Vai pastāv saikne starp Covid-19 un D vitamīna trūkumu organismā? (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vitamīns D
Vitamīns D Foto: Unsplash

D vitamīna nepietiekamība kā Covid-19 riska faktors ir apspriesta jau kopš paša pandēmijas sākuma, tomēr pierādījumu tam pagaidām trūkst. 

Ņemot vērā, ka D vitamīns ir lēts un plaši pieejams, turklāt arī saules gaisma ir bezmaksas, būtu ļoti izdevīgi, ja augstākminētais izrādītos patiesība. Tiesa, par spīti dažiem pierādījumiem, galīgs apstiprinājums tam vēl nav iegūts. 

Jaunā pētījumā sniegti, iespējams, labākie un pārliecinošākie pierādījumi tam, ka cilvēki ar D vitamīna nepietiekamību ir lielāka Covid-19 riska priekšā, tomēr ar tiem vēl nepietiek. 

Pandēmija neproporcionāli smagi ir skārusi afroamerikāņus, kā arī Lielbritānijas tumšādainos iedzīvotājus un aziātus. Protams, nozīmīgs faktors ir arī nabadzība un bezdarbs, tomēr inficēšanās gadījumu skaitu, laiku un vietu var skaidrot arī ar D vitamīna nepietiekamību. 

Lai pārbaudītu šo hipotēzi, Čikāgas Universitātes profesors Deivids Meltzers savāca datus par cilvēkiem, kuriem tika veikts Covid-19 tests un kuru D vitamīna līmenis tika izmērīts pēdējā gada laikā. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA Open Network”, viņš ziņo, ka 21,6 procentiem cilvēku, kuru D vitamīna līmenis bija nepietiekams, Covid-19 tests bija pozitīvs. Savukārt no cilvēkiem ar pietiekamu D vitamīna līmeni tikai 12,2 procentiem Covid-19 tests izrādījās pozitīvs. 

Lai arī kopumā tika pārbaudīti tikai 489 pacienti, tomēr atšķirība ir pietiekami liela, lai būtu statistiski nozīmīga. 

Jāņem vērā, ka analīzes no pacientiem tika ņemtas atšķirīgos laikos, tāpēc D vitamīna līmenis inficēšanās ar koronavīrusu laikā varēja mainīties. Pastāv arī iespēja, ka D vitamīna trūkums organismā izraisa citas problēmas, kas savukārt var novest pie lielāka riska saslimt ar Covid-19. Tieši tāpēc šajā pētījumā nav parādīta tieša saikne starp D vitamīna trūkumu un Covid-19. 

Arī pirms šī pētījuma vairāki eksperti ieteica lietot D vitamīnu vai pavadīt vairāk laika saulē, lai samazinātu risku saslimt ar Covid-19. Zinātniskajā žurnālā “The Lancet” publicētā pārskatā pētnieki raksta, ka ir zināms, ka D vitamīns ir ļoti nozīmīgs veselībai, tāpēc tā līmenis organismā būtu jāuztur jebkurā gadījumā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu