"Aiz manis stāv valsts." Tihanovska par Eiropas tūri un kāpēc nesauc sevi par "prezidenti Svetu" (9)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas seja Svetlana Tihanovska noslēgusi savu "Eiropas turneju", kuras ietvaros tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kā arī citām augstām Eiropas Savienības (ES) valstu amatpersonām. Intervijā portālam "Tut.by" viņa stāsta par šīm tikšanās reizēm un to, kāpēc nevar sevi saukt par "prezidenti Svetu".

Tihanovska stāsta, ka esot vēlējusies aiznest informāciju par Baltkrievijā notiekošo ārpus tās robežām. "Mums [Baltkrievija] ir tuva, dzīva, bet daudzi Eiropā, kaut arī interesējas, tomēr virspusēji zina mazumiņu," norāda Tihanovska. "Gribas savu dvēseli izlikt, lai viņi saprastu mūsu sāpes un būtu drosmīgāki savos lēmumos un paziņojumos, lai pievērstu vairāk uzmanības mūsu problēmai."

Viņa arī atzīst, ka par politiķi sevi joprojām neuzskatot.

"Maksimums, ko par sevi varu pateikt, - ka esmu brīvības simbols," nosaka Tihanovska.

"Cilvēki jau par mani nebalsoja kā par nākamo prezidenti. Viņi par mani balsoja kā par pārejas cilvēku, kuram jārīko jaunas vēlēšanas."

Sākotnēji uz Tihanovsku esot izdarīts spiediens, lai viņa pasludina sevi par jauno Baltkrievijas prezidenti. "Es nejutu morālas tiesības teikt: "Es esmu prezidente." Jo tam nav tiešu pierādījumu," uzsver Tihanovska.

Foto: Reuters/ScanPix

Pēc 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām par uzvarētāju ar 80% balsu tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko, kurš valstī ir pie varas jau 26 gadus. Opozīcija, balstoties uz novērojumiem vēlēšanu iecirkņos un tās atbalstītāju lielo aktivitāti, uzskata vēlēšanu rezultātus par viltotiem. Par to liecina arī vēlēšanu iecirkņos fiksētie pārkāpumi.

Tihanovska intervijā norāda, ka esot tāds pats cilvēks kā visi pārējie baltkrievi, tikai viņai tagad esot pieeja augstākajiem politiskajiem līmeņiem. "Paliksim pie simbola, tam es varu piekrist. Es saprotu cilvēkus, kuri saka "prezidente Sveta", bet es pati sevi tā nosaukt nevaru," skaidro Tihanovska.

Eiropas turneja

Tihanovska stāsta, ka ārvalstu līderiem lūdz palīdzību mediācijā - sarunu vešanā ar Lukašenko, nevis lūdzas pēc ārvalstu palīdzības.

Viņa atzīst, ka visvairāk uztraukusies pirms tikšanās ar Makronu, jo tajā valdījusi ļoti formāla atmosfēra.

"Pirms tikšanās ar Merkeles kundzi arī bija satraukums, bet vairāk baidījos aizmirst kaut ko pateikt. Gribējās viņai izklāstīt savu pozīciju pilnībā, pastāstīt, kas notiek Baltkrievijā," sacīja Tihanovska.

Viņa atklāj, ka tikšanās ar Merkeli esot bijusi viņas komandas iniciatīva - tikusi uzrakstīta vēstule ar jautājumu, vai kanclerei būtu iespēja satikties. Savukārt kad Makrons ieradies Lietuvā, viņa un Tihanovskas preses dienesti norunājuši tikšanos.

Tihanovska tikās arī ar Slovākijas prezidenti Zuzanu Čaputovu, kura esot ielūgusi Tihanovsku.

Baltkrievijas opozīcijas līdere arī iepriekš izteikusi vēlēšanos tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš sniedzis atbalstu Lukašenko.

"Es gribētu parunāt ar Putinu," norāda Tihanovska. "Mēs vienmēr esam teikuši, ka neesam pret Krieviju, un es domāju, ka Krievijā to saprot.

Bet manējās, tas ir, baltkrievu sarunas ar Putinu nebūs tādas: jūs aizvāciet Lukašenko, bet mēs jums dodam valsti.

Nē, nekādā gadījumā. Tās būs sarunas par to, lai Krievija nejaucas Baltkrievijas lietās, dod iespēju mums pašiem izlemt savu nākotni. Baltkrievija no Krievijas nekur neaizmuks, mūri nebūvēsim. Nāks  nākamais gudrais prezidents un nolems, ko darīt ar Krieviju, kādās jomās pastiprināt sadarbību, bet kur mēs paši tiksim galā. Pagaidām man Putinam ir viens vēstījums: ļaujiet mums visu izdarīt pašiem."

Foto: Reuters/ScanPix

Par Lukašenko Baltkrieviju

Tihanovska intervijā pauda, ka Lukašenko vārdam vajadzētu būt atrodamam ES sankciju sarakstā. "Sankciju saraksts nevienu nebiedē, bet ir gana simbolisks, tāpēc Lukašenko tādā ir jābūt. Četras dienas centos par to runāt ar Eiropas  politiķiem. Viņi visi taču atzina Lukašenko par neleģitīmu - tā deklarēja, bet sarakstā tomēr neiekļāva. (..) Tas ir mans personīgais viedoklis - cilvēkam, kurš atbildīgs par vardarbību un vēlēšanu viltošanu, ir jāatrodas sankciju sarakstā. Cerams, ka saraksts tiks paplašināts."

Viņa atkārtoja, ka opozīcijas galvenā stratēģija ir ar spiediena palīdzību panākt dialogu un vienoties par jaunu vēlēšanu rīkošanu. Spiediens tiek īstenots ar demonstrāciju, streiku un dažādu pilsonisko aktivitāšu palīdzību.

"Tas, kas tagad notiek Baltkrievijā, ir iespaidīgi.

Eiropā visi jūsmo par baltkrievu sievietēm, vecmāmiņām un iniciatīvām māju pagalmos.

Protams, gribētos, lai ne tikai jūsmo, bet arī uzņemtos atbildību par saviem lēmumiem, būtu drosmīgāki," uzskata Tihanovska. "Pagaidām mūs atbalsta, un šo mirkli nedrīkst palaist garām, mums jābūt pievērstai uzmanībai. Pašlaik redzam, ka Eiropa sākt  pārslēgties uz Kirgizstānu, tas atņem mums uzmanību. Mēs vēlamies, lai Baltkrievija vienmēr būtu ziņās, notikumu centrā, lai mums palīdz iziet no krīzes."

Tihanovska atklāj, ka ar Eiropas līderiem tiekot runāts par palīdzību studentiem, medijiem un cilvēktiesību organizācijām. Apspriesta arī palīdzība nākotnē, piemēram, ekonomikas stabilizēšanā pēc krīzes beigām, kad "viss būs mainījies".

Tihanovska norāda, ka opozīcija esot noraidījusi iespēju izveidot krīzes valdību.

Pret Tihanovsku Baltkrievijā ierosināta krimināllieta, tāpēc viņas atgriešanās ir maz ticama, kamēr valstī pie varas ir esošais režīms. "Pagaidām vēl nav īstais laiks. Vajag sākt kaut kādu dialogu ar valdību, un tad varēs atgriezties," viņa norāda. "Mēs visi taču saprotam, ka nonākšu cietumā, tikko kā iebraukšu valstī. (..) Es neatgriezīšos Baltkrievijā, kamēr starptautiskajā arēnā vajadzēs runāt par mums, par Baltkrieviju."

Sarunas beigās, atbildot uz žurnālista jautājumu par to, vai viņa skumst pēc kādreizējās dzīves, Tihanovska norāda: "Pēc dabas esmu nedaudz slinka un sevis dēļ tik daudz nedarītu. Taču aiz manis stāv valsts, cilvēki, un es to daru ne sevis dēļ. Arī turpmāk vajadzēs daudz strādāt."

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu