Par spīti pandēmijai Indija atver apmeklētājiem Tadžmahalu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALASDAIR PAL/REUTERS

Kaut arī Indijā ar jauno koronavīrusu inficēto skaits turpina pieaugt, valsts nolēmusi atvērt apmeklētājiem savu vispopulārāko tūrisma objektu - Tadžmahala mauzoleju, ziņo aģentūra AFP.

Indijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits šobrīd jau pārsniedzis 5,4 miljonus - tas ir otrs augstākais rādītājs pasaulē tūlīt pēc ASV. No slimības miruši vairāk nekā 86000 cilvēku. Martā ieviestie stingrie pašizolācijas noteikumi ir iedzinuši trūkumā desmitiem miljonu valsts iedzīvotāju, tādēļ Indijas premjers Narendra Modi paziņojis, ka vairs neatgriezīsies pie paaugstinātas drošības pasākumiem.

Aizvadītajos mēnešos jau tikuši vājināti ierobežojumi attiecībā uz iekšzemes lidojumiem un vilcienu satiksmi, kā arī ļauts atsākt darbību tirgiem, kafejnīcām un citām publiskām vietām. Tagad pienācis laiks arī Indijas arhitektūras pērlei un iecienītākajam tūrisma objektam - Tadžmahala mauzolejam.

Parasti gadā Tadžmahalu apmeklē aptuveni septiņi miljoni cilvēku, taču šogad tas bijis slēgts kopš marta vidus. Šodien, 21. septembrī tas atkal vēra durvis tūristiem. Atbildīgās amatpersonas paziņojušas, ka attiecībā uz mauzoleja apmeklējumu tiek ieviesti strikti sociālās distancēšanās noteikumi. Apmeklētājiem nav atļauts pieskarties marmora virsmām, un sejas masku drīkst noņemt tikai uz fotografēšanās brīdi.

Slavenais marmora soliņš, uz kura sēžot 1992. gadā fotografējās princese Diāna, pārklāts ar lamināta slāni, lai regulāra dezinfenkcija nesabojātu marmoru.

Pirmdienas rītā mauzolejā jau bija vairāki simti apmeklētāju. Tiek plānots, ka to skaits dienā tiks ierobežots līdz 5000 cilvēkiem - tā ir aptuveni ceturtdaļa no ierastā ikdienas apmeklētāju skaita.

AFP uzrunātie apmeklētāji pauda gandarījumu par mauzoleja atvēršanu, jo no tā ir atkarīga liela cilvēku skaita iztika. Tāpat daudzi norādījuši, ka īpaši nesatraucas par iespēju apmeklējuma laikā inficēties.

Tadžmahala mauzolejs atrodas Indijas pilsētā Agrā, Jamunas upes krastā. Tā celtniecība sākās 1633. gadā pēc šaha Jahana rīkojuma, un tas bija iecerēts kā šaha mīļotās sievas Mumtazas Mahalas pēdējā atdusas vieta. Vēlāk tur tika apglabāts arī pats šahs. Mauzoleja celtniecība tika pabeigta desmit gadu laikā, taču dažādi darbi tā labiekārtošanā turpinājās vēl desmit gadus. Tiek lēsts, ka toreiz tas izmaksājis aptuveni 32 miljonus rūpiju, kas 2020. gada izteiksmē būtu 70 miljoni rūpiju jeb 916 miljoni ASV dolāru. Darbus vadīja šaha galma arhitekts Ustads Ahmads Lahauri, un tajos bija iesaistīti aptuveni 20 000 amatnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu