NASA animācijā parādīts, kā būtu ceļot teju gaismas ātrumā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zvaigznes. Ilustratīvs attēls
Zvaigznes. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Ja esi zinātniskās fantastikas cienītājs, ir visai liela iespēja, ka  literatūrā vai kino esi saskāries ar pasauli, kurā cilvēki ir sasnieguši tik augstu tehnoloģiju attīstības līmeni, ka spēj pārvietoties ar gaismas ātrumu. Starpzvaigžņu ceļojumu ideja šķiet aizraujoša, tomēr pagaidām fizikas likumi mums to neļauj realizēt praksē. 

Par laimi, fizikas likumi, kas valda kosmosā, teorētiski ļauj pārvietoties ar ātrumu, kas ir tuvs gaismas ātrumam. Tiesa, lai sasniegtu tādu ātrumu, būtu nepieciešams milzīgs enerģijas daudzums. 

Tomēr tie paši fizikas likumi nosaka, ka ceļošana teju gaismas ātrumā ir saistīta ar virkni problēmu, kas jāpārvar. NASA šoreiz parūpējusies, lai to visu atrisinātu jaunā animācijā. 

Īsumā, ņemot vērā neapgāžamus fizikas likumus, īpaši Einšteina speciālo relativitātes teoriju, sasniegt gaismas ātrumu ir neiespējami. Tas nozīmē, ka, dodoties starpzvaigžņu ceļojumā, būs vai nu jāgatavojas ilgam ceļojumam, vai arī jāatrod dzinējspēks, kas ļautu iegūt nemitīgu paātrinājumu, līdz tiktu sasniegts gaismas ātrumam tuvs ātrums. 

NOSKATIES ANIMĀCIJU:

Video tiek pieņemts, ka starpzvaigžņu ceļotājs, kas ir citplanētietis, ir izgatavojis kosmosa kuģi, kas spēj ceļot ar 90% no gaismas ātruma lielu ātrumu. Tas ir visai jautrs, informatīvs video, kurā tiek uzrunāts skatītājs jeb topošais starpzvaigžņu ceļotājs: 

“Tātad, tu nupat kā pabeidzi uzlabot savu kosmosa kuģi, tāpēc tagad spēj ceļot gandrīz gaismas ātrumā. Mums nav ne jausmas, kā tev tas izdevās, bet apsveicam! Pirms dodies ceļā, noskaties šo video, lai iemācītos vairāk par drošību gaismas ātruma ceļojumos, ceļojumu laiku un attālumiem starp dažiem populārākajiem galamērķiem visumā.” 

Neņemot vērā jautājumu par to, kā šāds kosmosa kuģis vispār varētu sasniegt tādu ātrumu, video uzreiz pievēršas, kā būtu ceļot tādā ātrumā pa relatīvo visumu. Apstākļu vidū ir laika dilatācija, vajadzība pēc vairoga kosmosa kuģa priekšā, kā arī laiks, kas vajadzīgs, lai sasniegtu tuvāko un tālāko galaktiku vai Saulei tuvāko zvaigzni. 

Šīs problēmas ir visai grūti pārvaramas, un pasaules dižākie prāti joprojām meklē atbildes, ka tās risināt. Viens no piemēriem ir iniciatīva, kuras laikā zinātnieki cer uz mums tuvāko zvaigznes sistēmu “Alpha Centauri” nosūtīt ar lāzeru darbinātu gaismas buru. Tādā veidā darbināta ierīce sasniegtu 20% no gaismas ātruma un zvaigžņu sistēmu sasniegtu 20 gadu laikā. 

Kamēr zinātnieki vēl risina šā plāna problēmas, ir vērtīgi uzzināt, kāda ir zinātniskā realitāte aiz zinātniskajā fantastikā vien redzamajiem starpzvaigžņu ceļojumiem - īpaši tādā formātā kā šī viegli saprotamā animācija.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu