Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu iesniegtas jau trīs sūdzības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) sūdzību Autotransporta direkcijas konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu līdz 2021.gada novembra sākumam iesniedzis arī pasažieru pārvadātājs AS "Rīgas taksometru parks", liecina IUB informācija.

Šajā iepirkumā iepriekš sūdzību iesniedza arī AS "Rēzeknes autobusu parks" un AS "Cata". Visām trim sūdzībām izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts.

Pieteikšanās termiņš attiecīgajā konkursā ir līdz 5.oktobrim.

Autotransporta direkcija šogad 14.augustā izsludināja konkursu par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu ar autobusiem reģionālajā maršrutu tīklā, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktību laika periodā, kad esošajiem līgumiem būs beidzies termiņš, bet jaunie līgumi ar konkursa uzvarētājiem vēl nebūs stājušies spēkā. Īstermiņa līgums ar uzvarētāju tiks noslēgts līdz 2021.gada novembra sākumam. 

Informācija IUB liecina, ka konkursa prognozētā līgumcena kopumā 23 tīkla daļās ir 40,571 miljons eiro.

Ņemot vērā, ka konkurss par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu līdz 2030.gadam četrās maršrutu tīkla daļās noslēdzās bez rezultāta un tas bija jāsludina atkārtoti, kā arī IUB pagarinājis pārsūdzību izskatīšanas termiņu līdz septembra beigām, ir pagarināts termiņš, kad pārvadātāji, kas konkursā uzvarēs, varēs sākt jaunā līguma izpildi. Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulai šobrīd spēkā esošos līgumus nav iespējams pagarināt, jo tiešs līguma piešķīrums vai oficiāla vienošanās par pakalpojumu valsts līguma pagarināšanu, vai prasība izpildīt noteiktas saistības attiecībā uz sabiedrisko transporta pakalpojumu sniegšanu var tikt piemērota tikai un vienīgi ārkārtas apstākļu gadījumos.

Šajā konkursā aizvien tiks atsevišķi izdalīti vietējās nozīmes un starppilsētu maršruti. Kopējais maršrutu tīkla apjoms ir 62,2 miljoni kilometru.

Ņemot vērā, ka ar uzvarētājiem tiks slēgti īstermiņa līgumi, noteiktās kvalitātes prasības ir tādas, ko pārvadātāji nodrošina jau šobrīd un kuru izpildei papildu investīcijas nav nepieciešamas. Noteikts, ka temperatūrai autobusa salonā jābūt robežās no 16 grādiem līdz 24 grādiem atbilstoši sezonai, kā arī 10% autobusu jābūt pielāgotiem personu ar funkcionāliem traucējumiem pārvadāšanai. Starppilsētu maršrutos autobusu vidējais vecums nedrīkstēs būt mazāks par 10 gadiem un jābūt nodrošinātai iespējai autobusā iegādāties biļeti, maksājot ar bezkontakta norēķinu karti. Savukārt vietējās nozīmes maršrutos autobusu vidējais vecums nevarēs būt vairāk par 20 gadiem, bet katra atsevišķa autobusa vecuma nevarēs pārsniegt 25 gadus.

Tāpat ziņots, ka konkursa par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu no 2021.gada līdz 2030.gadam izraudzīti uzvarētāji 12 maršrutu tīkla daļās jeb lotēs no kopumā 16.

Tostarp lotē "Bauska" uzvarējusi AS "Nordeka", lotē "Daugavpils, Krāslava" - SIA "Daugavpils autobusu parks", lotē "Gulbene, Alūksne, Balvi" - apvienība AS "Nordeka" un SIA "Sabiedriskais autobuss", lotē "Jelgava, Dobele" - AS "Liepājas autobusu parks", lotē "Kuldīga, Saldus" - SIA "Sabiedriskais autobuss", lotē "Liepāja" - AS "Liepājas autobusu parks", lotē "Madona" - SIA "Tukuma auto", lotē "Pierīga" - apvienība AS "Liepājas autobusu parks", SIA "Sabiedriskais autobuss" un AS "Nordeka", lotē "Rēzekne, Ludza" - AS "Rēzeknes autobusu parks", lotē "Talsi, Tukums" - AS "Talsu autotransports" lotē "Talsi, Tukums", lotē "Valmiera, Valka, Smiltene" - apvienība SIA "Sabiedriskais autobuss" un Lietuvas "Vlasava" bet lotē "Ventspils" - AS "Talsu autotransports".

Pretendenti IUB ir iesnieguši 11 pārsūdzības par konkursa rezultātiem. Savukārt piecās lotēs, kur pārsūdzību nebija, ir noslēgti līgumi ar uzvarētājiem.

IUB lēmumu par reģionālo autobusu pārvadājumu iepirkumā iesniegtajām sūdzībām pieņems līdz 25.septembrim.

Savukārt 5.jūlijā izsludināts konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu četrās reģionālā maršruta tīkla daļās jeb lotēs, kurās uzvarētājs iepriekš netika izraudzīts - "Cēsis", "Limbaži, Sigulda", "Ogre, Aizkraukle" un "Jēkabpils, Preiļi, Līvāni". Arī šajā konkursā tika iesniegtas divas sūdzības - tās iesniegusi AS "CATA" un SIA "VTU Valmiera". IUB abas sūdzības ir noraidījis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu