Pasauli gaida lielākais izaicinājums transporta jomas vēsturē; būs nepieciešami tūkstošiem lidaparātu (36)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vakcīnu pret Covid-19 piegāde visā pasaulē būs lielākais izaicinājums transporta nozarei, kādu pasaule jebkad pieredzējusi, atsaucoties uz gaisa satiksmes industrijas organizācijām, vēsta BBC.

Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) aprēķinājusi, ka kopumā koronavīrusa vakcīnu piegādēm visā pasaulē būs nepieciešamas ap 8000 lidmašīnām, kas ekvivalentas “Boeing 747” modeļiem.

Pašlaik vēl nav pieejama vakcīna pret Covid-19, taču IATA jau pašlaik plāno, kā organizēt vakcīnas piegādes starp lidsabiedrībām, lidostām, kā arī globālajām veselības aprūpes institūcijām un citām iesaistītajām pusēm. Vakcīnu izplatīšanas programma paredz, ka katram cilvēkam ir nepieciešama viena vakcīnas deva.

“Droša Covid-19 vakcīnas piegāde būs gadsimta misija starptautisko gaisa pārvadājumu jomā. Taču tā nevarēs notikt, ja jau tagad nesāksies rūpīga plānošana. Šis ir labākais laiks, lai sāktu kaut ko plānot,” teica IATA vadītājs Aleksandrs de Žinjaks.

Kamēr lidsabiedrības koncentrējas uz kravu pārvadājumiem, lai kaut cik kompensētu pasažieru pieprasījuma kritumu, vakcīnu piegāde ir daudz sarežģītāks process. Ne visas lidmašīnas ir piemērotas vakcīnu piegādēm, jo tām ir nepieciešama specifiska temperatūra. Lai vakcīnas varētu droši pārvadāt, lidmašīnas salonā temperatūrai jābūt amplitūdā no diviem līdz astoņiem grādiem. Citas vakcīnas pieprasa vēl zemāku temperatūru, un tas, savukārt, no potenciālo piegādātāju lidmašīnu loka izslēgtu vēl daudzus lidaparātus.

“Mēs šīs procedūras zinām ļoti labi. Tas, kas mums ir vajadzīgs, – nodrošināt nepieciešamo temperatūru lidmašīnas salonā,” norādīja IATA kravas pārvadājumu nodaļas vadītājs Glins Hjūzs. Lidojumi uz dažādām pasaules vietām, piemēram, uz Dienvidaustrumāziju var būt ļoti kritiski, jo tur trūkst vakcīnu ražošanas iespējas.

Militāra precizitāte

Izplatīt vakcīnu Āfrikā vismaz pašlaik ir “neiespējamā misija”. Kā norāda IATA, pašlaik trūkst gan kravas pārvadājumu kapacitāte, kā arī bremzējošs faktors ir reģiona lielums un ir ļoti sarežģīta sistēma ar robežu šķērsošanu.

“Vakcīnu transportēšanai būs nepieciešama teju “militāra precizitāte”, un būs vajadzīgas aukstuma kameras vietās, kur vakcīna tiks uzglabāta,” norāda IATA pārstāvji.

Pašlaik pasaulē tiek izstrādātas ap 140 vakcīnām pret koronavīrusu, un aptuveni 20 tiek pārbaudītas uz cilvēkiem. IATA ir aicinājusi valdības jau tagad sākt uzmanīgi plānot, kā tās nodrošinās vakcīnu piegādes un kā tiks organizēts loģistikas tīkls.

Paralēli vakcīnu piegādēm ļoti svarīgi ir nodrošināt svarīgās kravas drošību, lai nepieļautu vakcīnu zādzību vai pat iznīcināšanu.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu