Pētījums: remdesivīram nav vērā ņemamas ietekmes Covid-19 ārstēšanā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka pretvīrusu līdzeklim remdesivīram nav nekādas ietekmes uz mirstību Covid-19 pacientu vidū. 

ASV Pārtikas un zāļu administrācija maijā oficiāli paziņoja, ka remdesivīrs var tikt lietots Covid-19 ārstēšanā. Toreiz pētījumi liecināja, ka šis medikaments paātrina Covid-19 pacientu izrakstīšanu no slimnīcas salīdzinājumā ar tiem pacientiem, kuriem tika dots placebo, vēstīts izdevumā "Live Science".

Kopš augusta šis medikaments tiek dots visiem hospitalizētajiem Covid-19 pacientiem, nevis tikai tiem, kuri pieslēgti pie plaušu ventilatora. Tūkstošiem pacientu ASV ir ārstēti ar šo medikamentu, ieskaitot prezidentu. 

Tomēr tagad apjomīgā pētījumā, kuru sponsorējusi Pasaules Veselības organizācija un kurā iekļauta informācija par 11 200 cilvēku no 30 pasaules valstīm, noskaidrots, ka remdesivīrs nemazina nāves risku no Covid-19. Pētījums, kas publicēts datubāzē “medRxiv”, vēl gan nav recenzēts. 

Aptuveni 4100 no šiem pacientiem kalpoja kā salīdzinājuma grupa un nesaņēma medikamentus. Savukārt otra grupa tika ārstēta ar vienu no četriem medikamentiem vai to kombināciju. Medikamentu vidū bija remdesivīrs, hidroksihlorohīns, lopinavīrs un imūnsistēmu stimulējoša molekula interferons-β1a. Aptuveni 650 pacientu saņēma interferona un lopinavīra sajaukumu. 

Pētījums liecina, ka neviens no medikamentiem vai to kombinācijām ievērojami nemazināja nāves risku Covid-19 pacientu vidū, salīdzinot ar kontroles grupu. Turklāt medikamenti arī neietekmēja to, vai pacients būs vēlāk jāpievieno plaušu ventilatoram vai tomēr iztiks bez tā. 

“Lielākais atklājums ir tas, ka remdesivīram nav ievērojamas ietekmes uz pacienta iespēju izdzīvot,” paziņojumā rakstīja pētnieks Mārtins Lendrejs. 

Pētījuma dalībnieki tika ārstēti 405 dažādās slimnīcās visā pasaulē. Katrā no slimnīcām bija savi ārstēšanas protokoli, tāpēc arī citi faktori, izņemot remdesivīru, varēja ietekmēt pacientu stāvokli. Kā arī jāpiemin, ka remdesivīrs var palīdzēt pacientiem agrīnajā saslimšanas stadijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu