Neraugoties uz Covid-19 ierobežojumiem, Brazīlijā pieaudzis slepkavību skaits

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Brazīlijā slepkavību un citu vardarbīgas nāves gadījumu skaits šī gada pirmajā pusē ir pieaudzis par 7,1%, neraugoties uz pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, teikts pirmdien publicētā ziņojumā.

"2020.gada pirmajā pusē Covid-19 pandēmijas laikā bijuši 25 712 vardarbīgas nāves gadījumi, kas ir ekvivalenti viena cilvēka noslaktēšanai ik pēc 10 minūtēm, neraugoties uz šajā periodā ieviestajiem mājās palikšanas pasākumiem," teikts Brazīlijas Sabiedriskās drošības foruma ziņojumā.

"Šie skaitļi pārtrauca vardarbīgās noziedzības lejupejošo tendenci, kura sākās 2018.gadā," teikts foruma ikgadējā ziņojumā par sabiedrisko drošību Brazīlijā, kas ilgstoši cīnījusies pret augstu vardarbības līmeni.

Ziņojuma autori atzina, ka ir pāragri izdarīt noteiktus slēdzienus par to, kāpēc slepkavības, laupīšanas ar cilvēku upuriem un nāvējošas policijas apšaudes ir notikušas biežāk, kamēr pandēmijas dēļ daudzi brazīlieši palikuši mājās.

Autori konstatēja, ka ir vairāk jāpēta tas, kā noziedzīgie grupējumi attīstījušies pandēmijas laikā, tostarp tas, vai gaisa satiksmes ierobežojumu apstākļos pastiprinājusies narkotiku tirdzniecība iekšzemē.

"Pašlaik ir grūti noteikt, kuras tendences ir radušās sociālās distancēšanās pasākumu ietekmē un kuras ne," teikts ziņojumā.

Dažos gadījumos pandēmijas dēļ vardarbīgo noziegumu reģistrācija ir kļuvusi nepilnīgāka. Šajā periodā sieviešu slepkavību skaits pieaudzis par 1,9%, bet par uzbrukumiem sievietēm un draudu izteikšanu viņām ir ziņots attiecīgi par 9,9% un 15,8% mazāk.    

Foruma direktors Renatu Seržiu di Lima pieļāva iespēju, ka vardarbīgas noziedzības pieaugumu var būt veicinājusi ieroču kontroles likumu mīkstināšana labējā prezidenta Žaira Bolsonaru laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu