"Tas ir karš." Itālija gatavojas otrajai vērienīgākajai mafijas prāvai tās vēsturē (8)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Gadiem ilga izmeklēšana, pierādījumu kalni un simtiem aizdomās turamo - Itālijā sākusies vēsturiska prāva pret ietekmīgo organizētās noziedzības grupējumu "Ndrangheta".

Tāda apmēra tiesas process Itālijā nav pieredzēts kopš "Maxiprocesso" prāvas pret Sicīlijas mafiju 80.gadu vidū. Tiesa notika speciāli šim mērķim pārveidotā pazemes bunkurā, un procesa laikā tika nogalināti vairāki tiesneši un prokurori.

62 gadus vecais prokurors Nikolā Grateri jau trīs gadu desmitus atrodas policijas aizsardzībā. Viņš apsūdzējis 450 iespējamos "Ndrangheta" biedrus.

Noziedzīgais grupējums savu bagātību un baiso reputāciju iemantojis ar izspiešanu, naudas atmazgāšanu, cilvēku nolaupīšanu, narkotiku kontrabandu un atriebības slepkavībām.

"Tas ir karš. Runa ir par vardarbību, par nāvi," Grateri sacīja aģentūras AFP žurnālistiem īsi pēc pirmstiesas sēdes Romā septembra sākumā. "Ndrangheta" ir vienīgā itāļu mafija, kura ir pārstāvēta visos kontinentos.

Grateri prāvu raksturo ar vārdu "vēsturiska". Viņš uzskata, ka tā būs Itālijas sīvākā cīņa pret mafiju pēc "Maxiprocesso", kas noslēdzās ar vairāku simtu "Cosa Nostra" dalībnieku notiesāšanu. Viņš labi apzinās riskus - iepriekšējo prāvu pavadīja vardarbība, tai skaitā lietas pazīstamākā tiesneša un prokurora slepkavības. Džovanni Falkone 1992.gadā tika noslepkavots kopā ar sievu un trim policistiem.

Kad Romā beigsies visas pirmstiesas formalitātes un Kalabrijā tiks izbūvēta nocietināta tiesas zāle, sēdes pārcelsies uz Itālijas dienvidiem. Procesā piedalīsies vismaz 600 advokāti.

Kokaīns un citi biznesi

Decembrī notika viens no visu laiku lielākajiem policijas reidiem pret "Ndrangheta". Tajā tika apcietināti simtiem mafiozo, viņu labās rokas un "kareivji". Aresti notika ne tikai Itālijā, bet arī Vācijā, Bulgārijā un Šveicē. Aizturēto vidū bija vairāki politiski ietekmīgi cilvēki, piemēram, bijušais parlamenta deputāts un Kalabrijas mēru asociācijas vadītājs.

"Ndrangheta" daudzus gadus tika uzskatīta par labāk labāk zināmo grupējumu "Cosa Nostra" un "Camorra" trūcīgāko līdzinieci, taču "Ndrangheta" tās pārspēja un kļuva par Itālijas varenāko organizētās noziedzības sindikātu. Tās kontrolē ir starptautisks kokaīna kontrabandas tīkls ar bāzēm Ņujorkā, Kolumbijā un Brazīlijā. Tā ir iefiltrējusies būvniecības industrijā, dažādos Eiropas fondos un pat apbedīšanas biznesā, kam Covid-19 pandēmijas laikā paaugstinājies noiets.

"Daudzi baidās no "Ndrangheta", jo tā ir tik agresīva un nežēlīga. Tajā pašā laikā tā ir arī ļoti moderna. Un gatava Eiropā iepludināt tonnām kokaīna," norāda prokurors.

Itālijas varasiestādes uzskata, ka visā pasaulē ir ap 20 000 "Ndrangheta" biedru.

Grupējuma gada apgrozījums varētu pārsniegt 50 miljardus eiro.

Sabiedrības spogulis

Lai arī gaidāmā prāva ir smags trieciens "Ndrangheta" grupējumam, tomēr to nevar salīdzināt ar "Maxiprocesso" lietu, uzskata kriminoloģe, Eseksas Universitātes asociētā profesore Anna Serdži.

""Cosa Nostra" prāvā tika gāzti visu nozīmīgāko ģimeņu galvas. Šī operācija tāda nav," viņa komentē.

"Daži svarīgi cilvēki tiks tiesāti, bet es neteiktu, ka tam būs tikpat liela nozīme, pat  ja viņus visus ieliks cietumā."

Mafija izveidojās Sicīlijā pirms apmēram 150 gadiem un kopš tā laika nostiprinājusies visā Itālijā. Gadu gaitā tās darbības jomas kļuvušas daudzveidīgākas. Taču arī tiesībsargājošās iestādes nesnauž. Pateicoties starptautiskajai sadarbībai, digitālo failu apmaiņai un tādām tehnoloģijām kā termālās kameras, droni un kibernovērošana, izdevies identificēt grupējuma locekļus un izvirzīt tiem apsūdzības. 

Taču tām arī nav izdevies pilnībā apkarot mafiju, kurai ir sakari "visos pārvaldes līmeņos", norāda Serdži.

"Mafijas nepastāv nošķirti no citādi labi funkcionējošas sabiedrības. Tās atspoguļo to, kā mēs funkcionējam," norāda Grateri, citējot noslepkavoto Falkoni.

"Itālija to nespēj atzīt, pasludina to par ienaidnieku, aizmirstot, ka [mafija] ir daļa no tā, kas esam mēs," saka Grateri. "Katrā no mums ir mazs ndranghetists."

Kas zināms par "Ndrangheta"?

2010.gadā operācija "Crimine" vainagojās ar 305 grupējuma biedru aizturēšanu. Prokurori toreiz pierādīja, ka klani Kalabrijā sadarbojās ar bāzēm Kanādā, Austrālijā un Itālijas ziemeļos.

Klanu stratēģiskās alianses tika stiprinātas ar radniecības un laulības saitēm. Klanu biznesa rūpalos iesaistījās ģimene un citi sabiedrotie, vienlaikus tie bija pakļauti neoficiālām vietējām struktūrām, piemēram, crimine ir vietējā autoritāte, kas atrisina strīdus un konfliktus klanu starpā. Operācijas laikā atklātā savstarpējā komunikācija un koordinācija, kuras galvenais mērķis ir biznesa attīstīšana un risku dalīšana, daudziem ekspertiem liek domāt, ka "Ndrangheta" ir stabils, viendabīgs noziedzīgais sindikāts, kas ļoti līdzinās "Cosa Nostra".

Taču citas operācijas atklāj atšķirīgu ainu - ka mafija ir sadrumstalota un bez kopīgas stratēģijas. Tā darbojas gan vietējā līmenī (iefiltrēšanās un izspiešana būvniecības sektorā), gan globāli (kokaīna imports no Latīņamerikas). Katram klanam ir atšķirīga struktūra un ietekme.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu