Detalizētā attēlā parādīts, kā “SARS-CoV-2” inficē plaušu šūnas (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ehre Lab/UNC School of Medicine

Covid-19 pandēmijai joprojām nerimstot, zinātnieki visa šī haosa vaininieku koronavīrusu parādījuši vēl neredzēti detalizētā attēlā.

Katra vīrusa “SARS-CoV-2” daļiņa jeb virions ir 50 līdz 200 nanometru liela proteīna bumbiņa ar izciļņiem, kas satur ģenētisko materiālu. Jaunajā attēlā redzams, kā tieši šie mikroskopiskie virioni inficē cilvēka plaušas.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieku komanda laboratorijas apstākļos izaudzēja cilvēka bronhu epitēlija šūnas, kas veido barjeru starp gaisu, plaušām un asinsriti. Šīs šūnas tika pakļautas “SARS-CoV-2” un atstātas uz 96 stundām. Pēc tam pētnieki, izmantojot elektronu mikroskopu, nofotografēja iznākumu.

Foto: Ehre Lab/UNC School of Medicine

Krāsainajā attēlā, kuru mākslīgi izkrāsojis Ziemeļkarolīnas Universitātes students Kamerons Morisons, redzami matiem līdzīgi veidojumi zilā krāsā, gļotas dzeltenā, bet “SARS-CoV-2” sarkanā krāsā.

Šajā attēlā redzams, cik daudz virionu rodas, kad vīruss ir nokļuvis organismā. Liela daļa šo virionu nonāk gaisā, cilvēkam klepojot, runājot vai pat elpojot. Tieši tāpēc sejas maska publiskās vietās nebūt nav zemē metama ideja.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu