Latvijā pieaug viltotu preču izplatība; tiek apdraudēta patērētāju veselība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PTAC

Viltotu preču izplatība Latvijā turpina pieaugt, un bieži, izvēloties lētāku preci, cilvēks nerēķinās, ka tā var kaitēt gan paša, gan tuvinieku veselībai, šodienas kampaņas atklāšanas pasākumā "Viltotā realitāte... joprojām realitāte" savā uzrunā sacīja Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Viņš norādīja, ka sabiedrības riski būtiski pieaug, kad iedzīvotāju ieņēmumi nav tik stabili un paredzami, tāpēc oriģinālajām precēm tiek meklēti lētāki aizvietotāji, nedomājot par to, kādas sekas var rasties.

"Pērkot nezināmas izcelsmes atdarinājumus, tostarp medikamentus vai kosmētiku, var rasties gan dažādas alerģiskas reakcijas, gan arī apdraudējumi veselībai, tāpēc katru reizi, domājot par lētākām alternatīvām, iesaku apdomāt to, kā tas var ietekmēt turpmāko dzīves kvalitāti," pauda Laganovskis.

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls sacīja, ka iepriekšējos piecos gados muita aizturējusi vairāk nekā 74 000 vienību viltotu medikamentu, gandrīz 5000 viltotu parfimērijas un kosmētikas preču un vairāk nekā 3500 viltotu rotaļlietu.

"Daļa no šīm precēm atklātas, veicot pasta sūtījumu kontroli, kas liecina, ka viltotu preču pieejamība nepārtraukti paplašināšanās, strauji augot tirdzniecībai internetā," sacīja Zukuls, piebilstot, ka apkopotā informācija par deviņos mēnešos konstatētajiem pārkāpumiem ir satraucoša.

Savukārt Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP), apkopojot informāciju par sāktajiem kriminālprocesiem, secinājusi, ka laika periodā no 2019.gada sākuma līdz 2020.gada 6.oktobrim kopumā ir reģistrēti 15 noziedzīgi nodarījumi un sākti 14 kriminālprocesi un kriminālvajāšanai nodoti pieci kriminālprocesi.

Minētajā laika periodā par preču zīmes, preču vai pakalpojumu citas atšķirības zīmes vai dizainparauga nelikumīgu izmantošanu, zīmju viltošanu vai viltotas zīmes izmantošanu vai izplatīšanu sastādīti 11 administratīvo pārkāpumu protokoli, sacīja VP ENAP priekšnieka vietniece Ilze Sokolovska.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) uzsvēra, ka viltotas un nedrošas preces var kaitēt patērētājam. Piemēram, pagājušajā gadā PTAC pārbaudīja 202 rotaļlietu modeļus, no kuriem 83% tika konstatētas neatbilstības.

"Aicinu patērētājus, izvēloties jebkuru preci, bet it īpaši rotaļlietas, tās iegādāties pie uzticamiem ražotājiem un tirgotājiem" pauda PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs pauda viedokli, ka šādu forumu rīkošana ir svarīga, lai pasargātu patērētājus no viltojumiem un uzlabotu viņu zināšanas par preču viltojumiem un riskiem, ko tie rada.

Šogad kampaņā "Viltotā realitāte... joprojām realitāte" īpaša uzmanība tiek pievērsta trim jomām - kosmētikas un higiēnas preču, medikamentu un rotaļlietu viltojumiem. To aprite Latvijā veido 33 miljonu eiro zaudējumus oriģinālo preču ražotājiem, kā arī var radīt bīstamas un neatgriezeniskas sekas cilvēku veselībai un drošībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu