Alkohola tirdzniecība Latvijas - Igaunijas pierobežā uzņem apgriezienus (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Arvo Meeks

Neraugoties uz akcīzes nodokļa likmes samazināšanu un ceļošanas ierobežojumiem, pierobežas tirdzniecība Latvijas – Igaunijas pierobežā plaukst un zeļ, vēsta Igaunijas sabiedrisko mediju portāls ERR.

Pēc Latvijas pierobežā esošo veikalu “SuperAlko” direktora Lauri Uibo vārdiem, pēc ārkārtas stāvokļa ieviešanas apgrozījums ir sarucis par 90%, taču pašlaik pārdošanas rādītāji ir atgriezušies pie pagājušā gada līmeņa. Tiesa gan, gada griezumā pārdošanas rādītāji nebūs tik apmierinoši, jo lielu robu tirdzniecības apjomos ir iecirtuši pavasarī noteiktie ceļošanas ierobežojumi un robežu slēgšana.

“Ja skatās uz apgrozījumu un veikalu apmeklējumu, tad brīvdienās stāvlaukums pie veikala bija pārpildīts – mašīnu nebija, kur atstāt. Cilvēki ir atgriezušies, un pārdošana ir ļoti, ļoti labā līmenī. Maijā un jūnija sākumā, kad robeža tika atvērta, cilvēku vēl nebija tik daudz, taču tagad situācija ir mainījusies,” teica Uibo.

Pagājušā gada jūlijā ar mērķi apspiest pierobežas tirdzniecību Igaunijā tika samazināta akcīzes nodokļa likme alkoholam. Veikala “Alko1000” direktors Einars Vīsnapu ietekmi no akcīzes nodokļa likmes samazinājuma neredz.

“Valsts ar mediju starpniecību paziņoja, ka akcīze ir samazināta un alkohols kļūs lētāks. Tomēr cilvēki saprot, kāda ir realitāte – nekas jau īpaši nav mainījies,,” saka Vīsnapu.

Tiek norādīts, ka jūlijā akcīzes ienākumi Igaunijā ir bijuši par 86% lielāki, nekā gadu iepriekš.

Pēc uzņēmuma “A. Le Coq” direktora Tarmo Noopa vārdiem, ietekme no akcīzes nodokļa likmes samazinājuma ir grūti novērtējama, jo patērētāju uzvedību būtiski ietekmēja koronavīrusa uzliesmojums un ārkārtas stāvokļa ieviešana.

‘Restorānu un bāru sektors cieta faktiski visās valstīs. Šīs iestādes tika vai nu daļēji, vai nu pilnībā slēgtas, tieši tāpēc cilvēki vairāk sāka lietot vājos alkoholiskos dzērienus, ko var iegādāties veikalos,” teica Noops.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu