Kūstoša ledāja plaisā bojā gājis pasaulslavens klimata zinātnieks (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Klimata zinātnieks Konrāds Stefens bija viens no pasaules vadošajiem klimata pārmaiņu ekspertiem. 

Pasaulslavenais klimata zinātnieks mira 68 gadu vecumā negadījumā Grenlandē - paslīdēja, iekrita šļūdoņa plaisā un noslīka. 

Stefens vairāk nekā 40 gadus nodarbojās ar klimata pārmaiņu pētniecību, īpašu uzmanību pievēršot to ietekmei uz Arktikas ledājiem. Viņa gadu desmitiem ilgie pētījumi, īpaši Grenlandē, apstiprināja to, ka klimata pārmaiņas paātrina Grenlandes ledus segas kušanu, rakstīts izdevumā “New York Times”. 

Zinātnieks nomira netālu no pētniecības stacijas, kas zināma kā “Šveices nometne”. Tā tika atklāta pirms 30 gadiem. Viņš paslīdēja un iekrita šļūdoņa plaisā, kur noslīka dziļajā ūdenī. Pārējie pētnieki žurnālistiem stāstīja, ka bija zināms, ka šīs plaisas ir bīstamas, tomēr vēji un putenis padarīja tās īpaši grūti saskatāmas. 

Stefens sniedza ievērojamu pienesumu klimata zinātnē un bieži savu viedokli izteica politiskajiem līderiem, raksta “The Washington Post”. 

Katru pavasari Stefens nometnē ieradās ar divām teltīm - viena kalpoja par laboratoriju, bet otra par ēdamistabu. Bieži vien nometne sabruka un bija nepieciešams to atjaunot. Stefens allaž to darīja pats. Atrodoties nometnē, viņš diennaktī gulēja tikai trīs vai četras stundas un bieži strādāja ar kailām rokām nežēlīgā salā. 

“Mani nedaudz mierina tas ka viņš bija tur, kur vēlējās būt, darot to, ko vēlējās darīt,” Stefena nāvi komentēja Stefena skolnieks Valids Abdalati. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu