Aprēķināts, cik ASV ekonomikai 20 gados izmaksājis rasisms (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Rasu nevienlīdzība ASV ekonomikai pēdējo divu gadu desmitu laikā ir izmaksājusi 16 triljonus dolāru, liecina ASV bankas “Citigroup” veiktā pētījuma rezultāti.

Tajā pašā laikā norādīts, ka cīņai pret nevienlīdzību atalgojumā, mājokļa pieejamībā, izglītības kvalitātē un citās problēmās, kas attiecas uz afroamerikāņu kopienu, tiek investētas relatīvi nelielas summas. Piemēram, nesen tika piešķirts finansējums viena miljarda dolāru apmērā, lai cīnītos pret nevienlīdzību.

“Cīņa pret rasismu un plaisu, ko rada nevienlīdzība, ir izaicinājums, kas mums kā godīgai un iekļaujošai sabiedrībai ir jāpieņem un jāstājas tam pretī,” norāda “Citibank” vadītājs Maikls Korbats.

“”Citigroup” ir apņēmusies būt līdere šajā jomā un turpināt investēt rasu nevienlīdzības mazināšanā, kā arī radīt izaugsmi nākotnē,” teikts bankas ziņojumā. Tāpat norādīts, ka lielā algu nevienlīdzība starp baltādainajiem, melnādainajiem un spāniski runājošajiem strādniekiem ASV ir rezultāts ilgtermiņa diskriminācijas politikai. Tās dēļ atsevišķām cilvēku grupām faktiski ir liegta pieeja saņemt kvalitatīvu izglītību un pēc tam būt vienlīdzīgiem darba tirgū.

“Citigroup” norāda, ka melnādainie patērētāji ir vairāk ievainojami pret norisēm finanšu sistēmā, jo viņiem visbiežāk tiek piešķirti aizdevumi ar ļoti neizdevīgiem nosacījumiem. Tāpat melnādainie uzņēmēji visbiežāk saskaras ar dažādām barjerām, lai piekļūtu kapitālam. Salīdzinājumam – baltādaino vadītie uzņēmumi ASV vieglāk tiek pie kapitāla.

“Lai mazinātu nevienlīdzības plaisu un palielinātu ASV izaugsmi, ir nepieciešams investēt nevis dažus miljardus, bet gan vismaz piecus triljonus dolāru nākamo piecu gadu laikā. Tas arī ļautu ekonomikai darboties daudz veiksmīgāk,” norādīts bankas ziņojumā.

Vairākas ASV kompānijas ir iesaistījušās dažādās sabiedriskās iniciatīvās, protestējot pret rasismu ASV. Skeptiķi gan norāda, ka pirms runāšanas par ekonomisko pusi vispirms nepieciešams mazināt vardarbības līmeni, kas pēc Džordža Floida nāves sasniedza nebijušus apmērus.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu