IDB sola darīt visu iespējamo, lai iespējami ātrāk nodotu kriminālvajāšanai vērienīgo robežsardzes amatpersonu lietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ar Valsts robežsardzes (VRS) veiktajiem iepirkumiem valsts austrumu robežas izbūvē un inženiertehniskajā aprīkošanā saistītā pirmstiesas izmeklēšana ir viena no vērienīgākajām IDB, taču birojs sola darīt visu iespējamo pēc iespējas ātrākai lietas nodošanai kriminālvajāšanai.

Plašā materiāla, pierādījumu klāsta un iesaistīto personu lielā skaita dēļ IDB izmeklēšanu veic vairākos kriminālprocesos, kas došot iespēju ierosināt kriminālvajāšanu un saukt potenciāli vainīgos pie atbildības maksimāli īsos termiņos.

Vienu kriminālprocesu par vienu no VRS iepirkumiem, kas ir saistīts ar valsts austrumu robežas inženiertehnisko aprīkojumu, IDB šā gada maija beigās jau ir nodevis kriminālvajāšanas sākšanai.

"Ar VRS rīcību valsts austrumu robežas izbūvē saistītā pirmstiesas izmeklēšana ir patiesi komplicēta - iespējamie noziedzīgie nodarījumi ir veikti ilgstošā laika periodā, tajos ir iesaistīts gan plašs amatpersonu loks, gan privātpersonas, un ir daudzi citi faktori, kurus izmeklēšanas interešu dēļ nav iespējams atklāt, bet kuri arī ietekmē pirmstiesas izmeklēšanas ātrumu," norādīja birojā.

IDB un visas sabiedrības interesēs ir potenciāli vainīgos saukt pie atbildības pēc iespējas drīzāk, tādējādi arī šajā ar VRS iepirkumiem austrumu robežas izbūvē saistītajā kriminālprocesā IDB darīs visu iespējamo, lai kriminālvajāšanas sākšanai nepieciešamo pierādījumu bāzi iegūtu pēc iespējas īsākā termiņā.

Savukārt prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska, komentējot iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) šonedēļ paziņoto, ka ir ļoti svarīgi, lai prokuratūra tuvākajās dienās sniegtu skaidru procesuālu pozīciju saistībā ar VRS priekšnieka Gunta Pujāta iespējamu noziedzīgu nodarījumu, aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban lietā uzraudzību veic Rīgas tiesas apgabala prokuratūra, un, tiklīdz būs informācija, kas ir izpaužama, tas sadarbībā ar procesa virzītāju tiks darīts. 

Jau vēstīts, ka IDB pagājušajā piektdienā aizturēja Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu. Pujāts atbrīvots tajā pašā dienā un viņam piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt robežsardzes priekšnieka amatu.

Pujātam ir piemērots aizdomās turētā statuss saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. IDB paziņojis, ka aizturēšana notikusi ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā. Amatpersona turēta aizdomās par valsts amatpersonas bezdarbību, atbilstoši nereaģējot uz pretlikumīgu rīcību Latvijas austrumu robežas izbūves procesā. Šīs amatpersonas bezdarbības rezultātā valstij iespējami ir nodarīti zaudējumi īpaši lielā - vairāku miljonu eiro - apmērā.

Pujāta advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA iepriekš teica, ka inkriminētais nodarījums saistīts ar aizsargjoslu būvniecību uz Latvijas un Krievijas robežas. Aizstāvība secinājusi, ka aizturēšana varētu būt notikusi lietā, kurā jau figurē Pujāta priekštecis Normunds Garbars.

Pats Pujāts par aizturēšanu un inkriminēto nodarījumu ir sašutis, norādot, ka visu mūžu darbojies valsts labā. Viņš uzskata, ka notikušais ir veikts apzināti, lai viņu diskreditētu, norādīja advokāte.

Tāpat ziņots, ka pērn IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tiek inkriminēts dienesta viltojums. VRS priekšnieka vietniekam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss un drošības līdzekļi nav piemēroti.

Apjomīgajā kriminālprocesā IDB birojs izmeklē iespējamus noziedzīgu nodarījumus būvniecības procesos valsts Austrumu robežjoslas izbūvē un ierīkošanā, kas veikti VRS iepirkumā par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedz 40 miljonu eiro. Pagājušā gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns.

Pujāts iepriekš publiski veltījis kritiku Valtera Mūrnieka vadītājam IDB. Pujāts pērn oktobrī paziņoja, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem IDB izmeklētājās lietās pret robežsargiem.

"Jebkurš, pat vismazākais iegansts tiek izmantots, lai pēc maksimālas programmas uzsāktu pret mūsu darbiniekiem kriminālprocesuālās darbības," iepriekš intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" pērnajā rudenī sacīja robežsardzes priekšnieks Pujāts.

Savukārt Mūrnieks 3.martā telekanālā TV3 paziņoja, ka robežsardze esot vienīgā iekšlietu struktūras iestāde, kas absolūti nevēlas sadarboties ar IDB un pat pretdarbojas tam.

Šogad 5.martā Mūrnieks un Pujāts ieradās uz pārrunām pie iekšlietu ministra. Ģirģens pēc tikšanās paziņoja, ka tikšanās laikā pārrunāti jautājumi par savstarpējo komunikāciju. "Kara cirvji ir norakti. Katrai iestādei ir savas funkcijas, ko tās pilda saskaņā ar normatīvajiem aktiem," toreiz norādīja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu