Levits: Mūsu pienākums ir saudzēt dabu (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc nobalsošanas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās 123.vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā.
Valsts prezidents Egils Levits atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc nobalsošanas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās 123.vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Agrāk cilvēks cīnījās ar dabu, lai izdzīvotu, bet pēdējos 100 gados mēs esam spēcīgāki par dabu, un tas mums uzliek morālu, ētisku pienākumu šo dabu saudzēt, jo tā ir nepieciešama mūsu labklājībai, garīgumam un dvēselei, iestādot koku "Laimes koku" parkā Valdemārpilī uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Levits uzsvēra, ka "Laimes koku" parks ir daļa no "Lielās talkas" kustības, un tas ir latviešu devums pasaulei. Šī ir ilgtspējīga kustība, kas ir sākusies tieši Latvijā, un to pārņēmušas jau 180 valstis visā pasaulē, uzsvēra prezidents.

Stādot "Laimes kokus", viņš aicinu ikvienu padomāt par to, ko mums nozīmē zaļums un zaļa Latvija. Viņš akcentē, ka "Lielā talka" ir zaļās izpratnes sastāvdaļa. Savukārt zaļajai izpratnei ir vairākas dimensijas - praktiskā ir, piemēram, talkas kustība, bet pārnestā nozīmē zaļums apliecina to, ka mēs nevis uzvaram dabu, bet sadzīvojam kopā ar to. Tas no cilvēka prasa zināmu pašierobežošanos, skaidroja Levits.

Valsts prezidents aicina arī citas Latvijas pašvaldības atsaukties šai "Laimes koku" stādīšanas akcijai, jo "stādot kokus, cilvēks dod pienesumu pasaulei un nākamajām paaudzēm pēc mums".

Kā vēstīts, kustība "Lielā talka" šodien aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties akcijai "World Cleanup Day" (WCD) jeb Pasaules talkai.

Šogad Pasaules talka Latvijā tiek rīkota jau trešo reizi. Latvijas iedzīvotāji aicināti iesaistīties talkas aktivitātes - gan ar apkārtējās vides sakopšanas darbiem, ko gan Latvijā ierasts darīt pavasara talkas laikā, gan ar jau tradicionālo koku sēšanas un stādīšanas akciju "Laimes koki".

Pasaules talkas galvenais mērķis ir apvienot cilvēkus cīņā ar klimata pārmaiņām un globālo piesārņojumu. Savukārt Latvijā Pasaules talkas ietvaros tiek stādīti koki. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu