Aptauja: 63% Latvijas iedzīvotāju atbalsta Dzīvesbiedru likuma pieņemšanu (26)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

62,6% Latvijas iedzīvotāju atbalsta Dzīvesbiedru likuma pieņemšanu, liecina jaunākā socioloģisko pētījumu aģentūras SKDS veiktā aptauja pēc kustības “Dzīvesbiedri” pasūtījuma. 

Aptaujā piedalījās 1051 Latvijas iedzīvotājs vecumā no 15 līdz 75 gadiem.

Aptaujā tika uzdoti divi jautājumi. Pirmajā respondentiem jautāts, kāda ir viņu attieksme pret tā sauktā dzīvesbiedru likuma pieņemšanu.

Pirmā jautājuma formulējums aptaujā

Saeimā tiek lemts par tā sauktā Dzīvesbiedru likuma nepieciešamību, diskutējot, vai apzīmējumu "ģimene" Latvijas normatīvajos aktos vajadzētu attiecināt ne tikai uz laulātiem pāriem, bet arī uz divu cilvēku faktisku kopdzīvi (faktiski tas attiektos arī uz viendzimuma pāriem – red.). Pieņemot šo likumu, noteiktas tiesības (piem., mantojuma tiesības, tiesības pieņemt lēmumu par ārstēšanu) tiktu piešķirtas arī nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošajiem. Kāda ir Jūsu attieksme pret šāda likuma pieņemšanu?

62,6% aptaujāto atbildēja, ka atbalsta šāda likuma pieņemšanu, 25% norādīja, ka neatbalsta, bet 12% izvēlējās atbilžu variantu “grūti atbildēt”.

Ar otro jautājumu mēģināts noskaidrot, vai paši respondenti pazīst cilvēkus, kas dzīvo nereģistrētā kopdzīvē.

Lielākā daļa aptaujāto jeb 52,5% atzīmēja, ka viņu paziņu vidū ir cilvēki, kuri dzīvo nereģistrētā kopdzīvē.

Vēl 48% norādīja, ka nereģistrētā kopdzīvē dzīvojošie cilvēki ir viņu tuvāko draugu lokā, savukārt 15,6% aptaujāto atzinuši, ka paši dzīvojot nereģistrētā kopdzīvē.   

Jau ziņots, ka portālā “ManaBalss.lv” šī gada 1. oktobrī sākta parakstu vākšana par sabiedrisko iniciatīvu “Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību”. Pirmajās sešās dienās kopš publicēšanas brīža iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā astoņi tūkstoši Latvijas pilsoņi.  

Iniciatīva iesniegta uzreiz pēc tam, kad 30. septembrī Saeimas ētikas, mandātu un iesniegumu komisija noraidīja Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu par viendzimuma partneru reģistrēšanu un nolēma to nevirzīt izskatīšanai parlamentā.

Jau ziņots, ka Saeimā vairākkārt tika mēģināts noregulēt attiecības starp cilvēkiem, kas nedzīvo reģistrētā laulībā. Piemēram, 2019. gada jūnijā Saeima noraidīja dzīvesbiedru likumprojektu nelaulāto pāru aizsardzībai, bet gadu pirms tam – Saeimas vairākums noraidīja iedzīvotāju iniciatīvu par kopdzīves likumu.  

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu