Kāpēc retrogrādais Merkurs nav vainīgs pie tavām neveiksmēm (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Merkurs Saules priekšā
Merkurs Saules priekšā Foto: AP/Scanpix

“Uzkārušies” datori, nokavēti lidojumi, spriedze darbavietā, kašķi ar tuviniekiem – daži cilvēki pie tā visa allaž vaino vienu – Merkuru, kas iegājis kaut kādā retrogrādā. Kas tas īsti ir? 

Astroloģijas interesentiem ir zināmi konkrēti datumi, kad gaidāms haoss, ligas un slikts garastāvoklis. Proti, 2020. gadā Merkurs retrogrādā bija no 17. februāra līdz 10. martam; no 18. jūnija līdz 12. jūlijam; un tagad būs no 14. oktobra līdz 3. novembrim. Tomēr astronomi saka, ka šis parastais debesu fenomens nav iemesls uztraukumam, tāpēc cilvēkiem nevajadzētu retrogrādā Merkura laikā iebarikādēties bunkuros vai veikalos izpirkt visu tualetes papīru, vai būt neciešamiem pret citiem cilvēkiem, pie tā vainojot planētu. 

“Nav zināmi nekādi fizikāli mehānismi, kas varētu likt izmainīties cilvēka personībai vai izraisītu tādas lietas kā strāvas zudums. Tomēr, ja reiz Merkurs neizbojā darījumus vai attiecības, kāpēc daudzi cilvēki joprojām vaino to?” izdevumam “Mental Floss” stāstīja astronoms Marks Hammergrīns. 

Retrogrādā Merkura vēsture 

Tā saucamais retrogrādais Merkurs astroloģijas tekstos parādās jau 18. gadsimta vidū. Šis notikums tika pieminēts britu zemkopības almanahā, ko zemnieki izmantoja, lai sējas laikus saskaņotu ar zvaigžņu stāvokli. 

Spirituālisma uzplaukuma laikā Viktorijas ērā interese par astroloģiju pamatīgi pieauga. Daudzi sāka ticēt, ka zvaigznes dažādos veidos var ietekmēt dzīvi uz Zemes. 19. gadsimta beigās tādos žurnālos kā “The Astrologer’s Magazine” un “The Science of the Stars” retrogrādais Merkurs tika saistīts ar stiprām lietavām. Šīs parādības saistīšana ar kādu nelaimi parādās arī vairākos citos tā laika rakstos, tomēr tik izplatīta kā mūsdienās tas nebija. 

Kad tādi spirituālie hobiji kā garu izsaukšanas seansi vai nākotnes pareģošana ar kristāla lodi lēnām izzuda, astroloģija kļuva arvien populārāka. Līdz 1970. gadiem horoskopi bija neatņemama laikrakstu sastāvdaļa, bet Merkura ieiešana retrogrādā tika pieminēta arvien biežāk. Ņemot vērā, ka Merkurs romiešu mitoloģijā bija tirdzniecības dievs, maģijas un astroloģijas zinātājs, arī viņa vārdā nodēvētā planēta tika saistīta ar veiksmi finansiālajā ziņā un citās jomās. 

“Nesāc neko, kad Merkurs ir retrogrādā,” rakstīts laikraksta “The Baltimore Sun” 1979. gada aprīļa izdevumā. 

Kāda liela komunikāciju kompānija arī uzsver, ka magnētiskās vētras, kas izraisa komunikāciju problēmas, ir ilgākas, ja Merkurs virzās pretējā virzienā. Bet vēlāk retrogrādais Merkurs jau tiek saistīts ar teju visām nelaimēm, kas var piemeklēt cilvēku, sākot ar salūzušu veļas mašīnu un beidzot ar šķidru vēdera izeju. 

Kas ir retrogrādais Merkurs? 

Lai arī mūsdienās jezga ap retrogrādo Merkuru ir lielāka nekā jebkad, nepastāv neviens pierādījums, ka tas kaut kādā veidā mūs var ietekmēt. Pat tādi apgalvojumi, ka Merkura gravitācija ietekmē ūdeni mūsu organismā līdzīgi kā Mēness, zinātniski ir viegli atspēkojami. Piemēram, automašīnai, kas atrodas dažu metru lielā attālumā, ir lielāks gravitācijas spēks nekā Merkuram. 

Lai saprastu, cik maz retrogrādais Merkurs var ietekmēt dzīvi uz Zemes, ir nepieciešams saprast fizikālos procesus, kas ir šā fenomena pamatā. Kad Saulei tuvākā planēta ir retrogrādā, izskatās, ka tā virzās pretējā virzienā – no austrumiem uz rietumiem, nevis kā ierasts. Tomēr tā ir tikai ilūzija. 

Iedomājies Zemi un Merkuru apriņķojam Sauli kā automašīnas sacīkšu trasē. Gads uz Merkura ir īsāks nekā uz Zemes (88 Zemes dienas), kas nozīmē, ka viena Zemes gada laikā Merkurs piedzīvo četrus savus gadus. 

Kad planētas atrodas viena otrai blakus vienā un tajā pašā Saules pusē, vērotājam no Zemes izskatās, ka Merkurs virzās uz austrumiem. Tomēr, kad Merkurs apsteidz Zemi un turpina virzību savā orbītā, tā trajektorija šķiet maināmies. Tomēr tas ir tikai perspektīvas triks. 

“Tas pats notiek, kad mēs uz lielceļa pabraucam garām citai automašīnai. Tā nesāk braukt atpakaļgaitā, bet gan attālinās no mums, jo mēs braucam ātrāk par to,” skaidroja Hammergrīns. 

Zemes orbīta nav vienāda ar jebkuras citas planētas orbītu Saules sistēmā. Tas nozīmē, ka attiecīgajā brīdī visas planētas izskatās virzāmies pretējā virzienā.  

Hammergrīns saka, ka Merkuru un astroloģiju kopumā ir saindējusi māņticība, kas neļauj cilvēkiem domāt loģiski.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu