Viena no neviesmīlīgākajām vietām uz zemes vienlaikus ir arī vieta, kuru daudzi ceļotāji iekļauj savu vēlmju sarakstā kā obligāti apmeklējamu galamērķi. Turklāt tā tiek uzskatīta arī par cilvēces šūpuli.

Danakilas ieplaka atrodas Etiopijā, netālu no robežas ar Eritreju. Tā veidojusies trīs tektonisko plātņu saskares punktā, sirmā senatnē, kad Āzijas un Āfrikas kontinenti atdalījās viens no otra. Rēķinot pēc gada vidējās temperatūras 34,4 grādiem, Danakilas ieplaka ir karstākais punkts uz planētas, kur temperatūra nereti mēdz pārsniegt +50 grādus.

Danakila atrodas 150 metrus zem jūras līmeņa - gluži kā tāds virszemē atvēries fragments no elles. Smilšakmens un kaļķakmens klintis, kuras nokaisītas ar vulkāniskas izcelmes bazalta bluķiem. Sāls lauki, sēra tvaiki un sērūdeņraža avoti. Visdīvaināko nokrāsu minerāli un oranžas klintis. Avašas upe, kas pārvērtusies sālsezeru virtenē un tā arī nekad nesasniedz Indijas okeānu. Taču arī te ir sastopami cilvēki - jau gadsimtiem ilgi Danakilā darbojas sālsraktuves, un iegūtie sāls kluči tiek krauti kamieļu mugurā un transportēti uz tuvējo Mekeles pilsētu.

Lai cik dīvaini tas liktos, Danakilas ieplaku ir iecienījuši tūristi. Pirmkārt, vienreizēju iespaidu var gūt, apmeklējot pasaules vecāko darbojošos lavas ezeru Era Alte, kas patiesībā ir vulkāna krāteris. Otrkārt, tik sirreāla un reizē daudzveidīga ainava nekur citur uz zemes nav atrodama. Treškārt, tieši šī neviesmīlīgā vieta tiek uzskatīta par cilvēces šūpuli - 1974. gadā Donalda Džohansona ekspedīcija šeit atrada 3,2 miljonus gadu vecu australopiteka fosiliju, kas paleontoloģijas vēsturē palikusi ar vārdu Lūsija. Te atrastas arī daudzu citu homininu - mums radniecīgu priekšteču fosilijas, kas ļauj daudziem paleontologiem apgalvot, ka tieši šajā reģionā savu evolūciju sākuši mūsu attālie senči.

Kā nokļūt?

Uz Danakilu nav ieteicams doties vienatnē - tas ir gan dārgi, gan bīstami. Ir vairākas tūrisma kompānijas, kas piedāvā trīs dienu ekskursiju uz ieplaku ar apvidus auto no tuvējās Makeles pilsētas par aptuveni 100 dolāriem. Ekskursijā ietilpst gan Era Alte lavas ezera, gan milzīgā Asalas (Karuma) sālsezera apmeklējums. Turklāt naktis tiek pavadītas zem klajām Āfrikas zvaigžņotajām debesīm.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X