaucās.

Ceturtdien tika sākta arī iepriekš aizturēto protestētāju atbrīvošana. Daudzi no viņiem stāsta par necilvēcīgo un brutālo attieksmi aizturēšanas laikā. Cilvēki tikuši smagi piekauti, viņiem draudēts ar nāvi un ilgstošu ieslodzījumu.

Ieslodzījuma vietās joprojām atrodas tūkstošiem aizturēto.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu