Ziepes, divi metri jeb “ir ziepes” un starp cilvēkiem pastāv krietni lielāka distance

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Šīs gads ir izaicinājums, un virkne fiziskās distancēšanās un citu ierobežojumu, nenoliedzami, cilvēkiem liek justies vientuļi. Diemžēl Latvijā statistika neiepriecina – pieaug ne tikai depresiju, bet arī pašnāvību skaits. 

Liela nozīme, protams, ir arī informācijas tehnoloģiju straujajai attīstībai, kam arī pirms Covid-19 izraisītās pandēmijas bija nozīme tajā, kā cilvēki veido savstarpējās attiecības. "Lai justos labi ikdienā un spētu saglabāt mierpilnu attieksmi pret šobrīd pasaulē notiekošo, svarīgi atrast uzticības personas, ar ko regulāri pārrunāt savā dzīvē notiekošo. Kā labo, tā arī ne tik labo," uzskata personīgās izaugsmes sarunas partnere, topošā teoloģe  Džeina Mieze. Par to tālāk arī runā eksperts. 

Izslāpuši pēc cilvēciskām sarunām un emocionāla atbalsta

No pieredzes koučinga praksē un ikdienā varu teikt, ka cilvēki mūsdienās alkst, meklē un ilgojas pēc cilvēciskuma, vēlmes būt uzklausītam un saprastam. Atrast vidi un draugu loku, kurā būt pašam un pilnībā atvērties sarunai, nebaidoties nosodījuma, NAV vienkārši.

Mūsdienās cilvēkiem pietrūkst sarunu, kurās valda abpusēja sapratne, kad sarunas biedrs ir pilnībā klātesošs un ieklausās.

Tādu sarunu nozīme nav novērtēta – tās var darīt brīnumus! Jā, brīnumi tik tiešām notiek! Un par brīnumiem es saucu tos brīžus, kad cilvēks ir noticējis sev. Tas nes pārmaiņas – cilvēkam sevi iepazīstot un sarunā atklājot vēl vairāk, viņš var iemīlēt un pieņemt sevi pilnībā.

Vēlas būt mīlēti bez nosacījumiem

Līdz ar drēgnā laika iestāšanos un satricinājumiem, ko rada Covid-19 pandēmija, tostarp konstanta neskaidrība par nākotni,  uzmācas izmisums. Tieši šodien tik ļoti nepieciešams un svarīgs cilvēku emocionālais atbalsts. Ikdienā jāpieturas pie tādām vērtībām kā atbildības izjūta un cieņa gan pret sevi, gan pasauli.

Šobrīd es aicinu sev pajautāt: “ko es radu savā un apkārtējo dzīvē? Vai tas ir kaut kas tāds, ko var nosaukt par mīlestību, prieku, iedvesmu, motivāciju, atbalstu vai kaut ko līdzvērtīgu?

Tas ir svarīgi, jo psiholoģisko atbalstu šobrīd nepieciešams ne tikai meklēt, bet arī dot. Tikai veselīgā un auglīgā vidē, kurā valda patiesa mīlestība, iespējams virzīties uz augšu.

Dots devējam atdodas

Lai gan varētu šķist, ka pārsvarā jāuzmundrina skolēni un studenti mācībās vai jāvēl panākumi profesionālajā sfērā, atbalsts nepieciešams ikvienam no mums. Turklāt ne jau tikai universitāte vai darbs var sagādāt emocionālus un grūtus mirkļus, tādi var rasties arī sadzīvē.

Lai arī cik “spēcīga” persona izveidojusies, no malas radot tēlu, ka “pa spēkam ir viss”, ikvienam ir svarīgi atrast vidi, kurā atklāt patiesās sajūtas ikdienā – nemitīgo skriešanu, lai visur pagūtu, kā arī stresu un skumjas, kas atklājas emocionālākajos brīžos.

Tas ir būtiski, jo reizēm cilvēciska saruna un draudzīga vide var būt faktori, kas neļaus nolaist rokas. Lai aktualizētu šo tēmu jauniešu vidē, ar tiem, kas izvēlējušies darīt vairāk, šobrīd kopā ar kolēģiem īstenojam projektu “Mācies. Dari. Pelni”, kura pamatdoma ir sniegt atbalstu jauniešiem no visas Latvijas, kas jau panākuši soli pretī, izrādot iniciatīvu mācīties, kā veicināt motivāciju, saredzēt iespējas, kas ir mums apkārt, un daudz ko citu. Mani ļoti aizrauj projekta būtība, kas vienlaicīgi ir ļoti tuva manai sirdij. Atbalsts jauniešiem, kam ir vēlme un degsme rīkoties, ir ļoti svarīgs. Viss labais, ko radi ar maksimālu atdevi par prieku citiem, nāk atpakaļ ar uzviju!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu