Par nikotīna spilventiņiem "snus", ko skolēni var iegādāties Instagram (7)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Skolas atsākšanās klātienē daudziem ir skaists brīdis un svētki. Tomēr jaunais mācību gads līdzi vilks arī drūmu ēnu. “Bez tabu” skatītāji ziņo par vairākām atkarību izraisošām vielām, kas jau nokļuvušas nepilngadīgo skolēnu rokās. Turklāt šīs vielas, kā izrādās, tirgo pa labi un pa kreisi.

Uzrunājot Rīgā sastaptos iedzīvotājus, parādām vairākas fotogrāfijas, kurās redzamas nelielas apaļas bundžiņas ar vairākiem nelieliem iepakojumiem. Izskan vairāki varianti – apavu krēms, tējas paciņas vai konfektes. Tiesa gan, visi šie minējumi izrādās tālu no patiesības.

No pirmā acu uzmetiena šķietami nevainīgajās kārbiņās atrodas nikotīna spilventiņi, ko dažviet sauc par “snus”. Kā norāda “Bez Tabu” skatītāji, šo kaitīgo vielu brīvi un bez jebkādiem ierobežojumiem tirgo sociālajos tīklos.

Šāda tipa izstrādājumu tirgošana Latvijā, manuprāt, ir aizliegta. Un mani fascinē tas, cik uzkrītoši un nepiesardzīgi šie tirgotāji to tirgo. ”Instagram” profilam ir vairāki simti sekotāju. Spriežot pēc sekotāju attēliem, var apgalvot, ka liela daļa no tiem ir mazgadīgi. Vai šāda veida tirgošana drīkst turpināties?

Aplūkojot norādīto “Instagram” profilu, redzams, ka “snusi” tiek ievesti no Zviedrijas, bet pie pircēja Latvijā kārbiņas tiek nogādātas, izmantojot pakomātu. Savukārt profila sekotāju listē atrodam vairākus nepilngadīgos.

Specializētā veikala pārdevējs

Jā, jā. Aiz lūpas, smaganās ieliek iekšā un tur. Uzņem nikotīnu. Es pamēģināju stiprumu ”divi”, divnieku, un man likās par stipru. Tur baigi daudz nikotīna. Bet tas bija tikai divnieks. Ir arī četrinieks, ko cilvēki lieto. Un daudz. Un tur vispār auzas.

Un tas nav nekāds brīnums, jo, aplūkojot spilventiņu sastāvu, mati ceļas stāvus:

  • nikotīns
  • ūdens
  • pildviela
  • garšas pastiprinātājs
  • ksilīts
  • biezinātājs
  • skābuma regulētājs
  • aromatizētāji
  • amonijs
  • saldinātājs

Ļevs Poluņins, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts-narkologs:

"Jaunieša galvas smadzenes pusaudžu vecumā vēl joprojām attīstās un veidojas svarīgas smadzeņu daļas – frontālā garoza, kas atbild par mūsu koncentrēšanās spējām, darbspēju, plānošanu nākotnē. Un jebkuras psihoaktīvas vielas ietekme šajā dzīves posmā ne pie kā laba nenovedīs. Šo vielu dēļ bērnam var būt slikta dūša, vemšana, pat samaņas zudums, ļoti izteiktos saindēšanās gadījumos – arī krampju lēkmes."

“Bez tabu” izdodas uziet arī spilventiņus, kuros ir tabaka. Šādus “snus” Eiropas Savienībā lielākoties gan ir aizliegts tirgot. Taču pavisam cita situācija ir ar nikotīna spilventiņiem.

Inga Birzniece, Veselības ministrijas pārstāve:

"Ja runa ir par tabakas aizstājēju prototipiem vai tā saucamajiem nikotīna spilventiņiem, tad pašreiz nav šādiem produktiem ne definīcijas, ne regulējuma Eiropas Savienības mērogā, ne arī Latvijas mērogā. Tas ir izskaidrojums ar to, ka šie produkti mūsu tirgū ir ienākuši salīdzinoši nesen. Un tādēļ ir vajadzīgs laiks, lai nostiprinātu regulējumu likumdošanā."

Ministrijas pārstāve gan uzsver, ka nikotīnu saturošo produktu tirgošana nepilngadīgajiem ir sodāma rīcība.

Inga Birzniece, Veselības ministrijas pārstāve:

"Faktiski, ja skatās pēc analoģijas principa, tad elektronisko cigarešu šķidrumiem un nikotīna spilventiņiem ir viens kopīgs mērķis – nikotīna uzņemšana organismā. Un līdz ar to tās prasības, kas ir noteiktas likumdošanā uz elektroniskajām cigaretēm, varētu attiecināt uz nikotīna spilventiņiem. Bet, protams, lai izvairītos no dažādām interpretācijām, tad ir nepieciešams skaidrs un noteikts regulējums Tabakas likumā."

Saeimas gaiteņos kopš jūlija klīst Tabakas likuma jaunais projekts, kas paredz arī aizliegt tirgot Latvijā tabakas aizstājējus, tostarp nikotīna spilventiņus. Kad likuma grozījumi stāsies spēkā, vēl neesot zināms.

Šādu un līdzīgu vielu apriti kontrolē ne tikai Valsts policija, bet arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas arī skaidroja, vai un kā tiek uzraudzīta tirgošanās ar šiem kaitīgajiem nikotīna spilventiņiem.

VID komentārs

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu