Pie Norvēģijas krastiem atrasts karakuģa vraks ar nacistu simboliku  (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki noskaidrojuši, ka vācu karakuģi 1940. gadā nogremdēja britu zemūdenes raidīta torpēda. 

Kuģa aptuvenā atrašanās tika noskaidrota jau 2017. gadā, proti, netālu no Norvēģijas elektrotīkla sistēmas operatora “Statnett” kabeļiem. Taču tikai šā gada augustā pie tā tika nosūtīta attālināti vadāma ierīce “ROV”. Ierīce ieguva detalizētus vraka attēlus, pēc kuriem pētnieki noskaidroja, ka tas varētu būt vācu karakuģis.

“Kad “ROV” rezultāti parādīja mums kuģi, kuram bija trāpījusi torpēda, mēs sapratām, ka tas ir kara laika kuģis. Kad attēlos parādījās lielgabali, tad tapa skaidrs, ka tas ir milzīgs karakuģis,” stāstīja projekta inženieris Ole Pēters Hoberštadts.

Vācu kreiseris «Karlsruhe» tika palaists 1927. gadā, un uz tā atradās deviņi lielgabali. Tas bija 174 metrus garš un varēja attīstīt 59 kilometrus stundā lielu ātrumu kas priekš tā laika bija diezgan ātri.

FOTO: VĀCU KARAKUĢA "KARLSRUHE" VRAKS

Vraks tagad guļ 490 metru lielā dziļumā – aptuveni 24 kilometrus no Norvēģijas dienvidu piekrastes ostas pilsētas Kristiānsendas.

Ziņu aģentūra “Reuters” vēsta, ka arī Norvēģijas ziņu dienesti apliecinājuši, ka uz vraka ir redzama nacistu simbolika.

Vācu karakuģis

“Karlsruhe” 1930. gadā bija mācību kuģis un bija daļa no vācu patruļas pie Spānijas krastiem Spānijas pilsoņu kara laikā 1936. gadā. Vēlāk Otrā pasaules kara laikā to izmantoja pie Norvēģijas krastiem.

Kuģi bija skārušas arī norvēģu artilērijas lodes, tomēr nav īsti skaidrs, cik lielus postījumus kuģim tās nodarīja. Vēlāk tam trāpīja britu zemūdenes “Truant” torpēdas, un pēc divām stundām kuģa apkalpe kuģi pameta.

Precīza vraka atrašanās vieta nebija zināma 80 gadus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu