Zinātnieki aplēsuši, cik auksts bija pēdējā ledus laikmetā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēdējā ledus laikmeta alu māksla
Pēdējā ledus laikmeta alu māksla Foto: AP/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki aprēķinājuši vidējo gaisa temperatūru, kas valdīja uz mūsu planētas pēdējā ledus laikmeta laikā. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka vidējā gaisa temperatūra pēdējā ledus laikmeta laikā, kas norisinājās pirms aptuveni 20 tūkstošiem gadu, bija aptuveni 7,7 grādi pēc Celsija. Salīdzinoši 20. gadsimta laikā vidējā gaisa temperatūra bija 13,8 grādi pēc Celsija. 

“Pēc personīgās pieredzes spriežot, atšķirība varētu nešķist tik liela, tomēr patiesībā tā ir,” komentēja pētniece Džesika Tīrneja. 

Lai noskaidrotu jūras virsmas temperatūru pēdējā ledus laikmeta laikā, Tīrneja ar kolēģiem izanalizēja paleoklimata pēdas okeāna planktona fosilijās. Iegūtie dati tika ievadīti īpašā modelī, kas ļāva simulēt antīkos laikapstākļus. 

“Laikapstākļu centros eksperti izmēra gaisa temperatūru, spiedienu, mitrumu un izmanto šos mērījumus, lai paredzētu laikapstākļus. Mēs savukārt izmantojam klimata modeli, lai noskaidrotu pēdējā ledus laikmeta laikapstākļus,” skaidroja Tīrneja. 

Precīzākas aplēses par temperatūras izmaiņām laika gaitā ļauj zinātniekiem labāk saprast attiecības starp oglekļa koncentrāciju atmosfērā un klimata pārmaiņām. Pēdējā ledus laikmeta laikā atmosfērā bija apmēram 180 daļiņas uz miljonu. Mūsdienās šis skaitlis ir krietni lielāks - vairāk nekā 415 daļiņas uz miljonu. 

“Ja mēs varētu rekonstruēt pagātnes siltā klimata periodus, tad varētu rast atbildes uz svarīgiem jautājumiem par to, kā Zeme reaģē uz ļoti augstu oglekļa dioksīda līmeni, kā arī labāk saprast, kā varētu norisināties klimata pārmaiņas nākotnē,” turpināja Tīrneja. 

Pētnieki savu laikapstākļu paredzēšanas modeli izmantoja, lai noskaidrotu, kāda gaisa temperatūra pēdējā ledus laikmeta laikā bija visos Zemes kontinentos. 

“Ziemeļamerikā un Eiropā lielākā daļa ziemeļu teritoriju bija klātas ar ledu, un tur bija ļoti auksts. Tomēr lielākais aukstums valdīja, piemēram, Arktikā,” skaidroja Tīrneja. 

Pētnieki arī cer, ka viņu pētījums palīdzēs klimata zinātniekiem labāk saprast, kā cilvēka darbības izraisītās klimata pārmaiņas nākotnē ietekmēs Zemes polus. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu