"Netīrā" straumēšana jeb kā ekoloģiski skatīties video internetā (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Rūpes par klimatu šodien ir ļoti aktuāls jautājums, tieši tāpat kā straumēšanas servisi, kas šogad savu popularitāti ir tikai audzējuši. Tomēr tas, kas ir ērts un interesants lietotājam, ir kaitīgs apkārtējai videi. Kā ekoloģiskāk skatīties mīļākos seriālus, koncertus un citu saturu?

Kā vēsta “Deutsche Welle”, Frauhofera universitātes zinātnieki veikuši pētījumu “Green Cloud Computing”, kurā aplūkota straumēšanas ietekme uz apkārtējo vidi. Tie, kas skatās kino, sēžot uz dīvāna, straumējot to, izmantojot optisko internetu, var justies mierīgi. Stundu skatoties HD formāta video, izdalās divi grami oglekļa dioksīda. Savukārt internets ar “parastajiem vara vadiem” atstāj nozīmīgākas oglekļa dioksīda pēdas – stundas laikā izdalās pat četri grami šīs vielas.

Kaitīgākā – mobilā straumēšana

Vienam cilvēkam tās var būt “tikai dažas minūtes video”, bet kopumā mūsu uzvedība internetā rada nozīmīgu ietekmi uz klimatu. Digitālo tehnoloģiju izmantošana oglekļa dioksīda izmešu jomā ir pārspējusi lidojumus. Kā noskaidrojuši franču pētnieki no organizācijas “The Shift Project”, gaisa satiksme globālā mērogā rada 2,5% no visiem CO2 izmešiem, bet datu transfērs – teju 4%. Savukārt 60% no visiem datiem sastāda tieši tīmekļa video.

Kustīgās bildītes prasa lielu elektroenerģijas patēriņu. Elektroenerģijas ražošana arī rada palielinātu CO2 izmešu daudzumu. Mikroelektronikas institūta pārstāvis Lutzs Štobe uzsver, ka datu transfēra tehnoloģijai ir ļoti izšķiroša nozīme ekoloģijai, un lielākās sekas rada mobilā straumēšana.

Ēkas, augi un laika apstākļi var būtiski vājināt signālu, un, lai iegūtu labāku signālu, ierīces var darboties pastiprinātā režīmā.

Filmas skatīšanās viedtālrunī vai planšetdatorā 4G (LTE) tīklā nozīmē, ka ik stundu veidojas 13 grami CO2 izmešu. Īsteni “netīra” straumēšana ir 3G tīklā – tad stundas laikā atmosfērā nonāk pat 90 grami CO2 izmešu.

Kā skatīties filmas ekoloģiskāk?

No klimata viedokļa skatoties, videi draudzīgāka straumēšana ir tad, ja telefons pieslēgts WiFi tīklam. Tomēr arī šajā gadījumā jāņem vērā fakts, ka skatīšanās, piemēram, uz lielā televizora ekrāna rada vairāk CO2 izmešu, un tas pats attiecas arī uz spēļu konsolēm, kā attēlu mēs redzam TV ekrānā.

Videi draudzīgāka straumēšana nozīmē arī tad, ja mēs skatāmies video zemākā izšķirtspējā. Atšķirība starp HD un “Ultra HD” (UHD) formātiem kompaktā ekrānā acīm tikpat kā nav redzama, bet ekoloģijai šī atšķirība ir milzīga. Straumējot HD un UHD video, datu apjoms atšķiras pat 10 reizes. Tas pats attiecas arī uz video konferencēm, kas pašlaik ir aizstājušas reālas sapulces darba vietās – labāk izvēlēties zemāku izšķirtspēju, tādējādi palīdzot apkārtējai videi.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu