Pētījums: Visvairāk tūristu Latgalē uzņem viesu mājas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

No visām tūristu mītnēm visvairāk tūristu Latgalē uzņem viesu mājas, secināts pēc Latgales reģiona Tūrisma asociācijas "Ezerzeme" izstrādātajā tūrisma mārketinga koncepcijā.

Dokuments izstrādāts Latgales reģiona tūrisma politikas īstenotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, un to sagatavojis Vidzemes augstskolas asociētais profesors Andris Klepers. Tas ir pirmais šāda veida dokuments, kurā padziļināti tiek analizēta situācija Latgalē tūrisma jomā un sniegts rīcības plāns tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai.

Koncepcijā uzsvērts, ka tūristu mītņu kapacitāte Latgalē pamazām pieaug, un kopā reģionā pagājušajā gadā viesus uzņēma 360 mītnes, piedāvājot 6955 gultasvietas. Visvairāk tūristu tiek uzņemts viesu mājās, kur pieejamas 2608 gultasvietas, kā arī brīvdienu mājās.

"Tirgum neraksturīgi liela daļa istabu un gultasvietu kapacitātes ir hosteļos, kas biežāk ir pašvaldības vai valsts pārvaldītas iestādes, kuru primārais uzdevums nav ienākumu gūšana," secināja pētījuma autors.

Lielākā tirgus daļa tūristu mītņu segmentā ir Daugavpilij, kur pieejami kopumā 24% no visiem numuriem Latgalē. Otrajā vietā ir Rēzekne, bet tālāk seko Daugavpils, Krāslavas un Aglonas novadi. Pārējo novadi sadala atlikušo trešo daļu no tūristu mītņu kapacitātes.

2019.gadā Latgales novados kopā nakšņoja aptuveni 275 000 viesu.

Jau ziņots, ka "Ezerzeme" ir saņēmusi atbalstu 144 812 eiro vērtam projektam "Mārketinga kampaņa Latgales reģiona lauku tūrisma attīstībai un popularizēšanai".

Projekta mērķis ir veicināt sadarbību starp Latgales tūrisma uzņēmējiem un tūrisma nozares izaugsmi Latgalē, īstenojot līdz šim apjomīgāko un inovatīvāko tūrisma mārketinga kampaņu tās vēsturē, pauda asociācijā.

Projekta aktivitāšu ieviešanai ir paredzēti divi gadi, un, pēc projekta īstenotāju paustā, šajā laikā Latvijas un ārvalstu tūristu prātos Latgale iezīmēsies kā nesteidzīgas, bet nemitīgas attīstības reģions, kurā var "ienirt", lai atpūstos no pilsētas steigas, nesteidzīgi ar ģimeni izbaudīt atvaļinājumu, ieklausīties dabā, apmeklēt kultūras pasākumus un tūristu iecienītas vietas, bagātinot sevi ar vēl nenojaustām sajūtām.

Asociācija norāda, ka tā mērķis ir parādīt Latgali kā viesmīlīgu un patīkamu dzīves telpu, kas ir bagāta ar aizrautīgiem cilvēkiem, skaistām ainavām, attīstītu tūrisma vidi, komfortablām naktsmītnēm, gardiem ēdieniem, iespaidīgu kultūrvēsturi un aizraujošiem tūrisma objektiem.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu