ASV notikušie referendumi paredz būtiskas izmaiņas narkotiku aprites likumos (4)

Legalizācija un dekriminalizācija vēršas plašumā
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām ASV notika vairāki referendumi par izmaiņām narkotiku aprites likumos - marihuānas legalizācijas vai narkotiku lietošanas dekriminalizācijas priekšlikumi tika apstiprināti visos štatos, kur referendumi notika, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”. 

Referendumi par marihuānas legalizāciju otrdien notika piecos ASV štatos. 

Arizonas, Montānas, Ņūdžersijas un Dienviddakotas iedzīvotāji referendumos atbalstīja marihuānas legalizāciju izklaides nolūkiem. 

Misisipi un Dienviddakotā tika atbalstīta arī marihuānas legalizēšana medicīniskiem nolūkiem. 

Tādējādi Dienviddakota kļuvusi par pirmo ASV štatu, kas vienlaicīgi atbalstījusi marihuānas legalizēšanu gan medicīniskiem, gan izklaides nolūkiem, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Lai referendumos apstiprinātā legalizācija šajos štatos stātos spēkā, būs nepieciešams vismaz gads.  

Marihuānas lietošana izklaides nolūkiem līdz šim tikusi legalizēta 11 štatos - Aļaskā, Kalifornijā, Kolorādo, Ilinoisā, Menā, Masačūsetsā, Mičiganā, Nevadā, Oregonā, Vērmontā un Vašingtonā. 

Kad spēkā stāsies likumu izmaiņas Arizonā, Montānā, Ņūdžersijā un Dienviddakotā, marihuāna izklaides nolūkiem būs legāla jau kopumā 15 štatos, kā arī Kolumbijas apgabalā. 

Savukārt marihuānas lietošana medicīniskiem nolūkiem būs legāla kopumā 35 štatos. 

Pirms desmit gadiem marihuānas lietošana bija nelegāla visos ASV štatos. Situācija sāka mainīties 2012.gadā, kad Vašingtonas un Kolorādo štatu iedzīvotāji referendumos atbalstīja marihuānas lietošanu izlaides nolūkiem. 

Lai arī marihuānas lietošana nacionālā līmenī ASV joprojām nelegāla, drīzumā katram trešajam ASV iedzīvotājam būs iespēja legāli iegādāties marihuānu. 

Referendumi par izmaiņām narkotiku aprites likumos otrdien notika arī ASV galvaspilsētā Vašingtonā un Oregonas štatā. 

Vašingtonas iedzīvotāji referendumā  atbalstīja psihedēlisko augu un sēņu dekriminalizāciju. 

Tikmēr Oregonā tika atbalstīta visu narkotiku dekriminalizācija, ieskaitot arī heroīnu, heroīnu un metamfetamīnu. 

Savukārt psihoaktīvās sēnes Oregonā tiks legalizētas lietošanai medicīniskos nolūkos. 

Oregonā ir viens no augstākajiem narkotiku lietotāju īpatsvariem ASV. Štatā šo problēmu iecerēts risināt un uz šo jautājumu vairāk koncentrēties nevis kā uz likumpārkāpuma, bet gan veselības jautājumu. 

Dekriminalizējot narkotikas, Oregona cer samazināt nāves gadījumus no narkotiku pārdozēšanās, kā arī saistībā ar narkotiku apriti notiesāto cilvēku skaitu. Tā vietā štats plāno koncentrēties uz narkotiku lietotāju rehabilitāciju. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu