"Moderna" paziņo par Covid-19 vakcīnu ar 94,5% efektivitāti (27)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kompānija "Moderna" paziņojusi, ka, balstoties uz provizoriskajiem datiem, tās izveidotās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas efektivitāte esot 94,5%, vēsta aģentūra "Reuters".

Pagājušonedēļ Vācijas kompānija "BioNTech" un ASV milzis "Pfizer" izziņoja, ka tās izstrādātās vakcīnas efektivitāte pārsniedz 90%. 

Savukārt Krievija pēc šīm ziņām nāca klajā ar paziņojumu, ka saskaņā ar sākotnējiem datiem tās izstrādātās vakcīnas "Sputnik-V" efektivitāte sasniegusi 92%. Starptautiskajā vidē gan izskanējusi skepse par Krievijas vakcīnu.

Lai ASV kompāniju vakcīnas nonāktu tirgū, vēl tiek turpināta datu vākšana par to drošumu, kam sekos regulatoru atzinums.

Ja nebūs nekādu aizķeršanos, ASV jau decembrī ārkārtas lietošanai varētu tikt autorizētas divas Covid-19 vakcīnas. Līdz gada beigām varētu būt pieejami 60 miljoni devu, bet nākamgad - vēl vairāk nekā viens miljards devu, kas ir ievērojami vairāk nekā ASV iedzīvotāju.

Tās abas ir jaunas paaudzes uz RNS signālmolekulu (mRNA) balstītas vakcīnas. 

Covid-19 pandēmijā līdz šim ar jauno koronavīrusu inficējušies vismaz 54 miljoni cilvēku, bet miruši 1,3 miljoni cilvēku.

"Mums būs vakcīna, kas spēs apturēt Covid-19," telefonintervijā aģentūrai "Reuters" paziņoja "Moderna" prezidents Stīvens Hodžs.

"Moderna" sākotnējā analīze balstīta uz 95 klīnisko izmēģinājumu dalībniekiem, kuri saņēma vai nu vakcīnu, vai arī placebo. Inficējās tikai pieci cilvēki, kuri divos piegājienos tika vakcinēti ar 28 dienu atstarpi.

"Moderna" vakcīnas priekšrocība ir tāda, ka to nevajag glabāt lielā aukstumā kā "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu. Tādējādi to būs vieglāk izplatīt. "Moderna" lēš, ka tās vakcīnu divu līdz astoņu grādu temperatūrā pēc Celsija varēs uzglabāt 30 dienas, bet -20 grādu temperatūrā - līdz pat sešiem mēnešiem.

Tikmēr "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu jāglabā -70 grādu temperatūrā, un standarta saldētavu temperatūrā to var uzglabāt tikai līdz piecām dienām.

"Moderna" klīniskajos pētījumos piedalījās 30 000 brīvprātīgo. Sākotnējie dati liecina, ka vakcīna novērsa smagu Covid-19 saslimšanas gadījumu rašanos. No 95 saslimšanas gadījumiem, kas radās klīnisko izmēģinājumu laikā, bija 11 gadījumi ar smagu slimības gaitu. Visi 11 cilvēki bija saņēmuši placebo.

"Moderna" darbojas ASV valdības "Operation Warp Speed" programmā, kuras mērķis ir paātrināt Covid-19 vacīnas izstrādi, sadarbojoties ar privātajiem uzņēmumiem.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu