Jaunā eksperimentā bez medikamentiem veiksmīgi iznīcinātas vēža šūnas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēģenes
Mēģenes Foto: Pixabay

Vienā no jaunākajām vēža ārstniecības metodēm zinātnieki izmantojuši “Trojas zirgu”, lai liktu vēža šūnām pašiznīcināties. Tas panākts bez medikamentiem.

Šīs metodes atslēga ir nanodaļiņas, kas “ietērptas” īpašā aminoskābē L-fenilalanīnā, kas vajadzīga vēža augšanai. Šo aminoskābi nerada ķermenis; tā tiek uzņemta ar gaļas un piena produktiem, rakstīts izdevumā "Science Alert".

Eksperimentos ar laboratorijas pelēm nanodaļiņa “Nano-pPAAM” iznīcināja vēža šūnas, parādoties kā aminoskābe un liekot vēža šūnām pašiznīcināties.

Šī nanodaļiņa liek pārmērīgā daudzumā veidoties ķimikālijai – reaktīvajai skābekļa formai (RSF). Ar to pietiek, lai nogalinātu vēža šūnas, bet veselās šūnas atstātu neskartas.

“Atšķirībā no citām metodēm mūsu paņēmienā zāļu vietā tiek izmantots nanomateriāls. Aminoskābe L-fenilalanīns šajā gadījumā kalpo kā Trojas zirgs,” skaidroja zinātnieks Daltons Teijs.

Eksperimentos ar laboratorijas pelēm zinātniekiem izdevās iznīcināt 80 procentus krūts, ādas un kuņģa vēža šūnu. Tas ir aptuveni tikpat daudz, cik var iznīcināt ar ķīmijterapiju, tikai bez blakusparādībām.

Šis paņēmiens varētu vienkāršot pašreizējās vēža ārstēšanas metodes, tomēr zinātniekiem vēl ir krietni jāpiestrādā, lai tas izdotos. Proti, pagaidām eksperimenti veikti tikai ar laboratorijas pelēm. Tiesa, pētījuma rezultāti ir ļoti daudzsološi.

Arī vairākos citos nesenos pētījumos ir aplūkota nanodaļiņu loma vēža šūnu iznīcināšanā, neskarot veselās šūnas, tomēr tajos parasti tiek izmantoti arī medikamenti.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Small”.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu