Zoodārzs aicina skolēnus piedalīties ozolzīļu vākšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Surikati Rīgas Zoodārzā.
Surikati Rīgas Zoodārzā. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Zoodārzs aicina skolēnus un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņus piedalīties ozolzīļu vākšanas akcijā "Zoozīļuks 2020", kas notiks līdz 11.oktobrim, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Labākajiem ozolzīļu lasītājiem balvā tiek piedāvāts bezmaksas zoodārza apmeklējums un ekskursija gida pavadībā.

Ozolzīļu vākšanas akcijā var piedalīties klases vai skolēnu grupas, kurās ir ne mazāk par 10 un ne vairāk par 35 cilvēkiem. 

Ja klasē ir mazāk nekā desmit skolēnu, var apvienot spēkus ar citu klasi. 

Minimālais daudzums, ko katrai klasei vai skolēnu grupai būtu jāsalasa, ir trīs kilogrami ozolzīļu no katra dalībnieka. 

Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas salasītās zīles. Galvenais kritērijs - jo kvalitatīvāk, jo labāk. Tiks pieņemtas tīras, sausas, veselas, nesadīgušas, bez piemaisījumiem, iepakotas kartona kastēs vai auduma maisos. Savukārt tautā sauktie cukura jeb polipropilēna maisi esot derīgi tikai tad, ja zīles tajos sabērtas tieši pirms vešanas.

Ar grābekli vai citiem līdzīgiem rīkiem lasītas zīles, kurām būs liels zāles, lapu un zaru piejaukums, netiks pieņemtas.

Zooloģiskajā dārzā ar zīlēm mielojas pekari, brieži, kamieļi, dažādi grauzēji, mandarīnpīles. Vislabākās ozolzīles tiek diedzētas, lai svaigos ozolu dzinumus un lapas izbarotu kukaiņiem - zarkukaiņiem, lapu kukaiņiem, siseņiem, sienāžiem.

Jaunie dzinumi noder arī lapgriežskudrām, kuras savā maltītē patērē sēnes, izaudzētas uz ozola lapiņu gabaliņiem. Sevišķi zoo iemītnieki priecājas par sarkanā ozola zīlēm.

Parastā ozola zīles ir ovālas formas, bet sarkanā - apaļas. Zirgkastaņus lūdz nelasīt, tie dzīvniekiem ir kaitīgi.

Zīles varēs nodot Rīgas Zoodārzā, pirms nodošanas piesakoties. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu