Internets arī uz Mēness? NASA noslēdz līgumu ar "Nokia" par 4G tīkla izveidi uz Mēness (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Lai uz Mēness izveidotu 4G (LTE) tīklu, kosmosa aģentūra NASA noslēgusi 14,1 miljonu dolāru vērtu līgumu ar “Nokia”. Amerikāņu kosmosa aģentūrā norādīts, ka šīs standarta telekomunikācijas var nodrošināt daudz stabilāku komunikāciju nekā parastie radiosakari. Tas ir pirmais solis pretim bāzes būvniecībai uz Mēness, kam jābūt pabeigtai līdz 2028. gadam.

Kā vēsta CNN, atsaucoties uz NASA un “Nokia”, 4G standarta sakari nomainīs ierastos radiosignālus, kas savukārt nodrošinās drošāku komunikāciju lielākā attālumā. Vēlāk uz Mēness esošais 4G tīkls varētu tikt modernizēts par 5G standarta tīklu, tāpat kā uz Zemes.

NASA jaunu bāzi uz Mēness plāno uzbūvēt līdz 2028. gadam, un līdz ar to – kopumā komunikācijas tehnoloģijās tiek ieguldīti aptuveni 370 miljoni dolāru. Dažādas investīcijas šajā projektā iegūs 12 kompānijas, to vidū arī tās, kas nodarbosies ar cilvēku transportēšanu no Zemes uz tās pavadoni un atpakaļ.

Savukārt “Nokia” mobilo tīklu uz Mēness būvēs sadarbībā ar “Bell Labs” un “Intuitive Machines”, kas specializējas kosmosa lidojumos. “Bell Labs” māteskompānijas pārstāvis Džons Olivers norāda, ka “mobilie sakari uz Mēness būs daudz labāki nekā uz Zemes, jo tur nav koku, ēku un citu faktoru, kas varētu traucēt signālam”.

Mobilo sakaru tīklu uz Mēness projektē tā, lai tas varētu sekmīgi darboties specifiskajos apstākļos – ekstremālas temperatūras, radiācija un kosmiskais vakuums. Mēness mobilajam tīklam būs jāstrādā brīžos, kad uz Zemes pavadoņa notiks kosmisko kuģu nolaišanās un pacelšanās.

“Bell Labs” norāda, ka astronauti varēs izmantot bezvadu tīklu lai nosūtītu datus uz Zemi, kā arī izmantotu un uzlabotu dažādus navigācijas rīkus, kā, piemēram, “Google Maps” Mēness virsmas versiju.

Tas astronautiem ļaus uz Zemi nosūtīt augstākas kvalitātes videomateriālus, ļaujot labāk izpētīt Zemes pavadoņa virsmu. Atšķirībā no Zemes, kur 4G raidītāji darbojas ar enerģijas ģeneratoriem, uz Mēness tiks izvērsta cita veida tehnoloģija – ar nelielām šūnām. Nelielo šūnu tehnoloģijai ir ierobežots darbības diapazons, taču tā vairāk taupa enerģiju un ir būtiski vieglāka un mazāka, tādējādi ļaujot sakaru raidītājus viegli izvietot arī kosmosa kuģos.

Oktobrī septiņas valstis pievienojās ASV īstenotajai Mēness apgūšanas programmai “Artemis”. Pašlaik šajā programmā piedalās ASV, Austrālija, Lielbritānija, Itālija, Luksemburga, Kanāda, Japāna un Apvienotie Arābu Emirāti. Paredzams, ka pilotētie lidojumi uz Mēnesi tiks atjaunoti 2024. gadā.

Pirmā Mēness programma ASV tika nosaukta par godu sengrieķu dievam Apolonam, un kopumā ”Apollo” programmā pagājušā gadsimta 60.-70. gados tika veikti seši lidojumi uz Mēnesi. Jaunā programma “Artemis” nosaukta par godu auglības dievietei Artemīdai, kas ir Apolona dvīņumāsa.

Pēc NASA plāniem, 2020. gadā ir jānoslēdzas transporta raķetes SLS un pilotējamā kuģa “Orion” izstrāde, pēc kā jānotiek to palaišanai izplatījumā. Kopumā raķete SLS Mēness orbītā ļauj pārvadāt 27 tonnas kravas.

2022. gadā plānots sākt darbu pie Mēness stacijas būvniecības, savukārt 2024. gadā būvniecības darbiem jābūt pabeigtiem. Kopumā līdz 2028. gadam plānots veikt 14 komerclidojumus uz Mēness, kā arī piecas ekspedīcijas. 2028. gadā plānots izsēdināt astronautus, kuri bāzē veiks dažādus uzdevumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu