Ko reģionālo vēlēšanu rezultāti pasaka par Putina Krieviju? (6)

Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pagājušajā nedēļā notikušās reģionālās vēlēšanas Krievijā beidzās bez īpaši lieliem pārsteigumiem - valdošā partija “Vienotā Krievija” guva uzvaru. Tomēr bez vairākiem mazākiem pārsteigumiem neiztika - saindētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki ieguva deputātu vietas divu Sibīrijas pilsētu pašvaldībās, bet “Vienotā Krievija” zaudēja vairākumu trīs pilsētu domēs.

Vairākos reģionos Krievijas vēlētāji balsoja par gubernatoriem un reģionālajām asamblejām, bet dažos reģionos notika arī federālā parlamenta papildvēlēšanas.  

Vēlēšanas notika 13.septembrī, bet divas dienas pirms tam notika iepriekšējā balsošana. Opozīcijas pārstāvji un vēlēšanu novērotāji pauda viedokli, ka iepriekšējā balsošana atvieglojusi vēlēšanu rezultātu falsifikāciju

Neskatoties uz stingro vēršanos pret valdošās partijas oponentiem un aizdomām par plašu rezultātu viltošanu, vairākās vietās vēlēšanu rezultāti Putina varas vertikālei radījuši dažus ne pārāk patīkamus pārsteigumus. 

Ņemot vērā, ka “Vienotās Krievijas” un prezidenta Vladimira Putina reitings pēdējā laikā samazinās, reģionālo vēlēšanu mazie pārsteigumi valdošajai partijai var izrādīties priekšvēstnesis lielākiem un daudz nepatīkamākiem pārsteigumiem nākamgad gaidāmajās Krievijas Valsts domes vēlēšanās. 

RFE/RL piedāvā īsu atskatu uz nozīmīgākajiem reģionālo vēlēšanu notikumiem un to ietekmi nākotnes kontekstā.

Navaļnija uzvara slimnīcas gultā 

Vēlēšanas Krievijā notika trīs nedēļas pēc Navaļnija saindēšanas Krievijas pilsētā Tomskā. Sibīrijā Navaļnijs bija ieradies, lai vāktu materiālus par korupciju “Vienotās Krievijas” kontrolētajās pašvaldībās, kā arī lai popularizētu gudrās balsošanas sistēmu, kas paredz aicināt balsot par politiķiem, kuriem ir vislielākās izredzes sakaut “Vienotās Krievijas” kandidātus.

Atceļā no Tomskas saindētais Navaļnijs vispirms nonāca slimnīcā Omskā, bet vēlāk tika pārvests uz klīniku Berlīnē, kur viņš šobrīd turpina ārstēties.  

Tieši Tomskā gudrās balsošanas sistēmai bija ļoti labi panākumi - vēlēšanās “Vienotā Krievija” zaudēja vairākumu, bet pilsētas domē iekļuva divi Navaļnija atbalstītāji - Ksenija Fadejeva un Andrejs Fatejevs.  

Savukārt cits Navaļnija sabiedrotais Sergejs Boiko ieguva vietu Novosibirskas domē. 

Šie opozīcijas panākumi ir nelieli, tomēr simboliski. Tie apliecina, ka Navaļnijam ir izdevies izveidot vērā ņemamu politisko spēku, kas piesaista cilvēkus, kuriem ir apnikusi sistēmiskā “Vienotās Krievijas” korupcija.  

Tajā pašā laikā būtiski ir tas, ka panākumi gūti ārpus Maskavas un Sanktpēterburgas, kur tradicionāli dzīvo lielākā daļa liberālāko Krievijas iedzīvotāju. Panākumi Sibīrijā kārtējo reizi apliecina, ka Navaļnijam un viņa politikai ir atbalstītāji arī reģionos.

Valdošā partija, valdošās uzvaras 

Valdošās partijas “Vienotā Krievija” reitings šobrīd ir vēsturiski zemākajā līmenī. Zināmi nopelni tajā ir arī Navaļnijam, kurš gadiem ilgi stāsta pat korupciju Putina izveidotajā varas sistēmā. Jau kopš 2012.gada Navaļnijs “Vienoto Krieviju” regulāri dēvē par “krāpnieku un zagļu partiju”. 

“Vienotās Krievijas” popularitāti pēdējos gados negatīvi ietekmējusi arī Krievijas ekonomikas stagnācija, nodokļu palielināšana, kā arī pensionēšanās vecuma paaugstināšana. Cenšoties norobežoties no iedragātā “Vienotās Krievijas” tēla, vairāki partijas pārstāvji vēlēšanās nereti izvēlas startēt kā “neatkarīgie kandidāti”. 

Neskatoties uz reitingu kritumu, “Vienotā Krievija” joprojām saglabā varu visā Krievijā. Partijas kandidāti uz gubernatoru amatiem uzvarējuši visos reģionos, kur pagājušajā nedēļā notika gubernatoru vēlēšanas. 

Vairākos reģionos “Vienotās Krievijas” gubernatora amata kandidāti guvuši “kosmisku” atbalstu pat virs 80%, kas rada pamatotas šaubas par vēlēšanu godīgumu. 

Daudzās pašvaldībās valdošā partija ieguvusi mazākas pārstāvniecības nekā iepriekšējās vēlēšanās. Tas un partijas popularitātes kritums rada Kremlim nopietnas bažas, ka gadījumā, ja nākamā gada Valsts domes vēlēšanas būs godīgas, “Vienotā Krievija” tajās varētu piedzīvot pamatīgu izgāšanos. 

Eksperti pat neizslēdz iespēju, ka domes vēlēšanās Kremlis startētu jau ar “jaunu” partiju.

Gudrā balsošana 

Saprotot, ka godīgā ceļā uzvarēt “Vienoto Krieviju” Putina “kontrolētās demokrātijas” apstākļos Navaļnijam un viņa domubiedriem neizdosies, viņi izstrādāja gudrās balsošanas sistēmu. 

Šai sistēmai bija ļoti labi panākumi pagājušā gada Maskavas domes vēlēšanās, kur “Vienotā Krievija” saņēma pamatīgu “pērienu”. Tagad gudrā balsošana atkal nostrādāja Tomskā, Novosibriskā un arī citviet. 

Tas nozīmē, ka gudrā balsošana Krievijas politiskajā dzīvē ir uz palikšanu un sagaidāms, ka turpmākajās vēlēšanās tā tiks popularizēta un izmantota vēl vairāk. 

“Neseno vēlēšanu galvenais secinājums ir viens - vēlētājiem ir jāreģistrējas gudrās balsošanas sistēmā un jābalso saskaņā ar mūsu rekomendācijām,” norāda opozīcijas politiķis Iļja Jašins. 

“Ja mēs visu darīsim gudri, nākamgad “Vienotā Krievija” var zaudēt vairākumu federālajā parlamentā,” viņš piebilst.

Netīrās vēlēšanas 

Vēlēšanas Putina Krievijā nekad nav nozīmējušas caurskatāmību, godīgu konkurenci un rezultātus, kas atbilst patiesībai. 

Tomēr kā norāda vēlēšanu novērotāju organizācija “Golos” un citi aktīvisti, pēdējos gados situācija šajā jomā ir strauji pasliktinājusies. 

Pagājušajās vēlēšanās “Golos” saņēma pēdējos četros gados lielāko sūdzību skaitu par dažādiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē. 

“Golos” pārstāvji prognozē, ka šī negatīvā tendence tikai turpināsies.  

Sagaidāms, ka vēlēšanas Krievijā turpmākajos gados arvien vairāk raksturos klaja necieņa pret likumu gan attiecībā uz vēlēšanu komisiju darbiniekiem, gan novērotājiem, kas tādējādi vēl vairāk mazinās vēlēšanu caurskatāmību. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu