Zelenskis: Notikumi Baltkrievijā var būtiski ietekmēt Ukrainu

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Notikumi Baltkrievijā var būtiski ietekmēt Ukrainu, pirmdien izlūkošanas un drošības struktūru vadītāju sanāksmē sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Tika izvērtēti visi iespējamie scenāriji kaimiņvalsts iekšpolitiskā saasinājuma tālākai attīstībai, ieskaitot dažādus eskalācijas tipus, ņemot vērā pasaules konfliktu hibrīdtipus. Turklāt tika veikta tieši Ukrainu skarošo risku analīze, kas rodas saistībā ar vienu vai citu situācijas attīstību," teikts paziņojumā prezidenta tīmekļa vietnē.

Sanāksmes gaitā detalizēti analizēta gan iekšpolitiskā situācija Baltkrievijā, gan daudzie ārējie faktori, kas var ietekmēt situācijas attīstību pēc 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Zelenskis sestdien nosodīja Baltkrievijas lēmumu nodot Krievijai Baltkrievijā pirms prezidenta vēlēšanām aizturētos Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņus, lēmumu raksturojot kā netaisnīgu un draudzīgām attiecībām kaitējošu.

Zelenskis telefonsarunā ar Lukašenko šomēnes sacīja, ka aizturētie, kas apsūdzēti par līdzdalību karadarbībā Ukrainā, būtu jāizdod Ukrainai.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9.augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Lukašenko sestdien pēc telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pavēstīja, ka Krievija pēc pirmā pieprasījuma sniegs vispusīgu palīdzību Baltkrievijas drošības garantēšanai ārēju militāru draudu gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu