Lēdijas zirgos pa Latvijas pierobežu: fon Hāna barona rēgs, kalējs, pūra izrādīšana, dziesmas un sirdssiltums (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Sekojam tālāk "Ceļojumam pa Latvijas robežu zirga mugurā"! Kā turpinās jātnieču Līgas Vilnes un Tīnas Runces un viņu zirgu ceļojums teju 1386 km garumā?

Līga un Tīna ar prieku dalās savās emocijās un piedzīvojumos TVNET "Egoistē", tāpēc seko līdzi un atbalsti ceļotājas!

Pirmais ceļojuma posms zirgu Prīmas un Dempsijas mugurā 620 km garumā pa Latvijas jūras krastu tika veikts jau pērn – 2019. gadā (17. augusts – 1. septembris). Pērnajā augustā ceļojums sākās Lietuvas pusē Nidā un turpinājās vairākus simtus kilometru līdz pat Ainažiem. 4. augustā turpat pie Ainažu robežstabiņa tika dots starts otrajam posmam, kas būs divkārt garāks – plānots nojāt 1386 km pa Latvijas sauszemes robežu.

Foto: No personīgā arhīva

Nākamais ceļa posms jātniecēm veda pie Līgas Rozenbahas no Elejas pagasta Pārupju mājām. Zirgiem Prīmai un Kastanim tika atvēlēts leknas pļavas laukums, bet mūs visas saimniece vedināja ciemos uz Lielplatones muižu. Barons fon Hāns jau gaidot! Elejas pagasta dome atrodas muižas telpās, un Līga ar patiesu lepnumu stāsta par paveikto atjaunotajā muižas daļā.

Foto: No personīgā arhīva

"Pats barons fon Hāns esot itin biežs viesis muižas telpās. Smagi soļi trepēs, paslēptas atslēgas, ja nav sakārtots darba galds. Bet nevajag jau no viņa baidīties," smaidot saka Līga. "Saimnieks ir un paliek saimnieks!" Kā stāsta ceļotājas, laikam jau fon Hāna kungs savas korekcijas ieviesa viņu vakariņu laikā, jo pazuda elektrība. Bija jauks un ģimenisks vakars.  Lai izdodas Līgai atjaunot un saglabāt muižas telpas, un mēs varēsim visi braukt turp un klausīties meitas Elīzas klavierspēli. Tikai jāsaprot, kāds skaņdarbs baronam pie sirds vairāk.

Foto: No personīgā arhīva

"Mūs pavada visu trīs paaudžu sievietes. Ilgi veras tālumā, līdz zirgi ir tikai mazi, melni punkti. Ko viņas domā? Varbūt Omīte sarunājas ar Opīti, kurš viņsaules ceļos jūdz savus zirgus. Līga pārcilā darāmo darbu sarakstu un ļaujas sapņiem, bet Elīza - kas zin, lai sapņo un sapņi kļūst par īstenību. Paldies jums, stiprās sievietes. Tīna ar Līgu dodas tālāk," stāsta viena no ceļojuma organizatorēm, Ingrīda.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Baltais ceļš jau vijas starp varenajiem Zemgales labības laukiem. Augstkalnē jātniecēm bija īpaša svētdiena. Pie zirgiem Prīmas un Kastanīša atkal atbrauca fizioterapeite Ingūna un kalējs Roberts Neretnieks. Tas bija īsts pārsteigums vietējiem interesentiem, un pat viens pensionēts kalējs domīgi vēroja moderno smēdi. Plēšas nebija jāmin, bet kārtīga kalēja skotele Robertam bija.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

29. augustā kronējām un suminājām jātnieces Tīnas dzimšanas dienu. "Vēlam atkal jaunas idejas pārvērst realitātē. Pierādīt gan sev gan citiem, ka vari ļoti daudz. Tikai jāceļas un jādara!" novēl pārējā ceļojuma komanda.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Ceļojuma ikdienā arī pāris kuriozi. Reiz Prīma un Kastanis mierīgi ganījās pusdienas piesaulītē un baudīja gardo maltīti. Netālu bija birztala ar dažādu izmēru akmeņu krāvumu. Tā vismaz šķita. "Pēkšņi notika acīmredzamais- neticamais! "Akmeņi" ar pamatīgu brēcienu dažādās toņkārtās un ne īpaši muzikāli metās uz citu pļavas stūri. Tādu lērumu aitu zirgi vēl nebija redzējuši. Bet gods un slava, viņi izturējās korekti un blējošo baru ignorēja, vien ar acu skatu tomēr uzmanīja. Nevar jau zināt, kas šām prātā," smejoties stāsta Līga un Tīna.

Foto: No personīgā arhīva

Bet vēl viena epizode bija ar govīm. Ar tām Prīmai un Kastanim īpašas attiecības. Ne pārāk "siltas". "Laikam jau ragainajām "dāmām" ir visai garlaicīgi un vienmuļi vadīt dienas aplokā. Un tās mēģināja iepazīties tuvāk ar ceļotājiem. Rezultātā Prīma un Kastanis noskaitās un visai veiklā riksī devās prom no uzbāzīgajām fanēm. Nu slavenību dzīves veids jau nav tik vien rozēm kaisīts," amizanti notikumu izstāsta Ingrīda.

Foto: No personīgā arhīva

Ceļojums rit tālāk, kilometri tinas kā kamolā un satiktie cilvēki kļūst jātniecēm par tuviem un mīļiem draugiem. "Vadakstes ļaudis, kuri mūs gaidīja vairākas stundas, lai sveiktu zirgus, gan ar skanīgām dziesmām, burkāniem zirgiem un kūciņām Tīnai un Līgai, gan tāpat, lai bijīgi un ar mīļumu noglāstītu mīkstos purniņus. Gan Kalnģēģeru mājā, kur saimnieku meita pūru izrādīja no pašaustām segām. Varam gan pačukstēt, ka pūrs jau sadalīts un meita Līva līdzināta ar viņas Jāni. Lai mīlestības pilns ceļš! Pie skaistās un šarmantās Ingas Embūtē, kura var radīt lielpilsētas cienīgus festivālus un izgaismot Leišmalīti gluži kā Staro Rīga. Latvijas laukos VAR un GRIB radīt skaistu un  harmonisku vidi. Te dzīvo radoši un dzīvesgudri ļaudis," daiļi par satiktajiem cilvēkiem mums pastāsta ceļotājas.

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Nākamajā rakstā par ceļojuma finišu un pēcsajūtām!

Dāmu maršruta karte!

Foto: No personīgā arhīva
Foto: No personīgā arhīva

Interesanti fakti par "Ceļojumu pa Latvijas robežu zirga mugurā":

  • pārgājiena ideja radās 2018. gada vasarā;
  • treniņš, plānošana, organizēšana ilgst 10 mēnešus;
  • 2019.gadā ceļu mēroja no Nidas līdz Ainažiem: 16 dienu laikā - 620 km;
  • jau 2019. gada septembrī sākās sagatavošanās nākamajam posmam;
  • šogad 5 nedēļās tiks mēroti 1200 km. Būs 5 atpūtas dienas;
  • katru dienu jātnieces un zirgi nakšņos iepriekš sarunātās naktsmājās pie vietējiem cilvēkiem;
  • 2 dienas pārgājiens notiks arī Igaunijā (Pedele – Korneti).

GALERIJA: Gatavošanās ceļojumam

Lai izdodas, un gaidām nākamo "Ceļojuma pa Latvijas robežu zirga mugurā" dienasgrāmatu un foto!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu