Pļaviņš izplata melus par elektronisko anketēšanu (36)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Dezinformācijas izplatītājs Jānis Pļaviņš publicējis melus saistībā ar Latvijā iebraucošo cilvēku elektroniskās anketēšanas kārtību. Viņš apgalvo, ka no 12.oktobra sabiedriskās vietās varēs ieiet tikai tad, ja cilvēkam būs veikts antivielu tests, kas parāda Covid-19 izslimošanu, vai arī pret to būs saņemta vakcīna. Nekas no tā nav taisnība.

Foto: Re:baltica

Iekšlietu ministrija 6.oktobrī ziņoja, ka saskaņā ar valdības lēmumu no 12.oktobra personām, kas iebrauc Latvijā, būs jāaizpilda nevis papīra anketas kā līdz šim, bet elektroniskas. Tās būs pieejamas no jebkuras viedierīces un atrodamas vietnē covidpass.lv. Elektroniski par sevi būs jāsniedz tieši tā pati epidemioloģiskajai drošībai svarīgā informācija, kas līdz šim papīra anketās. Proti, vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona būs sasniedzama, lai, piemēram, pārbaudītu pašizolācijas ievērošanu. Arī valstis, kurās persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā. Martā, kad Covid-19 sāka izplatīties Eiropā, Latvija ieviesa anketas repatriantiem, bet vēlāk vasarā, kad robežas atkal bija vaļā, – visiem iebraucējiem no ārvalstīm.

Pļaviņš Facebook publicējis video ar fragmentu no Latvijas Televīzijas ziņu sižeta. Tas montētajā video tiek turpināts ar norādēm, ka Panorāma būtisku informāciju noklusē un ka Covidpass platformā autorizēts darbinieks varēs izveidot “digitālu imunitātes sertifikātu”. Covidpass saņemt varēšot tikai cilvēki, kuriem ir imunitāte – izslimojuši vai vakcinēti, un bez tā tie netikšot ielaisti sabiedriskās vietās. “Vai tevi interesē, kur tu nevarēsi ieiet bez Covidpass? Lidosta, lielveikals, stadions,” pausts video. Tas pats apgalvots arī Pļaviņa veidotajā dezinformācijas interneta lapā: “Turpmāk vietās, kur pulcējas daudz cilvēku – pasākumos, lidostā, stadionā, lielveikalā u.c. varēs ieiet tikai, ja būs Covidpass.” Tajā arī norādīts, ka “CovidPass nozīmē – piespiedu vakcinācija”. Jānorāda, ka pasaulē vēl nav radīta visas pētījumu fāzes izgājusi vakcīna pret Covid-19.

To, ka šie apgalvojumi nav patiesi, Re:Check apliecināja gan Iekšlietu ministrijā (IeM), kas ir sistēmas izstrādātājs, gan Slimību profilakses un kontroles centrā. “No SPKC puses šādi pasākumi nekad nav tikuši un arī netiek apspriesti,” norādīja tā pārstāve Ilze Arāja. 

IeM Informācijas centra pārstāvis Jānis Dreimanis Re:Check sacīja, ka nosaukums Covidpass interneta vietnei izraudzīts tikai lietotāju ērtības labad – to ārzemnieks var vieglāk atrast un atcerēties. Viņš uzsvēra, ka elektroniski jāiesniedz visi tie paši dati, kas līdz šim papīra anketās. Pasažieru pārvadātājiem papīra anketu izsniegšana, savākšana un uzglabāšana apgrūtina darbu, tāpēc ieviests ērtāks risinājums. Pēc anketas aizpildīšanas interneta vietnē cilvēks e-pastā saņems personificētu QR kodu. Tas satur tikai saiti uz konkrētā cilvēka sniegtajiem datiem un būs uzrādāms, šķērsojot robežu vai, piemēram, policijai, kas kontrolē pašizolācijas ievērošanu.

Anketā norādītos datus saņem Valsts policija, Valsts robežsardze un SPKC. Tie tiks uzglabāti 30 dienas un pēc tam automātiski dzēsti.

Secinājums: Pļaviņa apgalvotais saistībā ar iebraucēju elektronisko anketēšanu neatbilst patiesībai. Latvijā nav plānu no 12.oktobra pieprasīt antivielu testu vai vakcināciju un daļu cilvēku neielaist sabiedriskās vietās.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu