Prusaku invāzija mājoklī: kā izdzīt mošķus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Parazītu invāzija mājoklī ir lieta, ar kuru neviens negribētu saskarties, bet šī nelaime tomēr piemeklē daudzus, neatkarīgi no tā, cik tīri vai netīri ir viņu mājokļi.

Prusaki var ievākties uz dzīvi pat vistīrākajā mājoklī – tie nešķiro dzīvokļus un mājas pēc tīrības līmeņa, turklāt atsevišķos gadījumos, pašiem nezinot, savos mājokļos ievedam parazītus. Tie var ierāpot somās, pārtikas maisiņos vai kādās kastēs, kuras atvedam mājās. Nejauši tādā veidā var atnest prusaku oliņas no citu cilvēku mājokļa vai iegādājoties lietotas mēbeles. Tālāk kukainis pats atrod mājoklī sev piemērotāko dzīvesvietu un sāk mierpilnu dzīvi. Ņemot vērā tarakānu dzīvesveidu, proti, tie ir nakts dzīvnieki, tos dažkārt var pat nepamanīt, līdz mājoklī ir sākusies īsta invāzija.

Foto: Wikimedia Commons

Tiem patiks arī pedantiski tīrs mājoklis

Prusaku ienešana nav vienīgais veids, kā tie nonāk mājokļos. Ja kādā dzīvoklī prusaki vairs nespēj atrast pārtiku, tie var doties jaunas dzīvesvietas meklējumos un sākt klejojumus caur dažādām spraugām, klīstot pa caurulēm, atrodot kādas šķirbas durvīs vai uzkāpjot uz augstākā stāva balkona un tālāk mājoklī ierāpojot pa atvērtu logu.

Par prusakiem un tarakāniem valda uzskats, ka tie pārsvarā mitinās netīros mājokļos, taču patiesībā šiem kukaiņiem patiks tumšas, mitras un siltas vietas vai nostūri – tādi atrodami jebkurā mājoklī.

Kukaiņus tik izturīgus padara to pielāgošanās spēja konkrētai videi. Prusaki uz planētas ir dzīvojuši jau 320 miljonus gadu, ir spējuši pārdzīvot visus iespējamos laikmetus un dzīves apstākļus, tādēļ mūsdienās adaptēties mājokļu vidē ir tīrais nieks. Tie spēj rast sev mājas pat minimālisma stilā ieturētos mikrodzīvokļos, paslēpjoties zem fotorāmīšiem, izlietnēm vai cepeškrāsns, vēsta portāls “HowStuffWorks”. Tiklīdz mājoklī ir manīts viens prusaks vai tarakāns, ir skaidrs, ka šeit dzīvo vesela kukaiņu ģimene un tiem nekavējoties ir jāparāda durvis.

Foto: Pixabay

Nesteidz visu dzīvokli nopūst ar pesticīdiem un katrā stūrī salikt lamatas; efektīvākais ierocis cīņā ar prusakiem būs pārdomāta kukaiņu iznīcināšanas stratēģija. Prusakiem ir nepieciešams siltums, ēdiens un ūdens – ja atņemsi kādu no šiem elementiem, prusaki būs spiesti doties citas mājas meklējumos.

Sāc ar kukaiņu “apmetnes” atrašanu, piemēram, ja tie dzīvo izolētā istabā vai mani tos iznākam no konkrēta virtuves skapīša, šajā vietā izliec speciālas lamatas.

Nākamais solis ir atbrīvošanās no prusakiem piemērotām mājvietām un pārtikas. Tas nozīmē, ka ir pienācis laiks ģenerāltīrīšanai un veco krāmu izmešanai.

Prusaki mīl slēpties papīra izstrādājumos – tie lieliski absorbē tarakānu izdalītos fermentus, kas tiem kalpo kā GPS navigācija,

 proti, pēc fermentu smaržas kukaiņi spēj atrast savas mājas vai barību. Tas nozīmē, ka tarakānu invāzijas gadījumā nāksies izmest visas avīžu čupas, kartona kastes, papīra maisus, aplokšņu un katalogu kaudzes.

Kas attiecas uz barību – nāksies vien rūpīgi pārmazgāt visu virtuvi, ieskaitot tumšākos plauktiņus un skapīšus, tādējādi likvidējot visas drupačas, izbirušu ēdienu paliekas, tauku vai eļļas traipus. Noteikti ņem talkā putekļu sūcēju un kārtīgi izsūc katru stūri, tostarp arī aiz un zem virtuves tehnikas. Tāpat parūpējies, lai prusakiem nebūtu pieejas ūdenim – salabo ūdens krānus un caurules, pārbaudi ledusskapja un trauku mašīnas tehnisko stāvokli, neļauj ūdenim uzkrāties telpaugu podos.

Tālāk seko pats grūtākais uzdevums – tīrības saglabāšana. Cīņā ar prusakiem uz virtuves virsmām nedrīkst palikt netīri trauki, drupačas vai ēdieni, savukārt izlietnē nedrīkst glabāties netīro trauku kaudze, bet tās notekā – ēdienu pārpalikumi.

Kad mājoklī ir radīti prusakiem netīkami apstākļi, laiks sākt tos indēt. Izmanto speciālas lamatas, kuras ir iespējams izvietot virtuves skapīšos. Savukārt spraugās, stūros, zem izlietnes un aiz virtuves tehnikas ir ieteicams izkaisīt borskābi – šis pulveris ir indīgs un īpaši netīkams šiem kukaiņiem, turklāt, ja kāds nonāk saskarē ar borskābi, tas ar ūsām to nodod tālāk citiem bara biedriem. Ņem vērā – plānas borskābes kārtiņas būs efektīvākas nekā bagātīgi izbārstītas pulvera čupiņas. Tāpat ievēro, ka visi pesticīdi un borskābe sniegs rezultātus tikai pēc nedēļas, tādēļ cīņā ar prusakiem būs jāapbruņojas ar pacietību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu