Uzvarētājs savāc visu jeb vietās, kurās apturēta vīrusa izplatība, sadārdzinās nekustamais īpašums (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Starptautiskā konsultāciju kompānija “Knight Frank” atjaunojusi datus indeksā “Prime Global Cities Index” (PGCI), kurā redzamas cenas elitāram nekustamajam īpašumam.

Jaunākais indeksa apkopojums par šā gada trešo ceturksni liecina, ka pandēmijas laikā straujāk pieaugusi elitārā nekustamā īpašuma vērtība Jaunzēlandes pilsētā Oklendā – par 13%. Tai seko Manila Filipīnās (10%) un Šeņdžeņa Ķīnā (9%).

Kopumā PGCI seko cenu dinamikai augstākās un otrās klases īpašumiem vietējā valūtā 45 pasaules pilsētās. Kopumā kopš gada sākuma cena par kvadrātmetru ir augusi par vidēji 1,6%. Neraugoties uz pandēmiju, 28 pilsētās īpašuma cenas ir kāpušas, bet 17 pilsētās samazinājušās. Vislielākais samazinājums par vienu kvadrātmetru bijis vērojams Singapūrā – tur cenas kļuvušas par 6,1% zemākas.

“Knight Frank” analītiķi norāda, ka pilsētās, kurās vērojams cenu pieaugums, iepriekš bija noteikti stingrāki ierobežojumi Covid-19 izplatībai. Līdz ar to skaidrojams, ka tajās vietās, kurās ir izdevies apkarot nekontrolētu vīrusa izplatību, ir arī straujāka ekonomiskā aktivitāte un pieaug nekustamo īpašumu cenas.

No 28 pilsētām, kur bija vērojams īpašuma cenu pieaugums, ir tikai astoņas Eiropas un trīs ASV pilsētas.

“Mēs redzam Āzijas pilsētu izrāvienu starp reitinga līderiem. Tas ir skaidrojams ar to, ka šis reģions vislabāk atkopjas pēc februārī noteiktās karantīnas, un arī pašlaik tur situācija ir visai droša,” norāda “Knight Frank” pārstāve Marina Šalajeva.

Viņa norāda, ka tādējādi šajās pilsētās tiek īstenots aizkavētais pieprasījums no investoriem, kas aktīvi iegulda nekustamā īpašuma sektorā.

Eiropā pieprasījums pēc īpašuma vasarā, kad bija zemāka vīrusa izplatība, nespēja pilnībā atjaunoties, bet pēc tam sākās otrais pandēmijas vilnis, tieši tāpēc Eiropā joprojām nav vērojams liels pieprasījums pēc nekustamā īpašuma.

Visstraujāk elitārais nekustamais īpašums sadārdzinājies Jaunzēlandes lielākajā pilsētā Oklendā. Tiek norādīts, ka Oklendas rādītāji ir saistāmi ar diviem faktoriem. Pirmkārt, Jaunzēlande un Austrālija daudz ātrāk atkopās pēc pandēmijas un nekustamā īpašuma tirgum izdevās izvairīties no satricinājumiem. Otrkārt, nostiprinājās vietējā valūta.

Oklenda – tā ir Jaunzēlandes lielākā pilsēta un “vārti” uz starptautisko tirdzniecību, turklāt – šajā pilsētā ir augsts pieprasījums pēc īpašuma gan no vietējiem iedzīvotājiem, gan ārzemju pircējiem. Pieprasījuma un piedāvājuma disbalanss pakāpeniski izlīdzinās.

Arī Filipīnas un Ķīna ir relatīvi veiksmīgi tikušas galā ar vīrusa izraisīto krīzi, tādēļ šajās vietās arī ir vērojams ievērojams nekustamā īpašuma cenas kāpums.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu