Latvijā nebijis notikums: ēkas fasādi apstāda ar helikopteru palīdzību (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Iepriekšējās brīvdienās Klusā centra iedzīvotāji un galvaspilsētas viesi varēja vērot neparastu skatu – virs mājām Strēlnieku ielā lidoja koki.

Tā nebija kārtējā mūsdienu mākslas performance – tā bija kompānijas R.EVOLUTION unikālas apzaļumošanas koncepcijas īstenošana projektā HOFT (House of flying trees jeb Lidojošo koku māja). Ar celtniecības pacēlājiem uz HOFT projekta fasādes speciālām konstrukcijām tika izvietoti 36 koki.

Sarežģītāko uzdevumu, kuru iesāka ar pacēlājiem HEAVY CRANES profesionāli, pabeidza ar helikopteru augstas klases speciālisti GM Helicopters – divi koki tika pārnesti uz projekta mūsdienīgās daļas augšējo stāvu platformām.

Foto: Publicitātes foto

Unikāla apzaļumošanas koncepcija pilsētas centrā

Mūsdienās pilsētas un jo īpaši vēsturiskais centrs ir zaudējuši brīvdabas augus un nereti ielās ierobežotās platības dēļ nav iespējams risināt šo problēmu. Mūsdienu arhitekti un ainavu dizaineri projektē parkus, skvērus, dārzus, lai pilsētvidi apzaļumotu, taču blīvas apbūves situācijās tiek izmantoti alternatīvi varianti – dažādas izbūves apzaļumošanai uz jumtiem, balkoniem, terasēm, speciāliem balstiem un piekaramām konstrukcijām.

Lai izvietotu 38 kokus horizontālā plaknē, projekta platības nebija pietiekami, tāpēc projekta arhitektes Zane Tetere-Šulce (OPEN AD) un Dita Lapiņa (KROKS) piedāvāja nestandarta risinājumu – izvietot kokus vertikāli pa ēkas fasādēm.

Ir pilsētas, kas ļoti lepojas ar savu ainavu dizaina politiku. Lielākajās Dānijas, Vācijas, Šveices pilsētās arvien vairāk rodas ēkas ar zaļo filozofiju. Tās kļūst par pilsētas iedzīvotāju, vadības, viesu, kā arī visas progresīvās sabiedrības lepnumu.

Reiz Rīga bija viena no zaļākajām pasaules pilsētām, un ir cerība atkal galvaspilsētu tādu padarīt.

Projekta HOFT ievaros tika īstenota apzaļumošana uz ēkas fasādes, radot it kā lidojošus dārzus pašā pilsētas vēsturiskajā centrā un demonstrējot jaunu priekšstatu par dzīvi dabas tiešā tuvumā. Uz centrālās fasādes, ēkas pagalmā, uz terasēm un papildu konstrukcijām, izmantojot speciālu stiprinājumu sistēmu, dažādos līmeņos uzstādīti skujkoki – ciedrs, kalnu priede, dažādi bonsai koki –, tādējādi ēkas iedzīvotājiem radot privātu parku, zaļu oāzi pašā pilsētas centrā. Tās ir pārdomas par tēmu – kā mēs varam ne tikai saglabāt dabu pilsētā, bet arī padarīt to plašāku, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Instalācija rada neticamu iespaidu, koki itin kā aug to dabiskajā vidē – kalnu virsotnēs un nogāzēs.

Foto: Publicitātes foto

Aleksejs Zagrebeļnijs, projekta attīstītāju kompānijas R.EVOLUTION valdes priekšsēdētājs: «Šodien noslēdzies process, kuru gaidīju piecus gadus. HOFT koncepcijas realizācija pietuvojusies noslēgumam, visi koki novietoti savās vietās uz fasādes, un jau pēc diviem mēnešiem ēka tiks nodota ekspluatācijā. Katra dzīvokļa īpašnieki iegūs arī ģimenes totēmu – koku, kas savu formu ieguvis mātes dabas un cilvēka, kurš koku pārveidojis, radošuma sinerģijā.

Projektam izvēlējāmies kokus ar nelielu augšanas potenciālu, kas jau izsenis pieraduši augt mazā augsnes, mitruma daudzumā un zemās temperatūrās.

Tās ir tādas šķirnes kā kalnu priede un melnā pundurpriede. Koki 10–15 gadu tiek gatavoti pārstādīšanai 1 m3 tilpuma podos, tāpēc tie tiek 6–7 reizes pārstādīti, apgriežot un formējot sakņu sistēmu un zaru vainagu pēc bonsai koku principa. Audzētava, kur koki iegādāti, atrodas Vācijas ziemeļos, kur laika apstākļi ļoti līdzīgi, kādi ir Latvijā. Koki jau iepriekš tika atvesti uz Latviju un pērnajā ziemā aklimatizējušies. »

Foto: Publicitātes foto

«Mēs dažādu būvniecības projektu īstenošanā esam ieviesuši dažnedažādus tehnoloģiskos risinājumus, taču koku integrācija ēkas arhitektūrā – tā ir jauna, elpu aizraujoša pieredze. Izvietot kokus it kā gaisā – tas ir izaicinājums, kas prasīja gan īstenot koku pacelšanu nepieciešamajā augstumā, gan arī ierīkot automātisku laistīšanas sistēmu. Mēs lepojamies ar saviem darbiniekiem, kuru unikālā pieredze un radošums ļāva mums īstenot šo sarežģīto, taču iedvesmojošo uzdevumu,» teic Kaspars Rokens, SIA VELVE valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu