"iPhone" pārdošanas rādītāji sarūgtina investorus; "Apple" zaudē 100 miljardus savas tirgus vērtības (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Tehnoloģiju giganta "Apple" tirgus vērtība samazinājusies par 100 miljardiem dolāru pēc tam, kad kompānija publicējusi jaunāko finanšu atskaiti. Tiek ziņots, ka investori ir sarūgtināti par "iPhone" pārdošanas rādītājiem, kas ir kritušies par 20%, vēsta "Financial Times". 

Kritums pārdošanas rādītājos tiek skaidrots ar jauno modeļu aizkavēšanos, kā arī prognožu trūkumu par iespējamajiem pārdošanas apjomiem kompānijai svarīgākajā - Ziemassvētku periodā. 

"Apple" publicētajā finanšu atskaitē par ceturto finanšu gada ceturksni, kas noslēdzās 26. septembrī, teikts, ka kompānijas ieņēmumi pārsnieguši analītiķu prognozes - tie sasnieguši 64,7 miljardus dolāru. 

Tiesa gan, neraugoties uz ienākumu pieaugumu, ceturtajā ceturksnī investori pauduši sarūgtinājumu par kompānijas tirdzniecības rezultātiem, un tas negatīvi atsaucies uz uzņēmuma tirgus vērtību. 

Aģentūra "Reuters" norāda, ka pēc "Apple" finanšu atskaites publicēšanas kompānijas akciju vērtība kritās par 5%, tādējādi uzņēmums kļuva par 100 miljardiem lētāks. Tas tiek saistīts ar zemiem "iPhone" pārdošanas rādītājiem. 

Tiek norādīts, ka jaunie "iPhone" modeļi tirgū nonākuši vēlāk nekā parasti, un šo modeļu pārdošanas dati vienkārši nav iekļauti finanšu gada pēdējā ceturkšņa atskaitē. Tā rezultātā pārdošanas rezultāti kritušies par 20,7%, kas naudas izteiksmē ir 26,4 miljardi dolāru. 

Analītiķi bija cerējuši, ka jaunie "iPhone" ar 5G tehnoloģiju tiks labi pārdoti Ķīnā, kur lielai daļai lietotāju ir pieeja jaunās paaudzes mobilajam tīklam. Tiesa gan, Ķīnā "iPhone" tirdzniecības apjomi ir samazinājušies par 28,5%. 

"Financial Times" gan skaidro, ka tirgus negatīvā reakcija ir saistāma ar to, ka "Apple" nav sniegusi prognozes nākamajam ceturksnim, kā galvenais notikums ir Ziemassvētku sezona, kas tiek uzskatīta par gada svarīgāko periodu elektronikas ražotājiem. 

"Apple" finanšu direktors Luka Maestri sacīja, ka "Apple" nespēj sniegt precīzas prognozes Covid-19 pandēmijas radītās neskaidrības dēļ. Viņš gan ar pārliecību pauda, ka uzņēmumam šogad izdosies pārsniegt pagājušā, 2019. gada finanšu rādītājus.

Kopumā "Apple" finanšu rādītāji atstāj drīzāk pozitīvu iespaidu - datoru "Mac" pārdošanas rādītāji ir pieauguši par 29%, bet planšetdatoru "iPad" - pat par 46%. Ieņēmumu apjoms no uzņēmuma pakalpojumiem ir audzis par 16,3%. "Apple" vadītājs Tims Kuks paziņoja, ka dažādu "Apple" platformu lietotāju skaits ir pieaudzis par 35 miljoniem un pašlaik šīs kompānijas pakalpojumus izmanto 585 miljoni cilvēku. Līdz 2020. gada beigām kompānija plāno palielināt lietotāju skaitu līdz 600 miljoniem cilvēku. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu