"Kundziņsalai" noteiks publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statusu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas vilcieni dzelzceļa stacijā Jelgavā. Ilustratīvs attēls
Kravas vilcieni dzelzceļa stacijā Jelgavā. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

No 1.oktobra Rīgas brīvostas pārvaldes īpašumā esošajam dzelzceļa infrastruktūras iecirknim "Kundziņsala" piešķirs publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statusu, šodien nolēma Ministru kabinets (MK).

Valdība šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavotos grozījumus rīkojumā "Par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statusa piešķiršanu" un grozījumus noteikumos par stratēģiskās un reģionālās nozīmes dzelzceļa infrastruktūras iedalījumu.

Grozījumi izstrādāti, lai piešķirtu publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statusu dzelzceļa infrastruktūras iecirknim "Kundziņsala", kā arī, lai aktualizētu dzelzceļa iecirkni Rīga Preču-Ērgļi atbilstoši pašreizējai situācijai.

Atbilstoši MK noteikumiem dzelzceļa infrastruktūras iecirknis ir funkcionālu saistītu staciju un posmu ceļu teritoriālais kopums. Ievērojot minēto, publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statuss tiek noteikts dzelzceļa infrastruktūras iecirknim.

Ministrija skaidro, ka iepriekš publiskās lietošanas statusa piešķiršanu dzelzceļa infrastruktūras iecirknim "Kundziņsala" apgrūtināja tas, ka tas nebija tieši savienots ar publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūru. Turklāt vilcienu kustība iecirknī "Kundziņsala" tika organizēta pa trešajai personai piederošajiem privātās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras sliežu ceļiem.

Pēc publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras statusa piešķiršanas paredzēts atklāt dzelzceļa staciju ar nosaukumu "Kundziņsala", un pēc tam dzelzceļa kravu pārvadājumi, tostarp tranzīta kravu pārvadājumi, tiks veikti līdz šai stacijai.

SM skaidro, ka plānotā stacija "Kundziņsala" atradīsies tuvāk Kundziņsalā esošajiem ostas termināliem nekā VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) pārvaldījumā esošā stacija "Zemitāni". Tāpēc kravas nogādāšana stacijā "Kundziņsala" samazinās attālumu pēc tam veicamajām vagonu padošanas un novākšanas operācijām, lai krava tiktu nogādāta uz Kundziņsalas termināliem pārkraušanai kuģos, sekmējot Rīgas brīvostas turpmāko attīstību un tranzīta kravu plūsmu.

Turklāt šodien valdībā atbalstītie grozījumi aktualizē dzelzceļa iecirkni Rīga Preču-Ērgļi atbilstoši pašreizējai situācijai. Satiksmes ministrija saņēmusi Ogres novada pašvaldības vēstuli "Par bijušās līnijas Rīga Preču-Ērgļi sliežu ceļa posma, kas atrodas Ogres novada administratīvajā teritorijā, pārņemšanu īpašumā", ar kuru pašvaldība lūdz Satiksmes ministriju slēgt dzelzceļa iecirkņa Rīga Preču-Ērgļi posmu Saurieši-Ērgļi un nodot nekustamos īpašumus - zemes vienības un inženierbūves - ēkas, tiltus, sliežu ceļus, kas nav demontēti, caurtekas un ceļa klātnes uzbērumus bez atlīdzības pašvaldības īpašumā.

Bijušo dzelzceļa līniju plānots izmantot tūrisma mērķiem, veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu, tostarp, īstenot zaļo dzelzceļu projektu, kā arī nodrošināt vietējo iedzīvotāju drošību un labiekārtošanas pasākumus. Jau šobrīd Ķeipenes pagasta zemes vienībās un ēkā bijušajā Ķeipenes dzelzceļa stacijā ir ieguldīti ievērojami pašvaldības līdzekļi, Eiropas Savienības (ES) finanšu līdzekļi, teritorijā plānots veikt pasākumus un būvniecības darbus projektu ietvaros.

Satiksmes ministrija atbalsta dzelzceļa līnijas posma Saurieši-Ērgļi nodošanu bez atlīdzības pašvaldības īpašumā, jo vilcienu kustība šajā posmā ilgstoši ir slēgta un dzelzceļa virsbūves materiāli, tostarp arī sliedes, ir demontēti. Indikatīvajā dzelzceļa infrastruktūras attīstības plānā 2018.-2022.gadam noteikts uzdevums izvērtēt sliežu ceļa posmu, kuros nenotiek vilcienu kustība, nākotnes nepieciešamību. Vilcienu kustību dzelzceļa līnijā Rīga Preču-Ērgļi nav plānots atjaunot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu