Cipule: Daļa slimnīcu sākusi gultu pārprofilēšanu un plānveida pakalpojumu pārskatīšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daļa slimnīcu sākusi gultu pārprofilēšanu un plānveida pakalpojumu pārskatīšanu, lai nodrošinātu papildu gultasvietas gan Covid-19, gan citiem pacientiem, kuriem nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, žurnālistiem pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Pēc viņas paustā, dienests pašlaik nepārtraukti monitorē situāciju ar gultasvietu pieejamību visās slimnīcās.

"Ir slimnīcas, kuras ir sākušas noteiktu gultu pārprofilēšanu, ir slimnīcas, kuras tam gatavojas. Ir slimnīcas, kuras pārskata savus plānveida pakalpojumus, jo viss notiek atbilstoši pacientu plūsmām," klāstīja Cipule.

Stacionēšana notiekot saskaņā ar apstarpināto modeli, un arī reģionos tiekot izskatītas iespējas Covid-19 pacientiem radīt papildu gultas un atsevišķas slimnīcas novirzīt tieši šādu pacientu ārstēšanai. Savukārt NMPD operatīvā režīmā uzrauga pacientu plūsmas un palīdz risināt jautājumus par gultu pārprofilēšanu, ja tas ir nepieciešams.

Stacionāros aizvadītajā diennaktī ievietoti 28 pacienti ar Covid-19, informēja Nacionālais veselības dienestā. Kopumā stacionāros ārstējas 237 pacienti, 222 ar vidēji smagu slimības gaitu, 15 - ar smagu slimības gaitu. No stacionāriem līdz šim izrakstīti 437 Covid-19 pacienti.

Jau ziņots, ka Covid-19 pacientu ārstēšanā nav sasniegti 80% no slimnīcu kapacitātes, un vēl ir iespējams palielināt gultu skaitu saslimušo cilvēku uzņemšanai, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Pašlaik vēl nav iespējams pateikt, cik procenti no pieejamo gultu skaita ir aizņemtas, jo tas būs atkarīgs no tā, ka cik lielā mērā tiks ierobežoti cita veida plānveida pakalpojumi, kuri nav neatliekami, skaidroja VM pārstāvis.

Vaicāts par iepriekš minēto 250 gultu skaitu, ministrijas pārstāvis skaidroja, ka tas ir tikai sākotnējais skaits, kas ir pieejams, nepalielinot slimnīcu kapacitāti, ko var veikt, samazinot citus plānveida pakalpojumus. Šneiders reizē arī atgādināja, ka ir noteikts, ka reģionālajām un universitāšu slimnīcām būs jātur brīvo gultu fonds 15% apmēra, lai slimnīca varētu uzņemt jaunus neatliekamos pacientus ar jebkuru saslimšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu