Īlona Maska jaunā grandiozā ideja - smadzeņu čipi (18)

Pirmais izmēģinājums veikts ar cūkām
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kad elektromobiļi un kosmosa tūrisms apgūti, uzņēmējs Īlons Masks ķēries pie jauna zinātniskās fantastikas cienīga izaicinājuma - izstrādāt tehnoloģiju, kas smadzeņu impulsus pārsūta uz ierīci, vēsta BBC.

Maska kompānijas "Neuralink" izstrādātais smadzeņu čips pagājušonedēļ tika demonstrēts ar cūku vārdā Ģertrūde. Uzņēmums jau pagājušogad lūdza atļauju sākt izmēģinājumus ar cilvēkiem.

"Tas ir kā [viedpulkstenis] "Fitbit" ar maziem vadiņiem tavā galvaskausā," virtuālajā tiešraidē sacīja Masks.

Maska iecere ir tāda, ka cilvēki ar neiroloģiskiem traucējumiem varēs kontrolēt savus viedtālruņus vai datorus, izmantojot tikai savu prātu. Tehnoloģijai attīstoties, to varētu izmantot demences, Pārkinsona slimības un mugurkaula traumu ārstēšanā.

Taču Maska ambiciozais ilgtermiņa mērķis ir "pārcilvēcīgu kognitīvo spēju" laikmeta iesākšana. Tas daļēji līdzsvarošot mākslīgā intelekta attīstību, kas, pēc Maska domām, varētu iznīcināt cilvēci.

Eksperimenti ar cūkām

Ģertrūde ir viena no trim cūkām, kas tika parādīta piektdien notikušajā virtuālajā prezentācijā.

Ģertrūdes smadzenēs implantētais čips uztvēra un pārraidīja nervu signālus, kad tā meklēja ēdienu, ēda un paostīja salmus.

"Neuralink" izstrādātā ierīce pirmoreiz tika demonstrēta pirms gada. Kopš tā laika veikti uzlabojumi, lai ierīce būtu vienkāršāka un mazāka.

"Tā diezgan labi ieguļ galvaskausā. To varētu paslēpt zem matiem - nemaz nevarētu redzēt," klāstīja Masks.

Kompānija "Neuralink" dibināta 2017.gadā. Tā cenšas piesaistīt pasaules labākos zinātniekus, un Masks atzinis, ka arī piektdienas prezentācijas mērķis bija parādīt projektu un rosināt talantīgāko zinātnieku interesi.

Uzņēmuma izstrādātā ierīce sastāv no nelielas zondes, kurai ar pavedieniem, kas plānāki par cilvēka matu, piesaistīti vairāk nekā 3000 elektrodi. Tie spēj izmērīt vairāk nekā 1000 smadzeņu neironu aktivitāti.

Pilna "Neuralink" prezentācija 2020.gada 29.augustā:

Maska vērienīgais ieceres galvenais klupšanas akmens varētu būt tas, cik sarežģītas ir cilvēku smadzenes,

raidorganizācijai BBC pirms prezentācijas norādīja Pensilvānijas Universitātes Kordinga neirozinātnes laboratorijas vadītājs Ari Bendžamins.

"Kad "Neuralink" rīcībā būs lasījumi, tos vēl nāksies atšifrēt. Kādu dienu viņi atdursies pret šķērsli - to, ka mēs vēl daudz ko nezinām par to, kā darbojas smadzenes, un nav svarīgi, no cik neironiem viņi nolasīs informāciju," skaidro Bendžamins. "Mērķu un kustību plānu atkodēšana ir sarežģīta, ja nav izpratnes, kā šīs lietas tiek komunicētas."

Maska uzņēmumi "SpaceX" un "Tesla" mēģinājuši panākt vērā ņemamus izrāvienus tādās jomās kā lidojumi kosmosā un elektroauto. Taču abas kompānijas arī labi parāda uzņēmēja paradumu nākt klajā ar skaļiem paziņojumiem, kamēr to īstenošana prasa vairāk laika nekā domāts.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu