Koalīcijai nenonākot pie kopsaucēja, FM izstrādāto nodokļu reformas piedāvājumu uz valdību vēl nevirza

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Nenonākot pie vienota redzējuma nodokļu reformas kontekstā, valdību veidojošās partijas lēmušas turpināt diskusijas un pagaidām valdībā neskatīt Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto piedāvājumu nodokļu reformai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem sacīja, ka diskusijas par uzlabojumiem nodokļu sistēmā tiks turpinātas.

"Vēl ir dažas lietas, kas jāizdiskutē. Jebkuras maiņas rezultātā ģimenēm ar bērniem situācija nevar pasliktināties - mums ir vairāki veidi, kā to panākt, varbūt izskatīt citādus noteikumu ģimenes valsts pabalstam. Tāpat domāsim, vai varam vēl vairāk atslogot zemās algas," stāstīja Kariņš, piebilstot, ka patlaban notiek diskusija par nodokļu pārdales modeļiem

Saeimas deputāte Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) atklāja, ka nacionālā apvienība pagaidām FM piedāvājumu nodokļu reformai atbalstīt nevar, jo sagaida, ka līdz ar to tiks risināts arī jautājums par atbalstu ģimenēm ar bērniem. Bažas rada arī autoratlīdzības saņēmēju režīma reorganizēšanas plāns.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns sacīja, ka JKP neatbalsta FM izstrādāto nodokļu reformas piedāvājumu, jo "nodokļus nedrīkst celt recesijas apstākļos". Viņš akcentēja, ka nodokļu politika ir jārisina kompleksi. "Nedrīkst izraut vienu nodokli, ar ko var finansēt vienu nozari - tā nav nodokļu reforma," pauda ministrs.

Atsaucoties uz Bordāna pausto, "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs norādīja, ka ir svarīgi, ka prioritātes nav pretrunīgas. Ja kāds par prioritāti izdevumu sadaļā izvirza algu palielināšanu, neapliekamā minimuma palielināšanu un ieņēmumu sadaļā nodokļu pazemināšanu, tā ir pretruna, ko, iespējams, nevar atrisināt, norādīja "KPV LV" politiķis.

Iepriekš tika paredzēts, ka FM ziņojumu valdība varētu skatīt rīt, 18.augustā.

Kā ziņots, FM piedāvā ieviest nodokļu izmaiņas trijos posmos, sākotnēji iezīmējot veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu piecu procentpunktu apmērā, nepalielinot kopējo darbaspēka nodokļu slogu, bet pārdalot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un solidaritātes nodokļa likmes. Veikto nodokļu pasākumu kopējo izmaiņu rezultātā fiskālā ietekme uz valsts kopbudžetu ir plus 66,2 miljoni eiro 2021.gadā.

Vairāki koalīcijas partneri norādījuši, ka izmaiņu piedāvājums vēl būs jāpārveido. JKP valdes loceklis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans paziņojis, ka šis piedāvājums nodokļu reformai ir katastrofāls. Viņaprāt, nav pieļaujams, ka "tiek celti vismaz pieci dažādi nodokļi". Politiķis arī norādīja, ka neesot skaidrs, kāpēc jāceļ FM izvēlētie nodokļi. Tāpat Feldmans norāda, ka piedāvājumā nekustamā īpašuma nodoklis tajā vispār netiek apskatīts.

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts aģentūrai LETA cita starpā norādīja, ka piedāvātajos nodokļu politikas attīstības virzienos valsts sociālās un veselības apdrošināšanas ilgtspējas veicināšanai pieaugs nodokļu slogs strādājošiem ar apgādībā esošām personām.

FM šajā jautājumā norāda, ka nodokļu politikas instrumenti nevar atrisināt situāciju strādājošajiem ar apgādājamajiem, tāpēc aprēķināto ietekmi uz ģimenēm ar bērniem jārisina, mērķtiecīgi plānojot ģimenes valsts pabalstu politiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu