Vai Jaunzēlande kļūs par trešo valsti pasaulē, kas legalizēs marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Oktobrī Jaunzēlandē notiks referendums par marihuānas legalizāciju izklaides nolūkiem, un dažas nedēļas pirms vēsturiskā balsojuma idejas atbalstītāju un pretinieku skaits ir identisks, vēsta aģentūra “Reuters”. 

Ja ierosinājums tiks apstiprināts, Jaunzēlande kļūs tikai par trešo valsti pasaulē aiz Urugvajas un Kanādas, kas legalizējusi marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem. 

Referendums par marihuānas legalizāciju notiks 17.oktobrī - vienā dienā ar vispārējām vēlēšanām, kurās Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna cer nodrošināt sev vēl vienu termiņu premjeres amatā. 

Saskaņā ar aptauju rezultātiem, Ārdernas vadītie leiboristi ir izteikti favorīti uz uzvaru vēlēšanās. Savukārt attiecībā uz marihuānas legalizāciju valsts iedzīvotāju pozīcijas ir krasi atšķirīgas.

Kā liecina pētniecības uzņēmuma “Horizon Research” septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti,

marihuānas legalizāciju atbalsta 49,5% valsts iedzīvotāju, bet pret to ir arī 49,5% respondentu. 

Vēl 1% respondentu šajā jautājumā nav konkrēta viedokļa.

“Šī ir mūsu vienīgā iespēja. Balsojums “pret” nostiprinās esošo sistēmu un aizbaidīs politiķus,” norāda organizācijas “New Zealand Drug Foundation” vadītājs Ross Bels. Viņa vadītā organizācija nodarbojas ar alkohola un narkotiku negatīvās ietekmes ierobežošanu. 

Ārderna līdz šim vairījusies publiski paust savu nostāju marihuānas legalizācijas jautājumā, tādējādi nevēloties ietekmēt valsts iedzīvotāju izvēli par to, kā balsot referendumā. 

Ja marihuānas legalizācija izklaides nolūkiem referendumā tiks atbalstīta, ikviens 20 gadu vecumu sasniedzis Jaunzēlandes iedzīvotājs dienā varēs iegādāties līdz pat 14 gramiem marihuānas. Marihuānas tirdzniecība tiks uzticēta tikai valsts licencētiem tirgotājiem, savukārt ikviens iedzīvotājs drīkstēs arī pats savām vajadzībām audzēt divus marihuānas augus.

Marihuānu medicīniskiem un izklaides nolūkiem līdz šim legalizējušas Urugvaja, Kanāda un 11 ASV štati. Kā liecina šo valstu piemēri, pēc legalizācijas jaunajā tirgū darbību izvērsa virkne uzņēmumu. 

Kā liecina Jaunzēlandes valdības pasūtīta pētījuma rezultāti, valstī gadā tiek patērētas 49,7 tonnas marihuānas. Ja legalizācija tiks atbalstīta, valstī varētu parādīties vismaz 400 legālās marihuānas tirdzniecības vietas. 

Ierosinātās likumdošanas izmaiņas arī paredz, ka marihuānas lietošana izklaides nolūkiem būs legāla cilvēku privātīpašumā un īpašās šim nolūkam paredzētās sabiedriskās vietās, kas ieguvušas attiecīgu licenci. 

Globālā legālā marihuānas tirgus apgrozījums šobrīd veido aptuveni 100 miljardus ASV dolāru (85,3 miljardus eiro) gadā. 

Marihuānas legalizācija Jaunzēlandē radītu nozarei jaunu tirgu ar gada apgrozījumu 1,5 miljardu Jaunzēlandes dolāru (840 miljonu eiro) apmērā.

Legalizācijas atbalstītāji pauž viedokli, ka balsojums “par” pieliks punktu nelegālajam marihuānas tirgum valstī, kā arī samazinās ar narkotiku apriti saistīto notiesājošo spriedumu skaitu. Tomēr ieceres pretinieki ir citās domās, uzskatot, ka nelegālais tirgus tāpat turpināšot darboties, bet legalizācija tikai vēl vairāk palielinās marihuānas lietošanu valstī. 

Vēlētāju aptaujas Ārdernai prognozē pārliecinošu uzvaru vēlēšanās, galvenokārt pateicoties viņas vadītās valdības veiksmīgi vadītajai cīņai ar Covid-19. Analītiķi norāda, ka viņa nevēlas apdraudēt savas pozīcijas, iesaistoties diskusijā par citiem jautājumiem. 

“Viņa nevēlas runāt par jautājumiem, kas nav saistīti ar Covid-19. Runāt par marihuānu nav leiboristu interesēs,” norāda domnīcas “Democracy Project” analītiķis Džefrijs Millers. 

Ārdernas vadītie leiboristi šobrīd ir koalīcijā ar zaļo partiju un nacionālistisko partiju “New Zealand First”. Zaļo partija referendumu par marihuānas legalizāciju bija izvirzījusi par noteikumu Ārdernas atbalstam 2017.gadā. 

Galvenā opozīcijas partija - Nacionālā partija - jau aicinājusi savus atbalstītājus balsot pret marihuānas legalizēšanu. Partija arī aicinājusi Ārdernu atklāti paust savu nostāju šajā jautājumā. Tomēr viņa no šādas nostājas paušanas visu priekšvēlēšanu laiku ir izvairījusies. 

“New Zealand Drug Foundation” vadītājs Bels norāda, ka marihuānas legalizācijas jautājumā Jaunzēlandē trūkst politiskās līderības. 

“Lai arī referendums ir Jaunzēlandes sabiedrības izvēle, daudzi vēlētāji gribētu dzirdēt valdības ministru vai pat pašas premjerministres vērtējumu ierosinātajam likumprojektam,” norāda Bels. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu