Kā Navaļnijs atmaskoja korupciju Krievijā (43)

Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ārpus Krievijas Aleksejs Navaļnijs plašāk pazīstams kā opozīcijas politiķis, tomēr viņa aktivitātes ļoti lielā mērā ir saistītas ar korupcijas apkarošanu - viņš ir Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs. Šis fonds nodarbojas ar netradicionālu, bet ļoti efektīvu sava veida pētniecisko žurnālistiku, kuras mērķis ir atmaskot augstākā līmeņa korupciju Krievijā, vēsta Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs “Organized Crime and Corruption Reporting Project”, OCCRP).

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa režīma redzamākais kritiķis  Navaļnijs pagājušajā nedēļā nokļuva slimnīcā Sibīrijas pilsētā Omskā - 20.augusta rītā viņam lidojuma laikā kļuva slikti un viņš zaudēja samaņu. Omskas slimnīcā Navaļnijs pavadīja nepilnas divas diennaktis, bet pagājušās nedēļas nogalē viņš tika pārvests uz "Charite" klīniku Berlīnē, kura šonedēļ apstiprināja, ka Navaļnijs Sibīrijā ticis saindēts. 

OCCRP norāda: nav iespējams apgalvot, ka Navaļnijs un viņa kolēģi būtu pilnībā objektīvi. Navaļnijs ir tas cilvēks, kurš Krievijas valdošo partiju “Vienotā Krievija” pirmais nodēvēja un turpina dēvēt “par krāpnieku un zagļu partiju”.  

Navaļnijam arī ir bijusi ilga politiskā karjera - viņš iepriekš darbojies liberālajā opozīcijas partijā “Jabloko”, viņš bija līdzdibinātājs nu jau darbību izbeigušajai labējai organizācijai “Narod”. 

Viņš arī mēģinājis kandidēt gan uz Maskavas mēra, gan un Krievijas prezidenta amatu. 

Kandidēšanai 2018.gada prezidenta vēlēšanās Navaļnijs, protams, netika pielaists, kas kārtējo reizi apliecināja, ka iespējas mest reālu izaicinājumu Putina “muskuļotajam autoritārismam” ar tradicionālajām politiskajām metodēm ir visai ierobežotas.

Šādā kontekstā Navaļnijs savu pretkorupcijas aktīvismu ir padarījis par savu politisko aktivitāšu centrālo elementu, kas līdz šim ir bijis ļoti veiksmīgs.

Navaļnijs un viņa līdzgaitnieki kļuvuši par vieniem no redzamākajiem pētnieciskajiem izmeklētājiem, cītīgi vācot, apkopojot un publiskojot pierādījumus, kas atmasko korupciju Putina režīma iekšienē. 

Pat ja Navaļnijs jebkad ieņems kādu valsts amatu Krievijā, viņa cīņa ar korupciju paliks viens no nozīmīgākajiem un ilglaicīgākajiem viņa ieguldījumiem Krievijas sabiedrībā. 

Korupcijas apkarošanas fonda pētījumos ar videomateriālu, animāciju un humora palīdzību sarežģītas korupcijas shēmas tiek pasniegtas plašai sabiedrībai saprotamā un vienkāršā veidā. 

Veiksmīgākajiem Navaļnija un Korupcijas apkarošanas fonda pētījumiem izdevies pašu izmeklēšanas procesu pasniegt kā aizraujošu stāstu, kas sākas ar šķietami nebūtisku lietu, bet noved pie arvien jauniem atklājumiem. 

Vispazīstamākais piemērs ir fonda izmeklēšana par kādreizējo Krievijas premjerministru un prezidentu Dmitriju Medvedevu - Navaļnija izmeklēšana sākusies ar dārgiem sporta apaviem, kas redzami Medvedevam kājās kādā no publiski pieejamām fotogrāfijām, bet beigusies ar atklājumiem par plašu Medvedeva nekustamā īpašuma impēriju, kas ietver vairākas prestižas vasarnīcas un vīna dārzus.

Pieci populārāko Korupcijas apkarošanas fondu video sociālajā tīklā “YouTube” skatīti vairāk nekā 80 miljonus reižu, un tas nav nekāds pārsteigums.

Paralēli video fonds publisko arī plašus un detalizētus veikto izmeklēšanu aprakstus, ļaujot iepazīties arī ar visiem dokumentiem, kas bijuši izmeklēšanas pamatā. Šie pētījumi nevis vienkārši uzskaita faktus, bet arī sniedz plašus skaidrojumus, kas uzskatāmi parāda, ka negodīgā veidā iegūtas milzu bagātības ir Putina izveidotās sistēmas pamatā.

OCCRP tīkla biedrs, Krievijas pētnieciskās žurnālistikas vietnes “IStories” redaktors Romāns Aņins apliecina Navaļnija pētījumu ietekmi. 

“Protams, viņa [fonda] pētījumi neseko žurnālistikas standartiem un neuzklausa otras puses viedokli – tas ļauj viņiem ietaupīt laiku un padara viņu stāstus vieglāk saprotamus. Tomēr es uzskatu, ka mēs [žurnālisti] Krievijā viņiem joprojām zaudējam efektivitātes ziņā,” norāda Aņins. 

“Viņš [Navaļnijs] ir izveidojis, iespējams, visefektīvāko pētnieciskās žurnālistikas institūciju Krievijā. 

Viņu publicēto pētījumu apjoms, radošais veids, kādā tie tiek pasniegti auditorijai, ir kas tāds, no kā mums vajadzētu mācīties,” viņš piebilst.

Korupcijas apkarošanas fonda pārstāvji gan noliedz, ka viņi būtu žurnālisti, kuru galvenais mērķis būtu simtprocentīga objektivitāte. 

Kā intervijā Krievijas medijam “Meduza” izteikusies Navaļina preses sekretāre Kira Jarmiša: “Mēs neesam žurnālisti. Ja mums kaut kas nepatīk un ja mēs kādu personu uzskatām par krāpnieku, mēs viņu tiešā veidā tā arī dēvējam.” 

Līdzīgu viedokli pauž arī viens no Korupcijas apkarošanas fonda pētniekiem Ņikita Kulačenkovs. Viņš norāda, ka fonds nodarbojas kaut ko, kas ir pa vidu starp žurnālistiku un politiku. 

Fonda pētnieku komanda regulāri meklē publiskošanas vērtus izmeklēšanu tematus. 

“Dažreiz konkrētas jomas vai cilvēkus mēs pētām politisko notikumu kontekstā. Tagad vairākos reģionos būs vēlēšanas, tāpēc mēs koncentrējamies uz to. Pagājušajā gadā vēlēšanas bija Maskavā, tad mēs koncentrējāmies uz Maskavu,” par fonda darbību stāsta Kulačenkovs. 

Fonda darbība tiek finansēta ar ziedojumiem, tāpēc fonda veiktie pētījumi jāpasniedz atraktīvi, lai piesaistītu iespējami lielāku auditoriju un jaunus iespējamos ziedotājus.

Varas iestāžu un fonda pētījumu varoņu atbildes reakcija uz pētījumiem parasti ir pilnīgs klusums. Kulačenkovs pauž viedokli, ka tas ir nedemokrātiskas valsts simptoms – amatpersonas savu vēlētāju priekšā nejūt nekādu atbildību. Tomēr fondam ir nācies saskarties arī ar tiesas prāvam. 

Navaļnija un viņa komandas darbs neaizstāj reālu un neatkarīgu pētniecisko žurnālistiku, tomēr, atkal un atkal parādot Putina režīma neglīto korupcijas seju, Navaļnijs regulāri paveic ko tādu, kas pa spēkam ir vien nelielam skaitam žurnālistu. 

Foto: Krievijas opozīcijas līderis un Putina kritiķis Aleksejs Navaļnijs 

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu