Lielbritānija neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs paziņojis, ka Lielbritānija neatzīst Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus.

"Pasaule ar šausmām skatījās uz Baltkrievijas varasiestāžu lietoto vardarbību, lai apspiestu mierīgos protestus pēc negodīgajām prezidenta vēlēšanām," teikts Rāba oficiālajā paziņojumā.

"Lielbritānija neatzīst to rezultātus. 

Steidzami nepieciešama neatkarīga EDSO izmeklēšana par nepilnībām, kuru dēļ vēlēšanas uzskatāmas par negodīgām, kā arī par tām sekojošajām briesmīgajām represijām. Lielbritānija sadarbosies ar saviem starptautiskajiem partneriem, lai pret atbildīgajiem vērstu sankcijas un pieprasītu atbildības uzņemšanos no Baltkrievijas varasiestādēm."

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu