Protesti Baltkrievijā: svētdien aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien, 15.novembrī, Baltkrievijas protestos pret Aleksandra Lukašenko režīmu tika aizturēti 1078 cilvēki, liecina cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" dati.

Vairums protestētāju tika arestēti Minskā, taču aizturēšanas notika arī Mogiļevā, Grodņā un Novopolockā. 

Portāls "Tut.by" ziņo, ka aizturēto vidū esot bijuši arī žurnālisti un ārsti.

Protestētāji masveidā tiek aizturēti par tādu aktivitāšu plānošanu un organizēšanu, kas "rupji pārkāpj sabiedrisko kārtību".

Svētdien Minskā notika Lukašenko režīma spēka struktūru nogalinātā Ramana Bandarenkas piemiņas akcija ar nosaukumu "Es eju ārā".

Tieši šie vārdi bija pēdējie, ko Minskas iedzīvotājs Ramans Bandarenka ierakstīja čatā, pirms došanās uz tā saukto Pārmaiņu laukumu, lai noskaidrotu, kāpēc drošības spēku pārstāvji civildrēbēs noņem baltsarkanbaltās lentes. 

Drošībnieki viņu aizturēja un pēc tam piekāva mikroautobusā un Iekšlietu ministrijas nodaļā. Bandarenka pēc piekaušanas bezsamaņā atradās reanimācijā slimnīcā un tur nomira.

Svētdien Minskā jau no rīta pazuda mobilā interneta sakari un ielās parādījās speciālā tehnika.

Pēdējās trijās svētdienās aizturēšanas kļuvušas vardarbīgākas. Sociālajos tīklos izplatījās video no brutālas aizturēšanas veikalā.

No kādas mājas tika izdzīti pieci cilvēki, kuriem drošībnieki lika nostāties pie sienas.

 

"Pārmaiņu laukumā", kur bija izveidots Bandarenkas piemiņas vieta, cilvēki tika izklīdināti ar trokšņa granātām. Kad pūlis bija izklīdināts, policija un OMON aiznesa tur novietotos plakātus un ziedus, ziņo portāls "Tut.by".

Eiropas Savienība (ES) ir piemērojusi sankcijas personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu.

Demonstrācijās pret Lukašenko režīmu kopš augusta miruši vismaz četri cilvēki, un ES piektdien nosodīja Bandarenkas nāvi un brīdināja Minsku par jaunu sankciju noteikšanu.

Saskaņā ar Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas ziņoto Baltkrievijā kopš protestu sākuma aizturēti aptuveni 18 000 cilvēku. Baltkrievijas Iekšlietu ministrija pārstājusi sniegt šādus datus.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu