Viens no Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 nominantiem – Hanzas perons (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Hanzas perons
Hanzas perons Foto: Publicitātes foto

Latvijas Arhitektūras gada balvas atlases žūrija izziņojusi darbus - ēkas un procesus - kas turpinās cīņu par augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana norisināsies 30. oktobrī, H2O 6 kvartāla Aisteres zālē.

Viens no nominantiem kategorijā “Restaurācija” ir "Hanzas perons", kas ir bijusī Rīgas Preču stacijas noliktavas ēka "New Hanza" kvartāla teritorijā, Pulkveža Brieža un Hanzas ielas stūrī, tika rekonstruēta atbilstoši Liepiņa piedāvātajam projektam. Ēkas rekonstrukcijas vīzijā ietilpa tās vēsturiskā veidola saglabāšana un vietas industriālā rakstura atjaunošana, piemēram, dizainā izmantoti arī sliežu posmi.

Projekts paredzēja bijušo stacijas noliktavu iestiklot pa perimetru, izveidojot arī jaunu jumta konstrukciju. Projekta ģenerāluzņēmēja funkcijas pilda SIA “Pillar Contractor”.

Stiklojumam dienvidaustrumu, dienvidu un dienvidrietumu daļā no ārpuses ir dubulta fasāde - vertikāls dēļu apšuvums, izveidojot noēnojumu, bet rietumu fasādē, pret Pulkveža Brieža ielu, priekšā stiklojumam ir bīdāmi dēļu vairogi, reizē atrisinot noēnojumu un estētiski turpinot dzelzceļa infrastruktūras tēmu.

Esošās koka un metāla jumta konstrukcijas saglabātas reizē kā dekoratīvs elements un arī nesošā konstrukcija, kurā var iekārt izstāžu mākslas darbus un pasākumu aprīkojumu.

"Hanzas perons" ar publiski pieejamo 2800 kvadrātmetru platību, tostarp lielās zāles 1230 kvadrātmetru platību iecerēts kā daudzfunkcionāls kultūras centrs, kuru var izmantot gan kā koncertzāli ar iespēju izvietot līdz 1100 sēdvietām, gan kā mākslas un izstāžu galeriju vai korporatīvo pasākumu norises vietu.

Hanzas perons – ēka ar vēsturi

Kādreizējā Rīgas preču stacijas noliktavas ēka New Hanza teritorijā atdzimusi kā koncertzāle, platforma kultūrai, mākslai, mūzikai un citiem notikumiem. Apvienojot ēkas vairāk nekā 100 gadu vēsturi ar mūsdienīgu pieeju ikdienas procesos, tapusi efektīva un funkcionāla telpa ērtai pasākumu rīkošanai un baudīšanai.

Pēc rekonstrukcijas ēka saglabājusi savu vēsturisko veidolu, kļūstot par vēl vienu atsauci uz pilsētas straujo industriālo attīstību un savā jaunajā formā pārtapusi par nozīmīgu kultūras galamērķi Rīgā.

Hanzas Perons ir vieta, kur mākslinieki var satikt savus klausītājus un skatītājus, radošie prāti realizēt savas ieceres, bet kultūras baudītāji atklāt jaunus talantus un satikt jau zināmus māksliniekus.

Iekļaujot vēsturisko ēku stiklotajā ietvarā, Hanzas Perons kļuvis par arhitektūras paraugu, kurā industriālās pagātnes liecības organiski savienojas ar laikmetīgo. Ēkas iekštelpa pilnībā saglabā noliktavas tēlu, atjaunojot 100 gadus veco ķieģeļu mūri, vēsturiskās koka sijas un oriģinālās koka durvis, kas kādreiz kalpoja par preču stacijas vārtiem.

Sākotnēji "Hanzas perona" vietā atradās pilsētas ganības. 1903. gadā satiksmei ar Sarkandaugavu ierīkoja ielas dzelzceļa līniju „Daugavas krasts — Sarkandaugava”, līdz ar to paplašinot I un II Ganību dambi. Līdzās tagadējam Ganību dambim tapa dzelzceļš — tagadējās līnijas Čiekurkalns—Rīga-Krasta atzars un Rīgas dzelzceļa mezgla Preču stacija.

1903. gadā šeit tika uzbūvēta Rīgas preču stacijas noliktavas ēka, kura darbojās līdz 2009. gadam. Preču noliktava Pulkveža Brieža un Hanzas ielas krustpunktā ir vienīgā saglabājusies ēka kādreizējās Rīgas Preču stacijas teritorijā.

2017. gadā tika sākta rekonstrukcija, kas ilga līdz 2019. gada augustam. Sākotnēji ēku plānoja atklāt 2018. gada beigās un veltīt to Latvijas valsts simtgadei, tomēr saistībā ar ABLV Bank likvidēšanos darbi tika aizkavēti. "Hanzas perons" tika atklāts apmeklētājiem 2019. gada 17. augustā.

"Hanzas perona" rekonstrukcijas projekta kopējās izmaksas bija ap 11 miljoniem eiro, kas iekļauj arī visus infrastruktūras un inženierkomunikāciju izveides darbus.

Raksts tapis sadarbībā ar Pillar Latvia. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu